19.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCadoul lui Stroe coboarฤƒ standardele รฎn Ministerul de Interne

Cadoul lui Stroe coboarฤƒ standardele รฎn Ministerul de Interne

Ministrul de Interne Radu Stroe (PNL) a dat un ordin prin care a eliminat obligativitatea „suspendฤƒrii din funcลฃia de conducere“ a poliลฃistului împotriva cฤƒruia s-a început urmฤƒrirea penalฤƒ, coborând astfel standardele de integritate, impuse pânฤƒ acum incฤƒ de la angajarea unui poliลฃist.

Stroe n-a ลฃinut cont de normele legale ลŸi a dat un ordin, descoperit de site-ul Hotnews, doar pentru a-l rฤƒsplฤƒti pe chestorul Constatin Manoloiu cu o funcลฃie de conducere ลŸi anume postul de ลŸef al corpului de control al ministrului de Interne, spun surse din PNL. Asta deoarece, anul trecut, Manoloiu a încercat, prin mijloace suspectate de fals ลŸi abuz in serviciu, sฤƒ-l ajute pe Crin Antonescu sฤƒ acceadฤƒ în funcลฃia de preลŸedinte de ลฃarฤƒ.

Mâna de ajutor datฤƒ de Manoloiu la referendum

Reamintim cฤƒ la data de 2 august, Constantin Manoloiu, în calitatea sa de director al Direcลฃiei Evidenลฃa Populaลฃiei, a întocmit o adresฤƒ care a ajuns la Curtea Constituลฃionalฤƒ din România (CCR), prin care a susลฃinut cฤƒ nu-ลŸi asumฤƒ cifra de peste 18,2 milioane de alegฤƒtori de pe listele electorale folosite la referendumul de demitere a preลŸedintelui din data de 29 iulie 2012, deลŸi cu o zi înainte se susลฃinuse contrariul.

Acest demers al lui Manoloiu a blocat pronunลฃarea Curลฃii Constituลฃionale asupra validฤƒrii sau invalidฤƒrii referendumului ลŸi era cât pe ce sฤƒ declanลŸeze un recensฤƒmânt de numฤƒrare a populaลฃiei pentru modificarea listelor electorale în aลŸa fel încât Traian Bฤƒsescu sฤƒ fie demis.

Ulterior punerii sub învinuire a chestorului Constantin Manoloiu, el a fost suspendat din funcลฃia de director. Tot atunci au ieลŸit la ivealฤƒ interceptฤƒri din care rezultฤƒ cฤƒ Manoloiu îลŸi obliga subordonaลฃii sฤƒ modifice listele electorale. Alฤƒturi de Manoloiu, atunci a fost pus sub învinuire ลŸi suspendat din funcลฃie ลŸi chestorul Nicolae Cฤƒbulea, care a semnat adresa cฤƒtre CCR în locul ministrului Ioan Rus.

De inculpare a scฤƒpat însฤƒ ministrul Administraลฃiei de atunci, Victor Paul Dobre, care semnase ลŸi el adresa cฤƒtre CCR, deoarece Parlamentul, majoritar USL, NU a permis anchetarea acestuia (legea rฤƒspunderii ministeriale impune aprobarea Parlamentului pentru începerea urmฤƒririi penale a unui ministru care este ลŸi parlamentar).

În interceptฤƒri, Dobre vorbea cu un coleg de partid, identificat apoi ca Vlad Moisescu, despre plecarea din PNL care acลฃioneazฤƒ ca „o grupare de criminalitate organizatฤƒ“.

Ordinul lui Stroe este ลŸi neconstituลฃional pentru cฤƒ pune poliลฃiลŸtii deasupra altor categorii profesionale.

Potrivit normelor legale, mai precis a Ghidului carierei poliลฃistului ลŸi cadrelor militare (jandarmii care sunt în subordinea Ministerului de Interne), o condiลฃie obligatorie pentru ocuparea unei funcลฃii de conducere este ca persoana vizatฤƒ pentru promovare „sฤƒ nu se afle în curs de urmฤƒrire penalฤƒ“.

PoliลฃiลŸtii nu sunt singurii suspendaลฃi ( pânฤƒ acum) din funcลฃii dupฤƒ ce se începe urmฤƒrirea lor penalฤƒ; la fel se întâmplฤƒ ลŸi cu funcลฃionarii publici ลŸi chiar cu judecฤƒtorii ลŸi procurorii, inclusiv cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, cum s-a întâmplat anul trecut cu procurorul George Bฤƒlan ลŸi anul acesta cu judecฤƒtorul Adrian NeacลŸu, care au fost suspendaลฃi din CSM dupฤƒ ce s-a pus în miลŸcare acลฃiunea penalฤƒ impotriva lor.

Ordinul dat de Radu Stroe la începutul lui februarie eliminฤƒ din acest ghid condiลฃia ca poliลฃiลŸtii „sฤƒ nu se afle în curs de urmฤƒrire penalฤƒ“ pentru a ocupa o funcลฃie de conducere.

Culmea este cฤƒ ordinul a fost semnat pe 4 februarie, la câteva zile dupฤƒ raportul dur al Comisiei Europene despre justiลฃia din România ลŸi în timpul negocierilor pentru aderarea la Schengen.

Mai trebuie spus cฤƒ Radu Stroe a avut o atitudine cel puลฃin bizarฤƒ dupฤƒ ce a fost fฤƒcutฤƒ publicฤƒ decizia Germaniei de a bloca aderarea României la Schengen declarând: „Germania a pierdut ocazia sฤƒ tacฤƒ“.

Contactat de RL, Radu Stroe nu a rฤƒspuns ieri la telefon.

Profesorul Ion Stanomir : „Un pas înapoi“

Ion Stanomir, profesor la Facultatea de ลžtiinลฃe Politice – Universitatea BucureลŸti, spune cฤƒ ordinul ministrului Stroe „e un pas înapoi ลŸi chiar pune sub semnul întrebฤƒrii încrederea în statul de drept. În plus, descurajeazฤƒ bunele practici de pânฤƒ acum“.

În legฤƒturฤƒ cu posibila rฤƒsplฤƒtire a lui Manoloiu faลฃฤƒ de implicarea sa în încercarea de demitere a preลŸedintelui Traian Bฤƒsescu, Stanomir a fost concis: „Fiecare faptฤƒ are ลŸi o rฤƒsplatฤƒ!“.

Cele mai citite

Incidente violente รฎn timpul meciului Real Sociedad – Anderlecht, arbitrat de Marian Barbu!

Meciul din Europa League dintre Real Sociedad ศ™i Anderlecht, arbitrat de romรขnul Marian Barbu, a fost marcat de incidente violente provocate de fanii belgieni,...

Cum รฎncearcฤƒ Facebook sฤƒ atragฤƒ tinerii adulศ›i

Facebook, una dintre reศ›elele de socializare, a devenit cunoscutฤƒ drept platforma pฤƒrinศ›ilor ศ™i bunicilor, รฎn timp ce tinerii adulศ›i folosesc aplicaศ›ii foto ศ™i video...

Elias Charalambous, mulศ›umit de victoria lui FCSB: โ€žDisciplina ศ™i atitudinea au fฤƒcut diferenศ›aโ€

FCSB a obศ›inut o victorie importantฤƒ รฎn Europa League, รฎnvingรขnd PAOK cu 1-0, deศ™i a jucat รฎn inferioritate numericฤƒ din minutul 56. Antrenorul Elias...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ