Când vine vorba de amenajarea camerei copiilor, părinţii trebuie să fie atenţi la anumite aspecte de care depind confortul şi siguranţa celor mici. Spre deosebire de celelalte camere, dormitorul copiilor trebuie să fie un mediu primitor, relaxant, jucăuş, creativ şi, nu în ultimul rând, sigur, în special dacă vorbim de bebeluşi şi de copii de până în 7 ani.
Amenajarea camerei copiilor trebuie gândită întotdeauna în perspectivă, deoarece cei mici sunt în creştere şi, de la an la an, vor apărea noi necesităţi. Aşadar, rearanjarea spaţiului este inevitabilă, însă alegeţi o amenajare inteligentă care să poată fi utilizată timp de mai mulţi ani.
Mobilierul este principala preocupare. Orice model aţi alege, aveţi mare grijă la calitatea acestuia: materialul din care este realizat, vopseaua cu care este finisat, spaţiile de depozitare, designul (prezenţa muchiilor/colţurilor trebuie evitată) etc.
Alegerea mobilierului depinde atât de spaţiu, cât şi de numărul copiilor. În funcţie de suprafaţa camerei, puteţi alege un mobilier compact sau paturi suspendate, dacă dormitorul este mic şi dacă aveţi 2 copii de vârstă apropiată. Spaţiile mari sunt generoase şi vă puteţi juca mai mult cu designul. De exemplu, abordarea stilului clasic este o variantă; la fel şi amenajarea dormitorului în funcţie de o temă îndrăgită de copii: nautică sau Peter Pan, în cazul băieţeilor, în timp ce Mica Sirenă sau Albă ca Zăpada sunt preferatele fetiţelor.
Cum alegem mobilierul
Kika a pregătit mobilierul şi vă ajută la alegerea potrivită pentru camera celor mici, astfel încât aceştia să-şi facă lecţiile cu plăcere, într-un spaţiu amenajat corespunzător cu nevoile lor. Un elev petrece până la nouă ore pe zi aşezat, tocmai de aceea scaunul şi biroul sunt foarte importante în amenajarea camerei. Biroul înclinat a devenit indispensabil pentru activităţile de învăţare ale celor mici, iar cele mai noi modele din gama Moll oferă posibilitatea ajustării atât a unghiului de înclinare a blatului, cât şi a înălţimii biroului în funcţie de cea a copilului şi de activitatea pe care o desfăşoară.
Pentru citit, unghiul de înclinare recomandat este de 30° pentru o pozi ţie corectă, care fereşte copilul de dureri de cap şi de spate. Pentru scris, blatul biroului va fi înclinat la aproximativ 15° , astfel încât braţele să stea lejer pe masă, iar corpul drept. Un unghi de 0-5° este ideal pentru desenat, întrucât permite fixarea braţului activ pe masă. Colecţia de birouri Moll permite toate aceste ajustări printr-un sistem de reglare foarte uşor de folosit de către copii. De asemenea, se poate opta pentru un birou pentru stângaci sau dreptaci.
Alegerea scaunului este, de asemenea, extrem de importantă, întrucât o poziţie optimă, relaxată în timpul lucrului fereşte copilul de probleme de postură, dureri de spate sau de cap şi îl ajută să se concentreze uşor. Colecţia de scaune rotative Moll respectă toate cerinţele şi reduc la maximum stresul datorat unei poziţii aşezat îndelungate. Un scaun bine ajustat îi va permite copilului să ţină picioarele pe podea, iar gambele să fie perpendiculare pe aceasta, pentru a reduce tensiunea asupra coloanei şi a facilita circulaţia. Scaunele Moll permit o reglare în adâncime, astfel încât distanţa dintre marginea din faţă şi gambă să fie de patru degete.
Scaunele pentru copii din colecţia kika permit o reglare uşoară, astfel încât copilul să adopte o poziţie corectă şi cât mai puţin solicitantă.
Pentru cei care petrec mult timp la birou, kika recomandă scaunele cu suport lombar pentru susţinerea coloanei vertebrale, cum ar fi modelul Belgrad sau cele cu suport lombar ajustabil cum ar fi modelul Goal.
Cât priveşte designul, rămân în tendinţe finisajele supraluciu, iar ca şi noutate pentru acest an se menţionează finisajele de stejar Sonoma şi frasin Coimbra. Pe lângă birourile cu blat din sticlă albă, neagră sau imprimat cu harta lumii, preferate în principal de elevii mai mari, apar în sortimentul kika birourile cu blat din sticlă colorată (mov, verde).
Dacă v-aţi decis să redecoraţi întreaga cameră, se poate alege mobilierul tematic în funcţie de pasiunea juniorului: un skater, un fotbalist sau un pasionat de automobilism, dar şi o prinţesă care o admiră pe Hannah Montana, o împătimită a păpuşilor Barbie sau pur şi simplu o fată independentă căreia îi place să-şi amenajeze singură camera.
Spaţiile de depozitare
Acestea sunt extrem de necesare. Camera copiilor „ascunde” o mulţime de mărunţinşuri care trebuie păstrate în ordine. Acestea se împart în două categorii: spaţii la care copiii au acces şi spaţii la care nu au. De exemplu, coşurile sau cutiile cu jucăriile pe care le folosesc zilnic pot fi accesate de micuţi, însă sertarele sau dulăpioarele cu medicamente şi loţiuni trebuie fie închise cu cheie, fie inabordabile (depozitate la o înălţime mai mare).
Culorile
Acestea influenţează atât aspectul general al camerei, cât şi starea noastră, în această situaţie, psihicul copiilor. Aşadar, alegeţi culoarea sau culorile în funcţie de impactul pe care îl au anumite tonuri şi mai puţin în funcţie de sexul bebeluşului. Clişeul „roz pentru fetiţe” şi „bleu pentru băieţei” ar trebui să dispară.
Galbenul şi verdele reprezintă două culori calme, senine, plăcute şi sunt potrivite în ambele cazuri de mai sus. În schimb, roşul este o culoare mult prea puternică pentru un copil, iar bleu-ul mult prea rece, mai ales dacă este folosită în „cantiăţi industriale”. De exemplu, în cazul fetiţelor lila-ul oferă o notă princiară dormitorului, în timp ce albastrul închis este recomandat băieţeilor sau unei amenajări de inspiraţie nautică.
Albul şi nuanţele de crem sau gri, în general, culorile neutre, pot fi folosite aproape în totalitate, deoarece sunt relaxante şi oferă eleganţă amenajării. Însă pentru un decor desăvârşit şi colorat (cum trebuie să fie camera unui copil), combinaţi două sau chiar trei culori. O variantă este aceea de a alege o nuanţă de bază care să fie „atenuată” sau completată de alte accente de culoare.
Măsuri de siguranţă
Măsurile de siguranţă în camera bebeluşului/copilului sunt vitale. De aceea, nu le ignoraţi şi aveţi, de asemenea, mare grijă cu anumite obiecte/accesorii din dormitorul micuţului. Materialele din care sunt realizate piesele de mobilier, designul lor, sistemele de prindere/aprindere, locul în care sunt amplasate în cameră, toate acestea reprezintă un real pericol pentru micuţul tău dacă nu respectă câteva norme de siguranţă.
Pătuţul este primul pe lista noastră. El este foarte important deoarece în el bebeluşul îşi petrece cel mai mult timpul dormind sau jucându-se. Nu îl aşezaţi niciodată lângă fereastră, sub poliţe sau în dreptul radiatorului/caloriferului. De asemenea, asiguraţi-vă că are un grilaj rezistent care să îl protejeze împotiva căzăturilor şi nu agăţaţi niciodată deasupra pătuţului tablouri sau oglinzi mari care s-ar putea desprinde la un moment dat sau de care bebeluşul ar putea trage dacă sunt poziţionate prea jos.
Mobilierul de sine stătător reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Asiguraţi-vă că este bine fixat fie de podea, fie de pereţi. Apelaţi la mecanisme de fixare pe care le puteţi procura de la magazinele de specialitate, pentru a evita orice răsturnare imprevizibilă.
Evitaţi sertarele deschise/fără uşi. O dată ce va începe să meargă, bebeluşul se poate urca pe ele cu uşurinţă.
Duşumeaua şi scările alunecoase trebuie acoperite, deoarece copilul poate oricând să cadă. Este de preferat ca în camera lui/ei să existe parchet din lemn, acoperit aproape în întregime de un covor mare şi moale.
Prizele sunt extrem de periculoase, chiar şi pentru copiii mai mari. Aceştia îşi pot introduce degetele prin orificiile prizelor (sau întrerupătoarelor) fără un efort prea mare. De aceea, cumpăraţi dispozitive care blochează accesul.
Cablurile de orice tip sunt, de asemenea, nocive, indiferent de provenienţa lor. Sufocarea poate interveni oricând dacă bebeluşii nu sunt supravegheaţi în permanenţă. Securizaţi cablurile cu ajutorul unor plinte.
Ferestrele trebuie luate în considerare când vine vorba de camera bebeluşului/copiilor, în special dacă mânerele lor sunt poziţionate în partea de jos. Fie le blocaţi de tot, fie le montaţi încuietori/zăvoare care nu permit deschiderea lor mai mult de 10 cm.
De asemenea, plantele de apartament reprezintă un pericol real pentru copil. Micuţul le poate rupe şi înghiţi, iar unele sunt considerate otrăvitoare. Consultă un specialist în domeniu pentru a afla ce poţi păstra şi ce nu, cât timp copilul este mic.
Alegerea mobilierului, accesoriilor şi decoraţiilor – soluţiile Blue Bird şi Funky de la kika