Candidatul la Primăria Galaţi al APP, senatorul PDL Marius Necula, se adresează în primul rând populaţiei sărace. Acesta promite „alocarea a trei metri cubi de apă potabilă pe lună, cu titlu gratuit, pensionarilor şi persoanelor care au venituri mai mici de 1.000 lei de persoană pe lună”.
La punctul 3, promite construirea de case pentru tineri, cu o viteză de 208,33 apartamente/lună: „Construirea în primii doi ani de mandat ca primar a 5.000 de locuinţe pentru tineri”. Pe primul loc în promisiunile sale se află nici mai mult, nici mai puţin decât „reducerea facturilor la întreţinere la jumătate”. Replica i-a venit de la actualul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae (PSD), care nu mai are patimi politice, fiind la finalul ultimului său mandat: „Serviciile astea publice nu trebuie să se politizeze. Iau spre exemplu Marius Necula, care zice undeva că dacă vine la primărie va reduce facturile la încălzire cu 50%. Foarte frumos. Numai că partea care îi revine societăţii noastre de distribuire a energiei termice nu e de 50%, ci numai de 24%. Deci ar trebui să ia de la producătorul de energie, Electrocentrale SA, diferenţa de 26%”, ne-a declarat primarul.
Galaţi, oraşul celor şapte stadioane
Dacă Roma este oraşul celor şapte coline, Galaţiul ar urma să devină oraşul celor 7 stadioane. Asta în cazul în care şi-ar vedea visul cu ochii candidatul USL la Primăria Galaţi, Marius Stan, directorul executiv al Oţelului. În proiectul său electoral, intitulat „Noul Galaţi”, sunt trei obiective: „Noul stadion”, „Noul centru comercial” şi „Noua primărie”. În prezent, Galaţiul are următoarele stadioane: 1. Stadionul Dunărea, care are 24.000 de locuri; 2. Stadionul „Oţelul” , cu 13.500 de locuri, care întruneşte condiţiile tehnice pentru desfăşurarea meciurilor din Liga I; 3. Stadionul „Portu Roşu”, din campusul studenţesc; 4. Stadionul Siderurgistul; 5. Stadionul „Ancora”, modernizat recent; 6. Stadionul „Metalosport”. Cel de al şaptelea ar urma să fie stadionul pe care candidatul USL promite să-l construiască în cazul în care va ieşi primar, acesta urmând să aibă 40.000 de locuri. Dacă ar fi însumată capacitatea celor şapte stadioane gălăţene ar ajunge la 90.000 de locuri, la o populaţie care, conform ultimului recensământ, este de 250.000 de locuitori. Problema este că nici la meciurile din Liga I stadionul Oţelul nu este întotdeauna plin, iar la meciurile din Liga a doua se strâng doar câteva sute de microbişti pe stadionul de 24.000 de locuri.
Promisiuni de top: Mall, Aqua – Land, Aqua – Park
Candidatul USL mai promite un nou centru comercial, în condiţiile în care la Galaţi sunt deja Metro, Real, Winmarkt, Sellgros, un mall în Ţiglina 4 ce va fi inaugurat în zilele următoare, două Penny Market, 3-4 CE Market, 3-4 Carrefour pentru produse alimentare, Practiker, Altex Megastore, două Kaufland şi patru Billa, fiind în proiect două magazine Lidl, un Ikea, două Pelican Mall + Cora, şi două construcţii de mall-uri începute şi abandonate din cauza crizei, Metex în Ţiglina1 şi Euromall, în zona gării. Noul centru promis de Marius Stan este amplasat în Valea Ţiglinei şi se va afla într-un ansamblu de agrement unde va fi şi un Aqua-Land, construit în locul Uzinei de Apă nr 1, închisă în august 2011. Problema este că prin închiderea uzinei capacitatea de apă cu care e alimentat Galaţiul a scăzut de la 4.400 l/s la 2.800 l/s şi din raţiuni strategice, Prefectura Galaţi a interzis demolarea construcţiilor.
Aqua-Landul candidatului USL este însă în proiect şi are şi un concurent, în Aqua-Park-ul candidatului independent Nicuşor Ciumacenco. El are o strategie de dezvoltare cu zece capitole, dar nu a rezistat tentaţiei şi la capitolul 9 „Agrement” a trecut „amenajarea unui Aqua-Parc, în parteneriat public/ privat”. În timp ce toată lumea promite Aqua-Land, Galaţiul, deşi este înconjurat la sud, la est şi la vest de Dunăre, Prut şi Siret, nu are propria staţie de pompare şi cumpără apa extrasă din Dunăre de la combinatul ArcelorMittal.
Duşuri subacvatice, monorail Galaţi-Brăila şi drum express în „zig-zag”
Promisiunile electorale au făcut istorie la Galaţi. În 2004, deputatul PC Bogdan Ciucă, pe atunci candidat la consiliul municipal, promitea 11,5 km de port de ambarcaţiuni, amenajat pe malul stâng al Dunării, între Galaţi şi Brăila. Tot atunci, colegul său de la PC, Eugen Durbacă, candidat la Primărie, promitea „duşuri subacvatice”. PSD Galaţi promitea construirea unui monorail pe digul Dunării, pentru asigurarea transportului public de persoane între Galaţi şi Brăila. Tot în 2004, actualul primar Dumitru Nicolae (PSD) a câştigat câteva mii de voturi trimiţând prin poştă 4.000 de scrisori prin care anunţa că a aprobat atribuirea de vetre de casă în cartierul Siret, în anexă fiind şi câte o schiţă cu o săgeată care indica amplasamentul vetrei de casă atribuită destinatarului: „Locul tău de casă e aici!”.
Construirea podului peste Dunăre sau a aeroportului sunt alte promisiuni istorice. Senatorul PDL Marius Necula promitea prin 2009 un drum express cu 4 benzi, de la Galaţi la Autostrada A2. Ar fi fost în „zig-zag”, pentru că proiectul era să fie construit rapid, numai pe terenuri ale statului, care nu mai trebuiau expropiate. A trecut şi termenul la care trebuia tăiată panglica, dar nu s-a făcut nimic. La panoplia cu promisiuni, ar trebui adăugată una din anul 2000, prin care unul dintre candidaţii la Primăria Brăila, Marian Covache, promitea valorificarea în interes turistic a hrubelor din oraş. Promisiunea suna în modul următor: „Turneul emoţiilor în Hrubele Brăilei!”