Un nou studiu relevă faptul că mamiferele canine sunt mai inteligente decât pisicile. Motivul? Căţeii au un creier mai mare întrucât mamiferele prietenoase, sociabile au nevoie de mai multă materie cenuşie decât cele solitare. Descoperirea vine în urma unui studiu asupra mărimii creierului a peste 500 de specii de mamifere în viaţă şi fosilizate.
Potrivit realitatea.net, cercetătorii de la Universitatea Oxford au schiţat evoluţia creierelor mamiferelor în ultimii 60 de milioane de ani. Ei au aflat că este o legătură puternică între mărimea creierului, comparativ cu corpul, şi cât de sociabil este animalul. Animalele prietenoase precum balenele, câinii, delfinii şi oamenii tind să aibă creiere mai mari comparativ cu corpurile lor. Speciile solitare, precum tigrii, pisicile domestice şi rinocerii, au mai puţină materie cenuşie.
„Este interesant să vezi că chiar şi animalele care au contact cu oamenii, precum pisicile, au creiere mai mici decât câinii şi caii din cauza că sunt mai puţin sociabile”, a spus prof. Robin Dunbar, co-autor al studiului. Mamiferele cu creiere mai mari tind să trăiască în grupuri stabile. Cercetătorii cred că traiul în grup cere mai multă activitate mentală decât un trai singuratic. Creierul mamiferelor s-a mărit, astfel, pentru a se descurca cu nevoile socializării.