11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialCând vor putea fi retrase titlurile de doctor dovedite ca fiind plagiate

Când vor putea fi retrase titlurile de doctor dovedite ca fiind plagiate

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a precizat joi că legislaţia care va permite retragerea titlurilor de doctor dovedite ca fiind plagiate ar putea fi aprobate în şedinţă de guvern peste două săptămâni, transmite Agerpres

„Asta se va face numai prin ordonanţă de urgenţă. Săptămâna viitoare va fi nota în Guvern şi peste două săptămâni va fi ordonanţa. (…) Sunt modificările din Legea Educaţiei care permit tot ciclul – de la responsabilitatea şi semnătura rectorului… Am corectat, demnitarii nu mai sunt trataţi altfel. Deci, nu sunt poveşti, e realitate, e publicată modificarea. Demnitarii nu mai sunt diferiţi, sunt oameni ca şi noi”, a declarat ministrul Educaţiei, întrebat la o dezbatere de scriitorul Gabriel Liiceanu când vor fi retrase titlurile de doctor obţinute cu teze plagiate. 

La aceeaşi dezbatere, europarlamentarul Monica Macovei i s-a adresat ministrului Curaj cu privire la titlul de doctor al premierului Victor Ponta: „Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, condusă de domnul Popescu (Marian Popescu – n.r.), a spus că este plagiat. Şi o altă comisie, formată din trei specialişti din afară – un român, un britanic şi un francez (…) -, la fel, a spus că este plagiat. Dumneavoastră, când aţi venit ministru v-am cerut cu toţi să retrageţi titlul de doctor. Dumneavoastră aţi spus, reţin, public: ‘aştept să primesc de la Universitatea Bucureşti, încă o dată, materialele”, deşi erau în minister. Domnul Popescu vi le-a mai trimis o dată. Şi suntem iarăşi toţi pe aceste scaune, dumneavoastră zâmbiţi şi nu aţi răspuns la această întrebare: de ce nu-i retrageţi (titlul de doctor lui Victor Ponta – n.r.)”. 

Răspunsul ministrului a fost: „Nu avem cadrul legal şi de asta l-am modificat”. Adrian Curaj a explicat pe acelaşi subiect că legislaţia nu era clară. „Nu era clar. Erau aruncate în diverse locuri. Toţi sunt la fel. Şi acum ce am făcut în modificarea pe care o să o vedeţi în site, în consultare publică: este fixarea acestui cadru. Am tăiat toate inadevertenţele care erau prin lege, am căutat să fac un flux clar pentru viitor şi dispoziţii tranzitorii pentru trecut. (…) Nu au fost niciodată puse unitar, nu e vina mea. În două săptămâni va fi ordonanţa de urgenţă, iar HG-ul de modificare a codului şcolilor doctorale va fi într-o lună de acum încolo, că trebuie să intre în consultare publică”, a explicat ministrul Educaţiei. 

Adrian Curaj a participat joi, alături de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi al Culturii, Vlad Alexandrescu, la o dezbatere la GDS având ca teme „Cărţile ‘ştiinţifice’ în regimul penitenciar” şi „Maladia plagiatului şi anticorpii sistemului universitar”, la care au fost prezenţi profesori universitari, academicieni, membri ai GDS. 

În cadrul acestui eveniment, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că plagiatul este o formă de corupţie morală şi materială. „Plagiatul este o formă de corupţie morală, dar şi de corupţie materială şi, ca orice fenomen de corupţie, el păleşte ca albeaţa translucidă în momentul în care este adusă la lumină. Orice corupţie devine vizibilă, ruşinoasă atunci când este relevată. Acest lucru se întâmplă cu plagiatele, cu lucrările aşa-zis ştiinţifice elaborate în penitenciar în condiţii neverosimile”, a arătat ministrul Culturii la dezbaterile ”Maladia plagiatului şi anticorpii sistemului universitar” şi „Cărţile ‘ştiinţifice’ în regimul penitenciar”, organizate la GDS. 

El a apreciat că o lucrare ştiinţifică elaborată în penitenciar ascunde o sumă de bani. 
„Probabil, totdeauna, atunci când este vorba de o lucrare ştiinţifică elaborată în penitenciar, ea ascunde o sumă de bani, o operă comanditată în exterior unui expert sau unui aşa-zis expert sau unui profesor universitar, ca să spunem lucrurilor pe nume, poate acelaşi care a girat relevanţa temei ştiinţifice, o sumă nemărturisită, neimpozitată, (…) prin care s-a realizat această comandă. Şi în cazul lucrărilor de doctorat, motivul este unul financiar. Acele persoane – fie că sunt profesori, cercetători – ajung să redacteze lucrări care sunt plagiate şi o fac, în primul rând, din motive financiare, de salarizare, pentru că un doctorat aduce 15% la salariu”, a arătat Alexandrescu. 

Potrivit lui, din punctul de vedere al culturii româneşti, plagiatul este „o negare absolută a oricărei forme de creativitate şi de libertate a spiritului”. „Privind dinspre Ministerul Culturii, chestiunea plagiatelor pare şi mai mizerabilă şi mai nenorocită decât dacă o privim din perspectiva cercetării şi educaţiei, unde ea reprezintă o simplă reproducere mecanică a ceea ce a făcut altul. Din perspectiva culturii, este o negaţie a libertăţii spiritului, a creativităţii. Ea se acompaniază totdeauna cu motive veroase, josnic materiale, în sensul în care totdeauna acoperă corupţia, care este materială, care are la bază un interes veros, o sumă de bani ascunsă sub masă”, a mai arătat ministrul. 

Vlad Alexandrescu a amintit că Biblioteca Naţională, care ţine de Ministerul Culturii, a deschis joi o expoziţie privind lucrările ştiinţifice elaborate în penitenciare.

Cele mai citite

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...
Ultima oră
Pe aceeași temă