15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCampanie de promovare a planingului familial in mediile sarace

Campanie de promovare a planingului familial in mediile sarace

Autoritatea de Sanatate Publica Galati si Societatea de Educatie Sexuala si Contraceptiva, in parteneriat cu cinci fundatii galatene si principalele institutii din administratia locala au lansat o campanie de informare referitoare la planingul familial, care se va desfasura in perioada august-septembrie si va consta intr-o serie de intalniri cu grupuri-tinta. Intre acestea, un grup de 30 detinute de la Penitenciarul Galati care au varsta fertila si se apropie de eliberarea din inchisoare, un grup de 30 de tinere care au parasit recent centrele de plasament, grupuri de angajate ale unor societati comerciale sau din cartierele periferice ale Galatiului, „Micro 40”, „Badalan” si „Filesti”. Campania este derulata in cadrul unei initiative pentru sanatatea familiei in Romania, sustinute in comun de Ministerul Sanatatii si guvernul american, prin USAID.

Rata avorturilor la femeile sarace, dubla

Conform directoarei adjuncte a DSP Galati, dr. Costinela Georgescu, campania este motivata de rezultatele unui studiu recent care demonstreaza ca rata avorturilor la femeile sarace si cu nivel de educatie scazut este dubla fata de celelalte categorii sociale, iar aceasta situatie este ingrijoratoare, in conditiile evolutiilor negative ale indicatorilor la natalitate si mortalitate infantila in judetul Galati, in perioada 2003-2005: „In perioada 2003-2005, natalitatea a scazut, in judetul Galati, de la 9,64 la mia de locuitori, la 9,12 in 2005. A fost inregistrata o crestere a natalitatii in mediul urban, de la 8,01 la 8,19 nasteri la mia de locuitori, dar in mediul rural a fost inregistrata o scadere, de la 11,8 la 10,33 nasteri la mia de locuitori. Mortalitatea infantila a inregistrat o crestere, de la 13,63 decese inregistrate la mia de nascuti vii in 2003, la 16,44 la mia de nascuti vii in 2005, cresterea indicatorului mortalitatii infantile fiind mai semnificativa in mediul rural, de la 14,87 la 18,05 decese la mia de nascuti vii”.
Statistica intreruperilor de sarcina este in scadere, de la 4.962 in 2003, la 3.221 in 2005, scaderea putand fi cauzata de o pierdere din statistici a unor cazuri de intreruperi de sarcina care se fac in afara retelei medicale, cu riscuri mari in ceea ce priveste sanatatea femeii dupa aceasta interventie. Numarul avorturilor spontane este de trei ori mai mare decat numarul celor la cerere. Reprezentantul Societatii de Educatie Sexuala si Contraceptiva – Filiala Galati, Adrian Subasu, a precizat ca aceasta campanie de informare in categoriile sociale sarace este necesara, mai ales in conditiile existentei unor tabuuri in aceste medii: „Incercam sa convingem persoanele din categoriile cu venituri mici sa foloseasca serviciile de planing familial care le sunt oferite gratuit. Ca un fapt divers, vreau sa spun ca reprezentantii ONG-urilor cu care colaboram ne-au relatat ca au intalnit femei care nu doresc sa ramana insarcinate, cauta ierburi”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă