Ploaia ne ingrasa, norii ne fac sa ne scarpinam… Nu e o superstitie, ci doar o constatare a specialistilor care trag un semnal de alarma: clima ne influenteaza sanatatea! "Iarna este un anotimp in care sangele se subtiaza" – este doar unul dintre efectele schimbarilor de sezon, din ce in ce mai des invocate de oamenii de stiinta si de medici, dupa cum scrie publicatia Mail Online.
1) Prognoza meteo: ploaie in averse. Avertisment: dureri de oase, mancarimi, HTA sau cateva kilograme in plus!
Acesta ar fi un rezumat simplu al conexiunii dintre aspectul vremii si metobolism. Detaliile sunt cuprinse intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Aberdeen. Vremea rea predispune la ingrasare nu doar pentru ca starea de melancolie induce automat o lipsa de activitate, dar specialistii au descoperit ca lipsa soarelui mareste deficitul de vitamina D din organism, influentand in mod direct nivelul hormonului numit leptina, care transmite spre creier "mesajul ca stomacul este plin". Conform statisticilor, persoanele obeze produc o cantitate cu 10% mai mica de vitamina D decat persoanele normoponderale. Aceeasi vitamina se pare ca are un rol esential si in cancer, apreciindu-se ca ajuta la stoparea sau incetinirea cresterii in dimensiuni a unor formatiuni tumorale.
Ploaia aduce … virusi si bacterii! Ploile torentiale, in special in zonele rurale, cresc exponential riscul contractarii unor infectii. Una dintre explicatii este ca viata la tara presupune masuri de igiena personala mai putin frecvente si corecte, dublate si de riscul expunerii la contractarea unor virusi din mediu. De pilda, la o ferma, atunci cand ploua apa din staul se amesteca cu apa de ploaie si una dintre cele mai cunoscute si patogene bacterii, E. coli O157, poate fi usor transmisa la om.
Cand ploua au de suferit si persoanele care au o cicatrice mai veche. Principalul simptom? Scarpinatul. Un exemplu: fosta jucatoare de tenis Monica Seles marturiseste ca, atunci cand ploua, cicatricea din spate ramasa in urma injunghierii produse de un fan, incepe sa o manance extrem de intens. Dr. Adam Carey, consultant al Asociatiei Olimpice Britanice, sustine ca explicatia ar consta in faptul ca presiunea atmosferica prezinta o scadere considerabila care anunta o ploaie puternica sau o furtuna. "Aceasta scadere a presiunii provoaca contractii si iritatii ale tesuturilor, dar poate provoca si dureri de oase persoanelor varstnice in special sau complicatii prenatale in cazul unei femei insarcinate, cum ar fi puseuri de hipertensiune" – explica dr. Carey.
2) Prognoza meteo: canicula. Avertisment: risc de suicid, AVC, raceli
Psihiatrii sustin ca vremea foarte calda, caniculara, creste riscul unor cazuri de suicid. De pilda, in Marea Britanie au fost studiate decese prin sinucidere inregistrate in perioada 1993-2003 si s-a constatat ca din peste 50.000 de cazuri, doua treimi s-au produs in zilele in care temperatura aerului avea valori de peste 20 de grade Celsius.
Specialistii atrag atentia ca schimbarile bruste de temperatura provoaca atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si raceli mai ales in vazul persoanelor in varsta.
3) Prognoza meteo: furtuni cu descarcari electrice. Avertisment: criza de astm si dureri de cap!
Cand presiunea atmosferica inregistreaza scaderi sub limitele normale, creierul si celulele nervoase incep sa interactioneze diferit, producand dureri de cap, uneori insuportabile. Si persoanele bolnave de astm pot simti o veritabila inrautatire a starii lor de sanatate.
4) Prognoza meteo: umiditate crescuta. Avetisment: infectii ORL si atacuri de guta!
Infectiile urechii externe si otitele sunt diagnosticate mult mai frecvent in perioadele de umiditate crescuta, pentru ca dopurile de cerumen devin si ele mai numeroase, creand conditiile perfecte pentru raspandirea unor bacterii.
5) Prognoza meteo: vant puternic in rafale. Avertisment: migrene si stres maxim!
Cand bate vantul, fiinta umana are tendinta de a se apara, reactionand ca si cum ar fi expusa unui atac extern. Atunci apare asa-numita reactie "lupta sau fugi", manifestata la nivel neurovegetativ prin cresterea pulsului si reactii emotionale iesite de sub control. Rafalele de vant provoaca si crize migrenoase, din cauza efectului asupra hipotalamusului (zona din creier care monitorizeaza si directioneaza toate functiile organismului), se produce o constrictie a vaselor de sange din cap.