16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCampania electorală a început cu salariile preoţilor

Campania electorală a început cu salariile preoţilor

Un deputat PSD cere eliminarea impozitelor pe salariile clerului deoarece „majoritatea veniturilor bisericilor se duc pe activităţi filantropice”. În 2010, la venituri de 350 milioane lei la nivelul BOR, activitatea filantropică a înghiţit însă doar 49 milioane (14%).

 

Andrei Valentin Sava (PSD, fost PD-L) a depus la Camera Deputaţilor în urmă cu două săptămâni un proiect de lege care vizează eliminarea impozitelor aplicate salariilor clerului, această scutire reprezentând „o recunoaştere a contribuţiei cultelor la viaţa societăţii româ­neşti” deoarece, „numai la nivelul Patriarhiei Române func­ţionează 400 de aşezăminte social-filantropice care se implică în ameliorarea situaţiei socio-economice a enoriaşilor”. În plus, statul susţine financiar doar în proporţie de 60% salariile de bază ale personalului clerical, dar reţine impozitul pe salarii, contribuţiile la fondurile de pensii, sănătate, şomaj, etc., observă deputatul, iar „reducerea cu 25% a sprijinului statului (probabil se referă la tăierile de salarii la bugetari, n.n) a avut consecinţe serioase pentru preoţii din mediul rural”.

Dincolo de motivaţia electorală aproape palpabilă, expunerea de motive din proiectul de lege are câteva puncte vulnerabile. În primul rând, grosul veniturilor cultelor nu merge în activitatea filantropică, ci sub 15%. La nivelul anului 2010, veniturile cumulate ale Patriarhiei, episcopiilor, arhiepiscopiilor şi mitropoliilor din cadrul BOR din vânzări de lumânări, calendare, pelerinaje şi donaţii au totalizat 350 milioane lei, în vreme ce pentru susţinerea activităţilor social-filantropice doar 49,5 milioane lei (din care peste 8 milioane erau tot din fonduri publice). În al doilea rând, lamentarea că preoţii plătesc impozite şi contribuţii sociale pe salariu în condiţia în care statul le oferă „doar” 60% din venitul brut e ridicolă – preoţii vor încasa ulterior pensii, pot fi spitalizaţi în cazul unei boli ca orice credincios contribuabil.

În sfârşit, tăierea cu 25% a sprijinului statului va deveni în decembrie istorie, când salariile bugetarilor vor recupera integral tăierile din vremea lui Boc. Proiectul de lege nu suflă însă o vorbă despre facilităţile deja existente pentru cler: nu se plăteşte TVA la vânzarea obiectelor de cult, preoţii nu dau bon fiscal la cununii/botezuri/înmormântări, nu există impozit pe clădiri/terenuri în cazul bisericilor etc. Potrivit unei replici postate pe site-ul propriu, ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă din România) afirmă că an de an, sute de milioane de lei din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale ţării spre a se cumpăra „bunăvoinţa” ierarhilor bisericeşti. Deşi Educaţia şi Sănătatea sunt subfinanţate, deşi se închid nenumărate şcoli şi spitale, BOR şi celelalte culte religioase cunosc un tratament privilegiat, cu toate că dispun de o avere estimată la peste 3 miliarde de euro şi obţin profituri consistente din activităţile economice desfăşurate. Statul plăteşte 800 milioane lei anual pentru salarii, impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale pentru aproximativ 56.000 de reprezentanţi ai cultelor (circa 17.000 de preoţi, 19.000 aparţinând „personalului neclerical”, 10.000 de profesori de religie şi 10.000 de călugări), un număr mai mare decât cel al medicilor din România. 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă