18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCampusurile şcolare: bani aruncaţi în ruine

Campusurile şcolare: bani aruncaţi în ruine

Galaţiul, Tecuciul şi oraşul Tg. Bujor, ­s-au mai „îmbogăţit” cu trei ruine, în care au fost investite până acum 1,5 milioane euro. Este vorba de fundaţiile a trei campusuri şcolare a căror construcţie a început în 2008, dar, cum nu au mai fost alocate fonduri, lucrările au fost abandonate. La Galaţi a rămas de izbelişte construirea campusului Colegiului Naţional „Al.I. Cuza”. După ce în 2006 clădirea colegiului a fost retrocedată comunităţii israelite, Primăria Galaţi şi Societatea „Caritatea” au ajuns la o înţelegere, primăria plătind pentru colegiul „chiriaş” o chirie anuală de 75.000 de euro.

Cu cei aproape 500.000 euro daţi pe chirii în aceşti ani, primăria putea începe construirea unei noi clădiri. S-a ivit însă oportunitatea obţinerii unei finanţări guvernamentale şi noua clădire a Colegiului „Cuza” a intrat pe lista investiţiilor în infrastructura şcolară prin alocarea fondurilor pentru construirea unui campus şcolar al acestui colegiu în curtea Şcolii Generale nr. 7, din cartierul Tiglina 2. Valoarea totală a investiţiei, ce includea consolidarea Şcolii nr. 7 şi ridicarea a două corpuri de clădire şi a unei săli de sport era cifrată la 16,8 milioane de lei. S-au achitat 2,8 milioane, după care lucrările au fost abandonate.

10% s-a plătit, 10% s-a construit

Situaţia e identică şi la Grupul Şcolar Industrial Tecuci, unde o mare parte din curtea şcolii e ocupată de fundaţiile a ceea ce ar fi trebuit să fie „campusul” pentru 1.200 de elevi: un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă cu teren şi sală de sport, sală de festivităţi, laboratoare, cabinete, parc auto şi apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti. Valoarea investiţiei era de 21.144.867 lei. Licitaţia a fost câştigată de IACMRS Galaţi, a fost încheiat contractul nr. 59.433/06.03.2008, în care era prevăzut ca lucrările să dureze 36 de luni. Campusul trebuia inaugurat în martie 2011, dar  lucrările s-au oprit la fel de brusc precum au început pentru că IACMRSG a primit doar 1,7 milioane lei.

La fel s-a întâmplat şi cu al treilea campus, de la Tg. Bujor. Valoarea investiţiei era de 9,2 milioane de lei. SC Unicom SA a lucrat şi fără să pună condiţii în privinţa plăţilor, era gata „internatul” la care mai trebuiau montate parchetul şi termopanele, dar când şi-au dat seama că riscă să construiască tot campusul pentru avansul de 1,8 milioane lei, administratorii Unicom au oprit lucrările. „Aşteptăm să vină banii. La internat lucrările erau avansate, dar pentru că nu am reuşit să dăm banii, vreo 2-3 miliarde de lei vechi, s-au sistat toate lucrările la campus. Toate lucrările sunt începute, sunt avansate, dar asta-i situaţia”, explica primarul din Tg. Bujor, Ştefan Arhire.

Fiecare cu strategia lui

S-a ajuns la această situaţie din lipsă de strategii. Deşi Galaţiul e condus de opt ani de aceeişi politicieni, aceştia nu se pot înţelege asupra unor investiţii pe termen lung. Liderul PDL Galaţi, Mircea Toader, liderul PNL Galaţi, Victor Dobre, şi liderul PSD Galaţi, Dan Nica, sunt la al treilea sau al patrulea mandat de deputat şi au deţinut funcţii-cheie la Ministerul Administraţiei. Ar fi fost simplu să stabilească un minimum de obiective de investiţii care să supravieţuiască schimbărilor de guverne. Dar nu s-a întâmplat aşa. Cei trei lideri au avut un limbaj comun numai în octombrie 2008, când au convenit „regulile” campaniei electorale: 1. să nu se concureze direct unul pe altul; 2. să îşi „livreze” unul altuia, în colegiile în care candidează, contracandidaţi fără şanse; 3. primarii din comune, de orice culoare ar fi, să susţină pe „cine trebuie”. Acum, se învinuiesc unul pe celălalt.

Liderul PNL Galaţi, Victor Dobre, acuză liderii locali ai PDL că nu au reuşit să obţină banii necesari continuării lucrărilor: „Campusurile şcolare sunt prinse în finanţarea ministe­rului. Deci, la Galaţi, finanţarea a ţinut direct de peniţa dlui ministru Funeriu. Dl Funeriu, când a primit bani de Guvern, putea să ne dea, putea să nu ne dea. Nu ne-a dat! Responsabilitatea îi revine prefectului, care îl reprezintă pe ministru aici, şi şefilor PDL, care trebuie să îl convingă pe dl Funeriu să aloce bani. Am înţeles că n-au reuşit şi au chemat-o aici pe dna Badea, care contează în alocarea de bani, pentru că e secretar de stat în învăţământul preuniversitar”, ne-a declarat Victor Dobre.

Puterea explică schimbarea de strategie

Liderul PDL Galaţi, Mircea Toader, care e şi lider al Grupului PDL din Camera Deputaţilor, explică abandonarea lucrărilor prin schimbarea de strate­gie introdusă prin noua lege a educaţiei: „Când s-a făcut discuţia cu campusurile, a fost o întreagă teorie, să facem campusuri. A fost în altă stra­tegie decât gândim noi în noua lege a educaţiei. Noua lege înseamnă concentrare, dar nu fac întâi clădirea şi după aceea mă gândesc dacă am sau nu elevi. În momentul în care am din ce în ce mai mulţi elevi, pot să solicit. Nu faci un campus de nu ştiu câte mii de locuri şi vin trei inşi”, a explicat Mircea Toader. În aceste condiţii, Colegiul „Cuza” râmâne „chiriaşul” Societăţii „Caritatea”, iar elevii de la Şcoala 7 Galaţi şi Grupul Industrial Tecuci pot practica sporturi extreme printre rui­nele fostelor campusuri.

Cele mai citite

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă