Specialiştii DNA verifică informaţiile din calculatoarele ridicate de la primarul Radu Mazăre şi din Primăria Constanţa, la percheziţiile din dosarul în care este acuzat că a luat mită de la Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câştige contractul pentru construirea locuinţelor sociale.
Procurorii DNA au făcut, în 8 aprilie, percheziţii la Primăria Constanţa şi la vila din Mamaia a primarului RaduMazăre, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a-l ajuta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
Anchetatorii au ridicat atunci mai multe documente, dar şi unităţi de calculator şi laptopuri.
Miercuri, procurorii au desigilat aceste calculatoare şi laptopuri, pentru ca specialiştii instituţiei să facă percheziţia informatică a acestora, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Potrivit surselor citate, vor fi percheziţionate din punct de vedere informatic calculatoare sau laptopuri aparţinând lui Radu Mazăre, Primăriei Constanţa, omului de afaceri Avraham Morgenstern, unei contabile din Primărie şi unei avocate implicate în acest caz.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern s-a prezentat miercuri la sediul DNA pentru a participa la aceste operaţiuni, au precizat sursele citate.
La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Avraham Morgenstern nu a dorit să comenteze prezenţa sa la DNA, motivând că nu vorbeşte limba română.
Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost reţinuţi de procurorii DNA în 8 aprilie şi au fost eliberaţi o zi mai târziu, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, cu interdicţie de a părăsi ţara.
Primarul Constanţei a fost acuzat iniţial de luare de mită, apoi procurorii au extins cercetările în cazul lui şi pentru fals în declaraţii, pentru că nu trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în 13 septembrie 2011, 95.000 de euro de la o societate comercială.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi fratele primarului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
Anchetatorii susţin că Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţiiMazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale.
Senatorul Alexandru Mazăre nu a menţionat în declaraţia de avere din 29 mai 2012 un cont deschis la o unitate bancară din Israel, în care, în 2011, o societate comercială a virat 80.0000 de euro, la 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, a arătat DNA, precizând că suma reprezenta o parte din mita care ar fi fost primită de primarul Constanţei, Radu Mazăre.