22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCampanie impotriva fumatului in scoli

Campanie impotriva fumatului in scoli

» Reprezentantii ASPJ Constanta organizeaza activitati pentru prevenirea si stoparea fumatului in 20 de unitati de invatamant.

» Una din zece persoane moare din cauza acestui viciu.

 

Biroul pentru promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, a initiat o campanie de prevenire a fumatului, cu ocazia Zilei nationale fara tutun. Reprezentantii ASP vor colabora cu profesorii si vor desfasura diverse activitati menite sa-i informeze pe elevi cu privire la riscurile fumatului. Scopul campaniei este si acela de renuntare la tutun, avand in vedere ca un numar din ce in ce mai mare de scolari se apuca de fumat. "Pe plan mondial, in fiecare an, tutunul ucide aproximativ cinci milioane de adulti, ceea ce inseamna ca are loc un deces la fiecare 6,5 secunde.
In Romania, unul din zece decese este cauzat de fumat. Anual, fumatul ucide aproximativ 33.000 de persoane, 90 de persoane in fiecare zi, patru persoane in fiecare ora. In medie, fumatul ucide un om la fiecare 15 minute", a declarat seful BPPSEPS, dr. Loti Popescu. Specialistii au demonstrat ca tutunul constituie a II-a cauza importanta de deces si este al IV-lea factor comun de risc de boala din lume. Pe langa efectele directe asupra sanatatii, fumatul duce la malnutritie, costuri ridicate pentru ingrijirea sanatatii si moarte prematura.
Pentru protejarea nefumatorilor, in Romania este in vigoare Legea 349/2002 cu adaugirile ulterioare, privind restrictionarea si interzicerea fumatului in spatiile publice.

» Milioane de victime
"Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera consumul de tutun ca responsabil pentru 4,9 milioane de decese, anual. Se estimeaza ca acest numar al deceselor se va dubla pana in 2020 (daca modelele actuale in ceea ce priveste fumatul se vor mentine, ele vor cauza 10 milioane de decese in fiecare an). OMS apreciaza ca 70% din decese se vor inregistra in tarile in curs de dezvoltare. OMS a elaborat Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului, adoptata in februarie 2003 si intrata in vigoare in februarie 2005. Acesta este un tratat conventional international ce instaureaza linii directoare pentru guvernarea internationala in domeniu tutunului".
Dr. Loti Popescu

Cele mai citite

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă