A nu se rata … in New York!
Se apropie lunile septembrie-decembrie, in care v-am propus, in urma cu mai multe numere, sa faceti o scurta calatorie la New York si de aceea ma grabesc sa inchei "serialul" dedicat "orasului care nu doarme niciodata" cu un top al celor mai importante zece atractii turistice newyorkeze, care se va desfasura pe parcursul a doua numere. Iar pentru cei mai intarziati, care nu au avut inca timp sa-si procure biletele de avion, avem in tabelul alaturat o serie de oferte speciale de tipul "last minute booking".
10. South Street Seaport
www.southstreetseaport.com
Daca vreti sa vedeti cum se facea comertul cu peste si fructe de mare in urma cu doua-trei sute de ani, va invitam la o plimbare prin acest port din Manhattan, unul dintre cele mai vechi asezaminte ale orasului, prima sa atestare fiind pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Pe langa izul vechi pe care-l cultiva comerciantii (chiar daca acum folosesc diverse ambarcatiuni cu motor pentru a-si transporta marfa si nu niste barci simple), veti mai putea admira si o serie de cladiri care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si care au fost renovate in totalitate in urma cu 30 de ani. In partea veche a docului se pot admira mai multe ambarcatiuni "de epoca", printre cele mai batrane numarandu-se un Flying P-Liner care a apartinut unei companii din Hamburg, si care a acostat pentru prima data in New York la inceputul lui 1880.
9. Empire State Building
www.esbnyc.com
Terminata in anul 1931, cladirea este un zgarie-nori cu 102 etaje, construita in stilul art deco ce a dominat arhitectura americana a anilor 1920-1939. Din momentul finalizarii constructiei si pana la terminarea turnului nordic al World Trade Center (1971), ESB a fost cea mai inalta cladire din oras si a doua din Statele Unite (dupa Sears Tower din Chicago), reprimindu-si titulatura dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001. Inca de la inceput cladirea a fost folosita pentru a adaposti birouri ale firmelor care activau in oras, pastrandu-si acest rol si astazi. Insa, dincolo de acest lucru, turistii au acces la terasa cladirii, de unde se poate vedea intreg New York-ul. Accesul este permis turistilor zilnic, intre orele 8 si 2 dimineata, pretul biletului variind intre 16 si 19 dolari. Cam mult, dar merita.
8. Chinatown
www.explorechinatown.com
Formarea acestui cartier a inceput odata cu sosirea primilor imigranti chinezi, lucru care se intampla prin anul 1870, cand aproximativ 200 de chinezi s-au asezat intr-o zona poligonala, delimitata de 5 strazi. Majoritatea celor care s-au stabilit aici si-au dezvoltat rapid afaceri proprii, cele mai multe familii detinand cate un restaurant sau o spalatorie (manuala!). In 12 ani, populatia chineza din cartier a ajuns la 2.000 de oameni, iar la sfarsitul secolului erau deja 20.000 de rezidenti imigranti, astazi estimandu-se un numar de 350.000 de locuitori de origine chineza. si majoritatea acestor oameni se ocupa de afaceri, in cadrul Chinatown. Pe langa restaurante, astazi veti gasi magazine care vand de la mici chestii nefolositoare pana la electrocasnice importante, dar si centre de afaceri sau hoteluri. Enjoy the shopping!
7. Brooklyn Bridge
http//www.ci.nyc.ny.us/html/dot/html/motorist/bridges.html
Constructia acestui pod, care este unul dintre cele mai mari din lume, a durat – nici mai mult, nici mai putin – de 13 ani (1870–1883), el fiind de asemenea unul dintre simbolurile istorice ale orasului, dar si un important punct de legatura intre cartierele Manhattan si Brooklyn. Lung de aproape 2 kilometri, podul poate fi considerat o atractie turistica, iar noi va propunem sa-l traversati, dinspre Brooklyn, dupa ce se intuneca. Faptul ca sunteti la o inaltime de 41 de metri deasupra apei si Manhattanul bogat iluminat in fata va va da impresia ca aveti intreg orasul "la picioare". Nu recomandam aceste senzatii tari cardiacilor… si chiar vorbim serios! Sa mentionam ca este gratis?
6. Central Park
www.centralparknyc.org
In timp ce prin Bucuresti se construiesc cladiri in mijlocul parcului, la New York municipalitatea a avut grija sa ridice cladirile in jurul lor, pentru a proteja spatiile verzi, Central Park-ul fiind aproape inconjurat in cei 150 de ani de existenta (a fost dat in folosinta in 1857). Pe langa faptul ca se numara printre cele mai mari parcuri din Statele Unite si este preferatul iubitorilor de miscare (biciclisti, jucatori de tenis, volei sau baschet), Central Park este de la inceputul verii si pana spre sfarsitul toamnei si o oaza culturala, oferind spectacole de teatru pentru cei mari, dar si pentru cei mici, precum si diverse concerte sau ateliere in aer liber (workshop-uri). Desi destul de aglomerat si animat, parcul este preferat si de cei care cauta o oaza de liniste, insotiti de un mp3player sau un laptop.
Sugestii pentru deplasare
Bucuresti – New York Lufthansa/United Airline Airclicks.net 562* euro (via Frankfurt) si retur
Bucuresti – New York Lufthansa/United Airline Expedia.com 568* euro (via München) si retur
Bucuresti – New York British Airways Ba.com 591* euro (via Londra) si retur
Preturi cu toate taxele si comisioanele de rezervare incluse (intre 4 si 10 euro), valabile pentru calatoriile dus-intors in lunile septembrie-noiembrie, care cuprind si o sambata noaptea la destinatie. Locurile la acest tarif sunt limitate.