17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialCalatorie prin bucataria romaneasca

Calatorie prin bucataria romaneasca

Cu sfiala si ingandurare, multi dintre noi ne indreptam pasii spre una din cele mai mari sarbatori ale crestinismului: Pastele. Din cele mai vechi timpuri, pe meleagurile romanesti s-au pastrat traditii numai de noi stiute. Chiar daca astazi s-ar parea ca taierea mielului a devenit, sau poate va deveni, o incalcare a legii, nu stiu cati dintre noi nu vom avea pe masa, in aceasta zi sfanta, o friptura de miel. O alta traditie este vopsirea, dar mai ales incondeierea oualor. Este o adevarata arta de imbinare a culorilor si de desenare a liniilor care impodobesc oul. Cu condeiul (instrumentul de decorare) intr-o mana si cu Dumnezeu in suflet, taranii-artisti din tinutul Sucevei sau Moldovei si-au pus, dintotdeauna, ceva din taina vietii lor in aria restransa a cojilor de oua. Este acesta un obicei stravechi? Putem afirma cu toata convingerea: da. Ceea ce ne bucura  si nu ne lasa sa uitam cat de vulnerabili putem deveni in orice moment sunt tocmai aceste traditii care, dincolo de vicisitudinile vremii, s-au inversunat sa fie mereu "la moda".
Timpurile s-au schimbat, Dumnezeu a coborat mai jos, s-ar parea, iar noi incercam sa fim mai aproape de Adevar.
Va propunem, asadar, stimati cititori, sa ingaduiti publicarea in aceasta pagina a unor retete traditionale de bucate, care, de-a lungul veacurilor, au fost puse, si de sarac, si de bogat, pe masa in ziua marii sarbatori.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă