Daca Romania are renumele, pe buna dreptate, de tara aflata in Evul Mediu, nicaieri nu se vede mai bine acest lucru decat, o data pe an, la Sighisoara. Spre deosebire insa de exorcismul de la Manastirea Tanacu sau de Bangladeshul in care a fost transformata jumatatea de Moldova inundata, aici se poate vedea si partea frumoasa (jumatatea plina), the bright side, a acestor Dark Ages. Trei zile pe an, vechea cetate beneficiaza de o invazie/infuzie de tinerete, care creeaza o atmosfera unica, motiv pentru care, de 13 ani incoace, oamenii revin la fiecare noua editie. Pana la urma nu mai conteaza ca in aceste zile cetatea e plina de spectacole de teatru, concerte de muzica medievala, expozitii tematice, conferinte ale specialistilor, ateliere de mestesuguri, importante sunt senzatia creata si spatiul de intalnire pentru oameni care sunt din acelasi soi. Nu stiu cum a fost in alti ani, dar anul acesta un aspect principal este canicula inabusitoare (dogoare de iad medieval!), care pur si simplu lichefiaza totul si sterge granita intre epoci, facandu-te sa te simti intr-un Ev Mediu incert si, pana la urma, atemporal; trei zile din dupa-amiaza Evului Mediu.
Desi e atat de multa lume, localnicii spun ca afluenta e mai mica decat in anii trecuti; probabil din cauza caracterului strict cultural, exclusiv medieval, trasat manifestarii incepand de anul trecut, si concurentei cu Festivalul Peninsula (brand Sziget), desfasurat in aceeasi perioada la Tg. Mures, care a „rapit” o parte din publicul care venea mai mult pentru trupele „extramedievale”. Rockerimea si punkerimea sunt totusi prezente in numar mare la aceste trei zile de libertate, bere si Ev Mediu. Modalitatile de a face rost de banii necesari sunt dintre cele mai variate: pe langa clasicele cantat stradal, desene/portrete, body/face painting (bineinteles, doar cu culori nontoxice!), se vad si chestii mai nonconventionale: ca la Las Vegas, casatorii (valabile trei zile) contra cost sau saruturi (contra cost) intre persoane de acelasi sex. Intr-adevar, ingeniozitatea chetarului roman e mare! Pentru amatorii de suveniruri, brand-ul, mai bine-zis franciza, Dracula merge in continuare foarte bine: majoritatea obiectelor de toate felurile (tricouri, desene, sculpturi in lemn, farfurii, stergare) au ipostaziata pe ele figura Dracului gol, care a trait ca om sub numele Principelui Vlad.
O prezenta pitoreasca a fost cea a unui „tanar” de 74 de ani, aflat la al 18-lea tur al Romaniei pe bicicleta! De fiecare data cand a trecut prin Sighisoara, a tinut sa fie in perioada festivalului, stie el bine de ce! Drum bun mai departe, dle Tutunaru! In incheiere, cateva date tehnice, care au farmecul lor: in prima zi s-au vandut toate cele 7.000 de bilete puse la bataie; in oras au sosit 10.000 de persoane; pentru sambata s-au pus in vanzare 12..000 de bilete, iar pentru duminica 10.000; in prima zi, cea de vineri, jandarmii au legitimat 136 de persoane, dintre care 51 au fost avertizate verbal; 5 conflicte/scandaluri au fost aplanate, iar 12 persoane dintre cele implicate au fost sanctionate conform Legii 161 (?); cuantumul amenzilor este de 500 lei noi; „recolta” gardienilor publici este mai modesta: 70 de „clienti”, 3 procese verbale, 20 de avertismente (toate datele sunt pentru prima zi). Situatia este mult mai fericita decat anii trecuti, mare parte din cei care provocau scandal absentand acum sau cumintindu-se, o data cu inaintarea in varsta (?). De aceea, organizatorii se declara multumiti, considerand ca au reusit atragerea spre veritabila cultura a publicului. La ora la care scriu sunt asteptate, pe scena folk de la baza cetatii, concerte cu „grei” precum: Florin Sasarman, Mircea Vintila, Ducu Bertzi, Florian Pittis, Adrian Ivanitki, Nicu Alifantis. Vom reveni cu detalii asupra manifestarilor artistice propriu-zise.