5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialCând ar putea fi discutată în PE cererea de ridicare a imunităţii...

Când ar putea fi discutată în PE cererea de ridicare a imunităţii lui Silaghi

Preşedintele PE ar putea prezenta cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Ovidiu Silaghi la sesiunea din ianuarie 2014, iar cazul ar fi preluat de Comisia pentru Afaceri Juridice, transmite Mediafax.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI), Karl-Heinz Lehne, a explicat pentru Mediafax, că, potrivit procedurilor, preşedintele Parlamentului „trebuie să facă un anunţ privind cererea la prima sesiune plenară şi apoi să o trimită la Comisia Juridică, care va numi un raportor. „Acesta trebuie să fie dintr-un alt grup politic (decât Silaghi) şi să aibă o altă naţionalitate”, a precizat el.

„Procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise, iar persoana vizată are posibilitatea de a-şi spune punctul de vedere”, a mai spus Lehne.

Citeşte şi: DNA cere ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi

„În conformitate cu articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, dacă presupusele infracţiuni au avut loc pe teritoriul României se aplică legea românească”, a explicat preşedintele JURI.

Articolul 9 al Protocolul nr. 7 stipulează că, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiază pe teritoriul naţional de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru de exceptare privind orice măsură de detenţie sau urmărire penală.

Totodată, imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, cât şi la întoarcere. Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict şi nici nu poate constitui o piedică pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.

Potrivit regulilor de procedură, Comisia pentru Afaceri Juridice „nu se va pronunţa, sub nicio circumstanţă, asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei europarlamentarului şi nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia”.

După ce proiectul de raport va fi votat în JURI, acesta se va duce în plen, „unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente”. Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvântul.

Potrivit unor surse europene, proiectul de ridicare a imunităţii ar putea să nu ajungă în plen până la alegerile din mai 2014, în condiţiile în care ultima sesiune va avea loc în aprilie. Prin urmare, Ovidiu Silaghi ar putea să candideze, din nou, la europarlamentare, întrucât legea românească nu interzice candidatura în condiţiile în care nu există o hotărâre definitivă de condamnare în instanţă.

DNA a cerut Parlamentului European, prin intermediul Parchetului ICCJ, ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi, în vederea urmăririi penale a acestuia, pentru trafic de influenţă, în dosarul de corupţie al lui Nelu Iordache, fostul ministru al Transporturilor fiind acuzat că a cerut şi primit mită.

Potrivit DNA, în 2012, Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta (Blue Air – n.r.) să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) astfel încât să fie făcute în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu firma omului de afaceri şi pentru continuarea derulării contractelor, în condiţiile în care erau înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor.

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată, susţin anchetatorii, „pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului (finul său, Adrian Ştefan, care candida pentru şefia Consiliului Judeţean Satu Mare – n.r.)”.

Totodată, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu rezilia altor contracte, mai susţin procurorii anticorupţie.

„Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”, arată DNA.

Europarlamentarul PNL spune, legat de cererea de ridicare a imunităţii sale, că ia acest demers „ca fiind şi o recunoaştere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum”, de DNA prin începerea anchetei şi de Preşedinţie prin „emiterea nelegală a autorizării”.

Cele mai citite

Acțiunile Tesla au scăzut, după ce a raportat prima scădere a livrărilor anuale

Tesla a publicat raportul privind producția și livrările de vehicule pentru ultimul trimestru al anului 2024, evidențiind atât realizările, cât și provocările companiei într-un...

Vladimir Putin cere cooperarea Chinei în domeniul inteligenței artificiale

Exporturile de microcipuri către Rusia au fost suspendate de principalii producători globali Președintele rus Vladimir Putin a cerut Guvernului și Sberbank, principala instituție financiară care...

Sindicatele amenință cu proteste din cauza înghețării salariilor în sectorul public

În ciuda majorărilor salariale de 24% din 2024, sindicaliștii sunt nemulțumiți de lipsa unui avans al veniturilor și avertizează asupra riscurilor financiare. Sindicatele din sectorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă