17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCând boxul devine ţurcă

Când boxul devine ţurcă

Boxul nu ar trebui să fie un sport al laşilor, prefăcuţilor sau trişorilor. Dar câteodată parcă se lasă descris exact de adjectivele amintite. S-a întâmplat şi sâmbătă noapte când, din păcate pentru fanii genului, meciul Klitschko-Haye nu prea a reuşit să fie unul de box.

Fără să am pretenţii că sunt un specialist al acestui sport, pot să enumăr câteva argumente care să-mi sprijine afirmaţia de mai sus.

Primul: britanicul David Haye, provocator şi arogant până să intre în ring – a jignit familia lui Klitschko şi a întârziat începerea meciului cu aproape jumătate de oră pentru că nu s-a sinchisit să iasă la timp din vestiar – a devenit un saltimbanc o dată cu începerea întâlnirii. Reţeta sa preferată: a eschivat la nesfârşit, s-a aruncat haotic în corpul ucraineanului şi, aflat în dificultate, s-a trântit pur şi simplu în genunchi. Deşi înfrângerea lui era evidentă, Haye a ridicat mâna triumfal după ultimul gong. Apoi, în urma verdictului unanim al arbitrilor, a dat vina pe o accidentare la degetul mic de la piciorul drept.

Al doilea: Vladimir Klitschko a părut un uriaş adormit pe toată durata întâlnirii. A lansat prea puţine lovituri spre adversarul său şi a contracarat rarele şarje ale britanicului cu ţineri şi împingeri. Poate lucrul cel mai dezamăgitor: nu a forţat în nici un moment KO-ul pe care îl aşteptau suporterii săi.

Al treilea: televiziunea care a transmis întâlnirea în România, Pro TV, nu a ţinut cont de nevoia esenţială a telespectatorilor de a vedea reluări. În fiecare pauză dintre runde, Pro-ul a introdus până la refuz reclame. Când transmisiunea revenea, reluările oficiale deja trecuseră. N-am reuşit să număr mai mult de trei reluări în 12 runde.

După un asemenea meci, tind să-i dau dreptate fostului mare campion George Foreman, implicat, alături de alţi granzi precum Mike Tyson şi Lennox Lewis, în promovarea partidei. Întrebat înaintea întâlnirii cine va câştiga, Foreman a afirmat fără să ezite că învingătorul cert este oraşul-gazdă, Hamburg. Parcă bănuia ce avea să urmeze.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă