Tabloidul britanic News of the World se află în centrul „celui mai mare scandal de presă din timpurile moderne”, care a luat amploare naţională după dezvăluirile privind piratarea telefoanelor victimelor atentatului din Londra din 2005 şi ale rudelor unor copii asasinaţi.
Săptămânalul duminical News of the World, deţinut de magnatul Rupert Murdoch, are grave probleme cu justiţia de ani de zile, fiind acuzat de Scotland Yard că practică piratarea telefoanelor. Dacă până acum tabloidul era suspectat că a pus în funcţiune un vast şi ilegal sistem de ascultare care nu viza decât celebrităţi şi politicieni, ultimele dezvăluiri poartă o amprentă macabră.
Ziariştii săi au interceptat familiile victimelor atentatului din Londra, din 7 iulie 2005, şi ale unor fetiţe asasinate. Mai mult, au interceptat şi mesageria vocală a unei adolescente câteva zile după ce dispăruse în 2002. Ei au şters conţinutul cutiei vocale dând speranţe părinţilor lui Milly Dowler că ar fi fost încă în viaţă şi au perturbat ancheta poliţiei. Corpul fetiţei de 13 ani a fost descoperit şase luni mai târziu. Publicaţia britanică The Guardian, care a dezvăluit în decursul ultimilor ani procedurile oneroase ale tabloidului deţinut de Murdoch, arată că au fost piratate şi telefoanele unor familii îndoliate, inclusiv ale celor ucişi la 7 iulie 2005, în atentatul de la Londra.
Graham Foulkes a declarat că a crezut că telefonul i-a fost ascultat în timpul săptămânii în care aştepta confirmarea că fiul său David era una din cele 52 de persoane ucise când teroriştii kamikaze au atacat reţeaua de transport londoneză. Foulkes a declarat pentru Sky News că a fost contactat de poliţia londoneză pentru a-i spune că, în cursul anchetei declanşată în ianuarie pe tema piratării telefoanelor, au descoperit un fişier ce conţinea numărul lui de telefon şi adresa. De asemenea, au fost vizaţi şi părinţii fetiţelor Holly Wells şi Jessica Chapman, ambele de 10 ani, care au dispărut la Soham, în estul Angliei în 2002. Victime ale portarului proprii şcoli, trupurile lor au fost descoperite câteva săptămâni mai târziu.
Practici reprobabile
Piratarea mesageriei unei persoane decedate a produs un val de indignare în Marea Britanie, începând cu primul ministru. Aflat în vizită în Afganistan, el a precizat că „Dacă acuzaţiile se dovedesc fondate, este un lucru cu adevărat înspăimântător”. Politicienii s-au declarat „dezgustaţi”, iar şeful opoziţiei, laburistul Ed Miliband, a cerut demisia redactorului şef al News of the World la acea vreme Rebekah Brooks, în prezent director la News International, divizia britanică a imperiului de presă al lui Rupert Murdoch. Brooks a declarat că nu a ştiut despre astfel de practici în afacerea Dowler şi a promis că va da sancţiuni dacă faptele se vor dovedi adevărate, dar a exclus varianta demisiei.
Actorul Hugh Grant, una dintre victimele afacerii ascultărilor telefonice, a declarat pentru BBC că a o lăsa pe Rebekah Brooks să gestioneze criza la News International ar fi ca şi cum „ai permite ca Hitler să facă ordine în partidul său nazist”.
Presiunea este în creştere şi asupra altui fost redactor-şef al tabloidului, Andy Coulson, fost consilier al lui David Cameron. El a demisionat în 2007, după ce detectivul tabloidului New of the World, Mulcaire, a fost închis. Coulson a negat mereu actele reprobabile privind ascultările celebrităţilor, inclusiv ale membrilor familiei regale şi a continuat să lucreze pentru premierul Cameron până la începutul acestui an.
Dezbateri în Parlament
Parlamentul britanic a dezbătut afacerea ascultărilor telefo-ni-ce ale tabloidului News of the World, devenită scandal na-ţio-nal cu multiple ramificaţii care afectează media. Opoziţia a cerut crearea unei comisii de anchetă şi a estimat că acest uriaş scandal în care este implicat un tabloid al imperiului Murdoch nu poate rămâne fără consecinţe în ce priveşte achiziţionarea ansamblului satelitar BSkyB de grupul magnatului media. S-a cerut ca premierul, un apropiat al lui Murdoch, să trimită dosarul autorităţii britanice a Concurenţei, ceea ce ar întârzia o operaţiune foarte controversată pe care Murdoch doreşte să o finalizeze rapid.
Urmări imprevizibile
News International a promis că va coopera deplin în ancheta poliţiei privind pirateria, dar scandalul a luat deja o amploare care ar putea afecta serios News of thel World, primul tabloid britanic duminical cu ediţie de 2,8 milioane de exemplare.
Afacerea ascultărilor telefonice a izbucnit în 2005, când tabloidul a fost acuzat de interceptarea mesajelor destinate membrilor familiei regale, politicienilor şi starurilor. S-a declanşat o vastă anchetă şi cinci ziarişti au fost arestaţi.
Ford şi Vauxhall şi lanţul de magazine Debenhams au anulat campaniile lor publicitare prevăzute să apară duminică în News of the World, iar Orange, T-Mobile şi Halifax Bank se gândesc la o retragere.