În ultimul deceniu, guvernul iranian a tolerat un obicei considerat semn al depravării: câinii ca animale de companie. Uneori, poliţia făcea razii pe străzi şi confisca animalele direct din braţele stăpânilor. Presa de stat scria despre bolile pe care le răspândesc patrupedele, iar clericii vorbeau despre animalele impure, notează publicaţia americană Time Magazine.
Recent, în parlamentul iranian s-a propus o lege prin care proprietarii de câini vor fi pasibili de pedeapsă penală. Motivele invocate de guvenanaţi? Pe lângă faptul că pun în pericol sănătatea publică, iranienii se inspiră din „cultura vulgară a Occidentului”.
Legea propusă acum impune şi sancţiuni pentru proprietarii patrupedelor „impure şi periculoase”. Câinele va fi confiscat, iar proprietarul animalului va fi amendat cu o sumă între 100 şi 500 de dolari. Totuşi, proiectul de lege nu face referire la ce se va întâmpla ulterior cu câinii.
În ultimii ani, activiştii pentru drepturile animalelor au subliniat că aceste campanii împotriva proprietarilor de animale sunt motivate politic şi împotriva legii. În Islam, câinii sunt consideraţi „najes”, adică impuri. Dacă în părţile rurale ale Iranului câinii sunt în continuare folosiţi doar la păzirea turmelor de oi, în oraşe, oamenii au preluat modelul cultural vestic.
În aceste condiţii, proprietarii de câini vor trebui, cel mai probabil, să renunţe la animalele lor de companie. Câinii lor vor avea soarta câinilor comunitari din Teheren: prinşi şi omorâţi. „Mulţi oameni din Teheran şi alte oraşe iraniene mari consideră asta un gest de cruzime”, explică jurnalista specializată în drepturile omului, Omid Memarian, citată de publicaţia americană.