11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCampusurile sociale „gen Mazăre“, copiate în Galați

Campusurile sociale „gen Mazăre“, copiate în Galați

La un an de la aprobarea alocării de fonduri de către consilierii municipali, la Galați începe construirea celor două campusuri de locuințe sociale, formate din 23 de blocuri, cu 1212 apartamente. Primarul Marius Stan a semnat ordinul de începere a lucrărilor la primul dintre ele, campusul din cartierul Micro 17, în apropierea șoselei de centură, care va cuprinde 15 blocuri cu apartamente de 1, 2 și 3 camere, cu toate utilitățile contorizate separat. 

Apa caldă este asigurată de boilere, iar încălzirea prin radiatoare electrice. Instalaţiile de apă potabilă şi electricitate vor avea branşamente separate şi, implicit, apometre şi contoare electrice, soluţia branşamentelor separate fiind preferată pentru ca în cazul neachitării facturilor către Apă Canal şi Electrica furnizarea să poată sistată foarte simplu, prin închiderea heblului. Campusul este prevăzut și cu 70 de locuri de parcare, locuri de joacă, spații verzi, un sediu administrativ ce va cuprinde post de poliție, punct sanitar și magazin de tip economat. Chiriașii primăriei se vor putea muta în cele 15 blocuri în august 2015.

Lucrările sunt executate de SC Vega 93. ”Este o investiție extrem de importantă pentru Galați. Construim peste 750 de apartamente și un campus modern ce va cuprinde locuri de joacă, spații verzi, parcări, magazin de tip economat, post de poliție locală și punct sanitar. De circa 20 de ani nu s-a mai construit nici un bloc în Galați cu bani de la bugetul local. Prin construcția acestui cartier sperăm să răspundem cât mai multor solicitări venite din partea cetățenilor orașului, în special a tinerilor, care au nevoie de o casă pentru a putea duce o viață decentă și civilizată. Vreau să fiu bine înțeles: locuințele pe care le construim acum nu vor fi destinate doar cazurilor sociale. Vrem să le dăm case și tinerilor medici sau profesori, cercetători sau sportivi, care fac performanță pentru Galați prin activitatea lor și pe care vrem să îi ținem aici, în oraș, să lucreze pentru progresul comunității”, a declarat primarul Marius Stan. Va mai fi construit și un al doilea campus social, în zona „Drumul Viilor”, format din 8 blocuri, cu 456 de apartamente.

Blocuri „gen Mazăre“

Decizia de construire a celor două campusuri sociale a fost luată în luna septembrie a anului trecut, la o lună după ce la Constanța a fost inaugurat cartierul Henri Coandă. Primarul Marius Stan nu a făcut un secret din faptul că a preluat modelul lui Mazăre, dar spune că există unele diferențe, prin faptul că apartamentele de la Galați au balcoanele închise, ceea ce permite o mai bună izolare termică și le oferă locatarilor un plus de spațiu. Când a fost discutată în Consiliul Municipal aprobarea celor două proiecte, consilierul Săvel Rotaru chiar le-a numit locuințe ”gen Mazăre” și sub această denumire au și intrat în folclorul Galațiului. Toate apartamentele sunt prevăzute cu bucătărie, grup sanitar şi au de la 1 la 3 dormitoare.

Cu TVA, prețul ajunge la 581 euro/mp

Construirea campusului de locuinţe sociale ieftine din Micro 17 a fost aprobată de Consiliul Municipal prin Hotărârea nr. 415/19.09.2013, iar prin Hotărârea nr. 416, adoptată în aceeaşi şedinţă, consilierii au aprobat şi construirea campusului de pe şoseaua de centură, pe strada „Drumul Viilor” nr. 8. În cazul campusului din Micro 17, valoarea totală a investiţiei este de 58.621.260 lei. Preţul pe metru pătrat al construcţiei, inclusiv utilităţile, este de 453,31 euro/mp, fără TVA. Cu TVA preţul este 561 euro/mp. Pentru campusul de pe „Drumul Viilor”, valoarea totală a investiţiei este 33.182.540 lei. Valoarea ­estimată a contractului este de 25.941.366 lei fără TVA, diferenţa constând în lucrări de pregătire a terenului şi racordării la utilităţi a zonei campusului. În cazul acestor apartamente, preţul este de 469,71 euro/mp, fără TVA. Cu TVA, preţul ajunge la 581 euro/mp. Preţul total al construirii celor 23 de blocuri cu 1.212 apartamente este estimat la 91.803.800 lei. Fără TVA. Cu TVA, preţul estimat urcă la 113.836.712 lei. Adică 25.871.980 euro. Dacă împărţim această sumă la cele 1.212 apartamente, asta ar însemna un preţ mediu de 21.346 euro pentru un apartament. 

Pentru Radu Mazăre, construc­ția cartierului Henri Coandă destinat săracilor i-a adus un dosar penal și o noapte în arest. Acesta a fost reținut, în luna aprilie a acestui an, fiind acuzat de către procurorii DNA că a luat mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă“, pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţie şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. La începutul anului 2011, primarul Radu Mazăre a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă“, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.

Pe fondul demarării acestui proiect, susţin anchetatorii, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată. „Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern – n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi ­off-shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală“, arată DNA.

În schimbul acestor sume de bani, mai susţin procurorii, Mazăre ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, cum ar fi iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Morgenstern. Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constanţei, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de Mazăre.Prețul de construcție în Constanța a fost de 270 de euro pe metru pătrat. 

Cele mai citite

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...
Ultima oră
Pe aceeași temă