17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCalm tensionat in Timorul de Est

Calm tensionat in Timorul de Est

Masiva desfasurare de forte internationale (in principal din Australia), la cererea autoritatilor din Timorul de Est, a adus un calm tensionat in fosta colonie indoneziana, dupa saptamani de confruntari intre armata regulata si cateva sute de dezertori, care au degenerat intr-o baie de sange. Confruntarile au inceput luna trecuta, dupa ce guvernul a luat decizia de a concedia 600 dintre cei 1.400 de membri ai armatei nationale. Cei vizati s-au revoltat, acuzand autoritatile de discriminare, pe fondul tensiunilor existente intre militarii originari in majoritate din estul tarii si comandantii lor, majoritatea din vest.
Xanana Gusmao, presedintele Timorului de Est (tara care si-a castigat independenta de Indonezia in 1999, dupa care s-a aflat pana in 2002 sub protectorat ONU), a anuntat, ieri, ca incredinteaza trupelor australiene operatiunile de mentinere a securitatii in capitala, Dili, decizie sprijinita si de Parlamentul national si de guvern. Pana ieri dupa-amiaza, aproximativ 600 de militari australieni sosisera deja in Timorul de Est, unde a fost desfasurat un important dispozitiv militar, incluzand elicoptere Blackhawk. Fregata militara australiana HMAS Adelaide a fost trimisa, de asemenea, in regiune. Restul efectivului australian, de 1.300 de militari, va sosi in Timorul de Est in acest weekend.
Autoritatile de la Dili au mai cerut ajutor si din Malayezia, Noua Zeelanda si Portugalia (fosta putere coloniala din regiune), primii militari si politisti din aceste tari incepand sa soseasca, de asemenea, ieri dimineata.

Incendieri, jafuri si crime

Oficialii si comandantii australieni sunt preocupati de misiunea din Timorul de Est, cu atat mai mult cu cat joi (ziua precedenta sosirii trupelor internationale) a fost punctul culminant al violentelor. Sediul politiei din Dili a fost atacat de militari, care i-au acuzat pe politisti ca ii sustin pe rebeli. Desi a fost negociata o incetare a focului, militarii au tras asupra politistilor care isi paraseau sediul, omorand noua dintre acestia si ranind alti 27, intre care si doi consilieri ai ONU. A fost atacat si un complex al ONU, in care se aflau refugiati.
Joi noapte, un grup inarmat a incendiat o casa din apropierea aeroportului international din Dili, cinci femei si un copil murind in flacari.
Autoritatile din Timorul de Est si Statul-Major al fortelor australiene au decis, ieri, instituirea unui perimetru de securitate in jurul capitalei.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...
Ultima oră
Pe aceeași temă