Proiectul "Gunoiul doare" are ca obiectiv reducerea cantitatilor de deseuri si resturi menajere aruncate la intamplare pe plaje.
Campania initiata de Directia Apelor Dobrogea Litoral se va desfasura in perioada 1 mai-15 septembrie, in principal pe plajele din sudul litoralului constantean. Purtatorul de cuvant al DADL Constanta, Catalin Anton, ne-a declarat ca aceasta este o actiune prin care se urmareste constientizarea persoanelor (localnici, dar si turisti) cu privire la importanta pastrarii unor plaje curate. Au fost selectionati 28 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani, care vor fi impartiti in patru grupe conduse fiecare de cate un adult monitor. Echipele vor oferi cadouri simbolice (mingi gonflabile, brelocuri etc.), tuturor celor care sunt observati aruncand deseuri la cosurile de gunoi special amenajate pe plaje. Cei care sunt surprinsi aruncand deseuri in alte zone decat cele special amenajate vor fi primi cartonase rosii, o sanctiune simbolica menita sa le atraga atentia asupra greselilor facute. Campania din zona Mangalia a fost demarata inca de pe 1 mai, dar actiunile de pe plaja se vor desfasura in special in perioada 15 iunie-15 august, cand litoralul va fi invadat de zeci de mii de turisti din intreaga tara. Echipele vor actiona o data pe saptamana, conform unui program stabilit. Campania "Gunoiul doare" este o premiera in Romania si ar putea fi repetata in fiecare sezon estival.
Proiect romano-olandez
Actiunile care se vor desfasura pe plajele din sudul litoralului fac parte dintr-un mai amplu program romano-olandez denumit Managementul Plajelor de la Marea Neagra. Este vorba despre un proiect care se deruleaza in perioada septembrie 2006-septembrie 2007, autoritatile romane colaborand cu firma batava Waterboard Rjinland Olanda. Proiectul are o valoare de 70.000 euro din care 10% finantat de statul roman.