22.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCรขnd โ€žsoldatul japonezโ€ voteazฤƒ ลŸi ne stabileลŸte soarta pentru mulลฃi ani

Cรขnd โ€žsoldatul japonezโ€ voteazฤƒ ลŸi ne stabileลŸte soarta pentru mulลฃi ani

 Dacฤƒ 42% dintre români nu au intrat niciodatฤƒ pe internet, cei mai mulลฃi nu citesc ziare ลŸi se uitฤƒ doar la emisiunile de divertisment de la televizor, atunci cum vreลฃi sฤƒ avem cetฤƒลฃeni informaลฃi ลŸi activi, care sฤƒ înลฃeleagฤƒ de ce un politician este bun ลŸi altul rฤƒu, sau de ce o cauzฤƒ meritฤƒ apฤƒratฤƒ în stradฤƒ iar alta nu?

 

Poate mulลฃi se mai întreabฤƒ încฤƒ de ce sunt pasivi cei mai mulลฃi dintre români la abuzurile politicienilor- cum a fost, de pildฤƒ, încercarea majoritฤƒลฃii parlamentare a USL de a-ลŸi crea superimunitate în faลฃa legii penale- voteazฤƒ, fฤƒrฤƒ nici o explicaลฃie logicฤƒ, la fiecare rând de alegeri, aceleaลŸi lepฤƒdฤƒturi politice sau îmbrฤƒลฃiลŸeazฤƒ cauze cu care nu au nimic în comun. Poate nu este singura explicaลฃie, dar cu siguranลฃฤƒ un merit major în aceastฤƒ chestiune îl are izolarea informaลฃionalฤƒ în care au ales sฤƒ trฤƒieascฤƒ mulลฃi dintre oamenii din aceastฤƒ ลฃarฤƒ. Sigur vi s-a întâmplat sฤƒ întâlniลฃi români, în special prin mediul rural, dar nu numai, care refuzฤƒ pur ลŸi simplu sฤƒ intre în contact cu orice subiect  legat de politicฤƒ, Uniunea Europeanฤƒ, justiลฃie, în general, cu lucruri care privesc interesul general al societฤƒลฃii. „Toลฃi politicienii sunt la fel”, „ei cu ale lor, noi cu sฤƒrฤƒcia noastrฤƒ”, „Cu ce mฤƒ ajutฤƒ pe mine cฤƒ suntem în UE?” sunt, aproape invariabil, rฤƒspunsurile pe care le primeลŸti la o discuลฃie pe o astfel de temฤƒ ลŸi..atât. Oricât ai încerca sฤƒ mergi mai departe nu vei primi nici un alt rฤƒspuns.

Ferm convinลŸi cฤƒ nu pot schimba nimic din ce se întâmplฤƒ în aceastฤƒ ลฃarฤƒ, cu atât mai puลฃin în aceastฤƒ lume, mulลฃi români ลŸi-au restrâns aria de interes la propria gospodฤƒrie ลŸi familie. Mulลฃi dintre voi ar putea spune cฤƒ totuลŸi este normal ca oamenii simpli ลŸi sฤƒraci sฤƒ fie mai preocupaลฃi de pâinea pe care trebuie sฤƒ o punฤƒ pe masฤƒ în fiecare zi decât de politicฤƒ. Sper cฤƒ nu la fel de normal vi se pare însฤƒ procentul de 42% al românilor care nu au utilizat niciodatฤƒ internetul, potrivit datelor oficiale ale institutului de statisticฤƒ al Comisiei Europene. Ar mai trebui observat cฤƒ procentul este dublu faลฃฤƒ de media Uniunii Europene ลŸi nu este chiar atât de strâns de sฤƒrฤƒcia populaลฃiei pe cât ar vrea mulลฃi dintre noi sฤƒ credem.

Date statistice precum acestea nu aratฤƒ altceva decât faptul cฤƒ schimbฤƒrile care au loc în aceastฤƒ lume trec neobservate de o bunฤƒ parte din români. Schimbฤƒri din ce în ce mai radicale se vor lovi de acest zid de protecลฃie pe care oamenii l-au construit  în jurul lor, gândindu-se cฤƒ astfel nu vor mai fi pฤƒcฤƒliลฃi sau furaลฃi. „Nu mฤƒ intereseazฤƒ!” este, pentru mulลฃi, echivalentul lui „Nu mฤƒ afecteazฤƒ!” Oare aลŸa sฤƒ fie?

În istoria lumii existฤƒ un caz celebru care aratฤƒ unde poate duce izolarea ลŸi fuga din calea informaลฃiilor ลŸi acesta este cazul soldatului japonez care a continuat sฤƒ lupte încฤƒ 29 de ani dupฤƒ capitularea ลฃฤƒrii sale în faลฃa Aliaลฃilor, în cel de-al doilea rฤƒboi mondial. Hiroo Onoda era ascuns în jungla de pe una din insulele filipineze ลŸi primise misiunea de a distruge pista aerianฤƒ pe care trebuiau sฤƒ aterizeze avioanele militare americane. Ordinul de la superiori era sฤƒ nu se predea sau sinucide pentru nici un motiv din lume ลŸi, orice ar fi, sฤƒ continue lupta. Onoda ลŸi-a respectat ordinul ลŸi a rฤƒmas ascuns în pฤƒdure, atacând din când în când patrule de poliลฃie ลŸi soldaลฃi filipinezi, mult timp dupฤƒ terminarea rฤƒzboiului. Camarazii ลŸi autoritฤƒลฃile locale au vrut sฤƒ-l opreascฤƒ din acลฃiune aruncând din avion peste junglฤƒ, în mai multe rânduri, afiลŸe pe care scria cฤƒ rฤƒzboiul s-a sfârลŸit. Japonezul, care nu putea concepe înfrângerea armatei imperiale, a crezut însฤƒ cฤƒ este vorba despre propaganda aliaลฃilor ลŸi nu a dat crezare afiลŸelor, continuând sฤƒ lupte 29 de ani, timp în care a omorât cel puลฃin 30 de poliลฃiลŸti ลŸi soldaลฃi filipinezi. În cele din urmฤƒ atacurile lui Onoda s-au oprit doar dupฤƒ ce filipinezii ลŸi japonezii l-au gฤƒsit ลŸi adus în junglฤƒ pe comandandul sฤƒu din timpul rฤƒzboiului care i-a ordonat soldatului  sฤƒ depunฤƒ armele.

DeลŸi mulลฃi vฤƒd în aceastฤƒ întâmplare doar o dovadฤƒ de eroism, în realitate, povestea aratฤƒ cât de absurbฤƒ poate deveni poziลฃia unui om care refuzฤƒ sฤƒ accepte informaลฃiile noi ลŸi schimbฤƒrile care au loc în jurul sฤƒu.

Întocmai ca soldatul japonez care nu voia sฤƒ creadฤƒ cฤƒ în anii care au trecut de la paraลŸutarea lui în junglฤƒ se întâmplaserฤƒ multe lucruri importante pentru ลฃara sa, mulลฃi români au rฤƒmas ลŸi rฤƒmâne orbi la evenimentele importante ce au loc în  ลฃara lor. Chiar dacฤƒ politicienii aflaลฃi la putere vor pregฤƒti în 2014 o nouฤƒ serie de abuzuri, acestea nu vor stârni probabil nici un interes pentru mulลฃi români. Iar în ceea ce priveลŸte cele douฤƒ rude de alegeri care vor avea loc în acest an, „soldatul japonez” va vota cu „responsabilitatea” cu care ne-a obiลŸnuit, responsabilitate care a fฤƒcut ca la 23 de ani de la revoluลฃie ลŸi ลŸapte ani de la intrarea în UE sฤƒ avem cel mai penal (ลŸi penibil) parlament pe care l-am avut vreodatฤƒ. În 2014, „soldatul japonez” din România va trebui sฤƒ ia multe decizii importante ลŸi va stabili chiar direcลฃia pe care o va apuca aceastฤƒ ลฃarฤƒ pentru urmฤƒtorii ani. Am putea spune cฤƒ vieลฃile noastre chiar se aflฤƒ în mâinile „soldatului japonez”. Vฤƒ simลฃiลฃi în siguranลฃฤƒ?   

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordฤƒm o atenศ›ie deosebitฤƒ oportunitฤƒศ›ilor economice din spaศ›iul francofon

Una dintre prioritฤƒศ›ile majore ale Francofoniei o reprezintฤƒ educaศ›ia ศ™i formarea tinerilor, a declarat preศ™edintele Iohannis la Paris Preศ™edintele Romรขniei, Klaus Iohannis, a susศ›inut sรขmbฤƒtฤƒ,...

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ