-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialCand Fiscul o ia razna: impozite post-mortem

Cand Fiscul o ia razna: impozite post-mortem

» Unii primesc impuneri de plata pe numele mortilor, altii sunt amenintati cu amenzi de mii de lei pentru ca firma la care au lucrat are datorii. Cand e vorba de dat, nu de luat bani, Fiscul scartaie si mai rau: folosirea unui cont bancar devine un maraton de durata la ghisee.

» Specialistii spun ca sistemul finantelor este un organism "gaunos", mancat de birocratie si pentru care calculatoarele sunt un dusman de moarte. Functionarii se opun modernizarii, pentru ca o data cu ea si-ar putea pierde scaunele.

Un proverb spune ca nimic nu e sigur in viata, in afara de moarte si de taxe. In Romania e doar pe jumatate adevarat. Plata taxelor si a impozitelor datorate statului se transforma de cele mai multe ori fie intr-o ceata birocratica, fie in intamplari desprinse parca din serialul SF "Dosarele X". Cel mai recent caz semnalat de presa a fost cel al fostului cameraman Ionut Barbu, mort de 6 ani in explozia de la Mihailesti. Familia sa a primit de la Directia locala de finante publice o impunere de plata care reclama o datorie de 100 de lei la impozitul pe venit. Mama lui Ionut Barbu s-a conformat si a platit. Nu la fel de simplu este insa sa impace moartea cu impozitele pentru o doamna in etate din sectorul 3 al Capitalei. "Sotul meu a murit acum patru ani si in fiecare an primesc adrese ca nu si-a depus declaratiile de venit! Eu i-am anuntat cand a murit si nu inteleg de ce le primesc in continuare", ne-a spus femeia.

 

Explicatia din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) este ca "familia mosteneste si drepturile, si obligatiile celui decedat", astfel ca restantele de plata sunt imputate urmasilor. Fiscul nu cere doar de la morti, ci uneori vrea ca cetatenii sa plateasca datoriile unor firme pentru care au lucrat in trecut. O tanara pe care am convenit sa o numim Ana a primit de la Administratia Financiara Sector 3 o instiintare de plata cum ca datoreaza statului 2.000 de lei noi, impozit pe veniturile din 2002. "stiam ca in fiecare an mi-am depus declaratiile de venit si ca am platit ce trebuia, asa ca am vorbit la telefon cu inspectorul Albu si am convenit sa-i trimit prin fax copiile dupa declaratiile depuse", ne-a povestit Ana. Functionarul Albu nu a mai dat nici un semn. In 2009 Ana a primit o noua scrisoare de la Administratia Financiara Sector 3: nota de plata era acum de 2.800 de lei, cu tot cu penalizari, si era amenintata cu executarea silita.

 

"Noul inspector responsabil, o doamna, mi-a zis ca problema probabil nu este la mine, ci la angajator, la firma unde lucram in 2002, care probabil nu si-a platit contributia la stat. Mi-a spus ca fiscul ia banii de la mine si, ca sa-mi recuperez eu banii, n-am decat sa dau in judecata firma!", spune Ana. Reactia ANAF: "Este un abuz si sfatuim persoana respectiva sa nu plateasca si sa depuna la noi o sesizare".
Haosul de la administratiile financiare se trage de la birocratia ingrozitoare in care lucreaza si de la lipsa informatizarii sistemului, cred specialistii. Gabriel Biris, avocat specializat in taxe si impozite, a trait pe pielea lui binefacerile sistemului: "Primesc si acum decizii de impunere de plata pentru o masina pe care am vandut-o de 8 ani. S-au bagat sute de milioane de euro in sisteme informatice, insa nu exista unul unitar, la nivel national. Birocratia dispare o data cu informatizarea.

 

Nu cred ca nu se stie, cred ca nu se vrea". Biris spune ca Fiscul  este "un sistem autosuficient, care nu va lua niciodata masuri care sa duca la eficientizarea lui, pentru ca asta inseamna reduceri de personal". Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, spune ca birocratia se trage de la rezistenta la schimbare a acestor structuri: "Calculatoarele sunt complicate si nu stiu sa ia spaga". Informatizarea sistemului ar fi in interesul statului, care ar incasa banii mai eficient, insa nu si in interesul "functionarimii care traieste din asta", spune Moraru. "La fiecare Directie de finante sunt o mie de functionari care sunt acolo pentru hartii si stampile. Pe acest sistem gaunos si prost gandit nu se pot implementa prea multe idei", crede specialistul.

» "Faceti dvs. o cerere!"
Fiscul scartaie la fel si cand e vorba sa dea bani cetatenilor. De cativa ani, diferenta de impozit pe care statul o datoreaza anumitor cetateni poate fi virata direct in contul bancar. Un tanar pe care il vom numi Cristi se chinuie de doi ani sa le explice inspectorilor de la Administratia Financiara a Sectorului 4 ca ii trimit banii intr-un cont care nu mai exista de 5 ani. "In 2008 am reusit sa-mi recuperez banii cu ajutorul bancii. De la Taxe mi-au zis ca ei nu mai au ce face o data ce au trimis banii. Nu eu le cerusem sa-mi trimita banii in acel cont, dar ei au facut-o din oficiu", spune Cristi. In 2009 Cristi a mers din nou sa lamureasca situatia la Administratia Financiara, stiind ca are iar de primit bani de la Fisc.

"Un sef m-a luat de mana si m-a dus in birouri, unde a modificat in catastifele lor, cu pixul, contul pe care i l-am dictat eu. A zis sa nu mai fac cerere, ca merge mai repede asa. Nu-mi venea sa cred ca un functionar face ceva pentru mine", isi aminteste Cristi. Dupa cateva luni, banii tot nu intrasera in cont, iar Cristi a revenit la ghiseu. Banii fusesera trimisi tot in contul vechi. "Pai, daca n-ati facut cerere, ce credeti, ca merge asa, ca a modificat seful cu pixul?", i-a zis inspectoarea.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă