Gripa este una dintre cele mai contagioase afecțiuni. Ea se transmite prin aer, prin picăturile de secreție eliminate în timpul tusei, strănutului, vorbitului. Statisticile spun că în fiecare an între 5 și 15% din populație suferă infecții respiratorii. În afară de simptomele respiratorii comune ale gripei, precum tuse, strănut, există și simptome precum febră, durere de cap, stare de rău, oboseală.
Intensitatea și durata acestor simptome depinde de cantitatea de virus gripal cu care am intrat în contact. Perioada de incubație a virusului variază între una și patru zile, iar perioada în care suntem contagioși este de o săptămână de la debutul primelor simptome, excepție făcând copiii, unde aceste perioade pot fi diferite, și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Medicii atrag atenția că există o mare diferență între gripă și banala răceală, care trece de la sine și nu prezintă complicații. Gripa este însoțită întotdeauna de febră, dureri musculare, frisoane, dureri de cap. Toate acestea trebuie să ne conducă imediat la medic, deoarece gripa poate conduce la complicații și, în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, chiar la deces. Cea mai întâlnită complicație a gripei este pneumonia, dar ea poate conduce și la amplificarea unor boli cronice existente la unii pacienți.
Rata de mortalitate prin gripă, indiferent de vârstă, conform site-ului formaremedicală.ro crește de 50 de ori pentru adulții cu boli cardiovasculare, de 100 de ori pentru cei cu boli pulmonare și de peste 100 de ori pentru cei care au două afecțiuni cronice concomitent.
[…] bănuiești că ai gripă, este recomandat totuși să faci un examen medical cât mai repede, pentru a primi un tratament […]