Un studiu al Biroului Naţional de Statistică al Marii Britanii a indicat o creştere cu 50% în ultimii 10 ani a diagnosticelor de cancer în lobii frontali şi temporali, părţile creierului cele mai sensibile la radiaţiile electromagnetice emise de telefoanele mobile, reaprinzând astfel discuţiile asupra periculozităţii acestora, după cum relatează cotidianul britanic The Independent.
Până acum, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să ajungă la un consens în această privinţă, experţii şi studiile acestora ajungând la concluzii contradictorii.
Însă Annie Sasco, de la Centrul Epidemiologic pentru Prevenirea Cancerului al Universităţii din Bordeaux, atrage atenţia asupra creşterii anuale de 1-2% a cancerului la creier în rândul copiiilor. „Nu este cauzat de vârstă, este o creştere prea rapidă pentru a fi genetică, şi nici alimentaţia nu este de vină, deci care poate fi cauza?”, se întreabă Sasco. Răspunsul său este că „s-a dovedit în laborator că expunerea la smogul electric are un impact biologic”, însă, spune cercetătoarea, nu există nu există suficiente studii cu finanţare independentă pentru a stabili cu precizie în ce măsură telefoanele mobile afectează sănătatea.
De aceeaşi părere este şi Denis Henshaw, profesor emerit la Universitatea din Bristol. Henshaw a declarat pentru The Independent că „nu putem spune dacă există sau nu o legătură cauzală între cancerul la creier şi telefoanele mobile”, însă, având în vedere creşterea uriaşă a numărului tumorilor, „nu putem exclude că radiaţiile emise sunt o posibilă explicaţie, iar publicul are dreptul să se aştepte ca problema să fie studiată cu atenţie”.
Dacă M inisterul Sănătăţii din Marea Britanie nu este de părere că telefoanele prezintă un risc pentru sănătate, în Franţa folosirea aparatelor a fost interzisă în şcoli – iar Israelul a introdus o legislaţie prin care producătorii de telefoane sunt obligaţi să includă pe ambalajul acestora un avertisment privind pericolele expunerii la radiaţiile electromagnetice.