6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialCand porcul e specie protejata

Cand porcul e specie protejata

Gianina Carbunariu, unul din cei mai originali si inovatori regizori ai teatrului romanesc contemporan, creeaza in "poimaine alaltaieri" o posibila imagine a unui viitor nu foarte indepartat.

Ar putea exista o vreme cand iPod-urile si CD-urile vor fi niste inventii demult uitate si inutile. Atunci, femeile ar putea sa se ingrijeasca de cariera si la 70, sau la 100 de ani sa fie date in grija unui copil de 4 ani. Ar putea exista o vreme cand toate campaniile anti-fumat isi vor face, in sfarsit, efectul si lumea va fi eliberata de tigari. Pentru viciul lor, refractarii vor fi urmariti si ucisi de "Armata Plamanilor Verzi". Ar putea veni un timp cand organismele de protectie a animalelor vor fi inutile pentru ca toata lumea va fi vegetariana, porcul va fi o specie pe cale de disparitie si chiar retetele dupa care se gatea odata carnea vor fi demult uitate. Ar putea veni un timp cand oamenii vor fi legati direct la calculator, iar corporatiile nu vor avea de ce sa se teama de infidelitatea angajatilor sau de nemultumirile lor. Atunci chiar daca nu vor avea ce manca, chiar daca nu vor avea unde locui, angajatii vor fi preocupati exclusiv de calitatea produsului facut de firma la care sunt angajati si de eliminarea concurentei. Ar putea fi o vreme in care "ceea ce se numea odata" America sau Romania sau Germania nu vor mai exista.

Aceasta vreme este subiectul spectacolului de la Teatrul Mic, scris si regizat de Gianina Carbunariu, "poimaine alaltaieri". Regizoarea pleaca de la mesajele "de bine" cu care suntem bombardati zilnic si creeaza o imagine a unui posibil viitor. Sunt in spectacol patru scene, care nu au legatura una cu cealalta, in care autoarea incearca sa inchipuie cat de departe ar putea merge campaniile anti-fumat sau campaniile de protectie a animalelor sau discursul corporatist.

Cu mult umor, fara discursuri moralizatoare, Gianina Carbunariu reuseste sa creeze un spectacol diferit de restul montarilor din peisajul teatral actual. Piesa "poimaine alaltaieri" nu e nici un spectacol science-fiction, nu e nici drama, nici comedie, nici un text prea ancorat in contemporaneitate, nici unul de tip clasic, nici unul care ar putea fi etichetat rapid de unii ca "piesa cu injuraturi", nici un spectacol care te lasa indiferent. Poate senzatia cea mai clara la finalul vizionarii si pentru fanii abordarilor "clasice", si pentru cei al experimentelor teatrale, si pentru cei care la final au zis "e genial!", si pentru cei carora "nu le-a placut" este ca "poimaine alaltaieri" este un spectacol straniu… (in sensul bun al cuvantului).  E stranie abordarea, e stranie problema, e stranie amplasarea in viitor, dar, mai ales, e stranie atmosfera intregului spectacol (aceasta se datoreaza in primul rand exceptionalei solutii de iluminare folosite: mici lampi cu senzori de miscare).

Poate in vremurile astea in care mass-media vorbeste despre "razbunarea porcului" si despre "criza", "poimaine alaltaieri" este tocmai acel spectacol care trebuie neaparat vazut.

"poimaine alaltaieri"
Drama. 1h 45min (fara pauza)
Autor: Gianina Carbunariu.
Regia: Gianina Carbunariu.
Cu: Madalina Ghitescu, Paula Gherhe, Carmen Florescu, Rolando Matsangos,
Virgil Aioanei.
Teatrul Mic (Str. Constantin Mille, nr. 16,
tel. 021/314.70.81). Pret bilet: 12 – 23 lei.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor a împrumutat alte 752 milioane lei prin titluri de stat

Ministerul Finanțelor a atras joi 752 milioane lei de la bănci prin două licitații cu titluri de stat, oferind dobânzi anuale de 6,34% și...

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...

Cum să te pregătești pentru SAF-T fără stres și costuri suplimentare pentru afacerea ta 

Odată cu implementarea obligatorie a raportării SAF-T pentru toate firmele începând cu 1 ianuarie 2025, antreprenorii trebuie să se pregătească pentru a evita stresul și costurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă