Licitatia pentru S.C. Solventul S.A. Timisoara, firma aflata sub efectul Legii falimentului de mai multi ani, a fost pierduta, in prima faza, de una dintre firmele controlate de celebrii „frati Iancu”, Marian si Octavian Iancu. Apoi, in faza a doua a licitatiei, suma oferita de catre acestia, de aceasta data prin cunoscuta VGB Invest, a fost una pe masura notorietatii patronilor: 21 de milioane de euro. Basca TVA-ul. Normal, VGB a castigat de departe. Supraoferta licitata de castigatori nu prea poate fi justificata, intrucat expertii judiciari au evaluat intreaga societate la aproximativ 15 milioane de euro, plus TVA. Suma ne-a fost confirmata telefonic de catre insusi lichidatorul Solventului, Petru Prohorov. A urmat o tragere de timp de vreo trei saptamani. Suma pusa pe masa de VGB Invest a fost insa doar mai putin de o treime din cea licitata, si anume sapte milioane de euro. De restul, „fratia” de la VGB s-a facut ca ploua.
Amnezia financiara n-ar putea ramane netratata insa fara sprijinul mai mult sau mai putin tacit al autoritatilor. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, stie si el ceva. Legaturile intime dintre „fratii Iancu” si domnia sa, zic unii, sunt de notorietate. Prefectul neaga ca ar fi cunoscut indeaproape pe vreunul dintre ei. Totusi, cel putin pe stadionul lui Poli, cu cel putin unul dintre frati a fost vazut intretinandu-se cordial. Si cu presedintele CJ Timis, C-tin Ostahiciuc, cei doi au o relatie apropiata. Pe linie de echipa de fotbal, sustine Ostahiciuc. In alta ordine de idei, VGB sunt initialele unui personaj de trista amintire: Valentin Gabriel Bivolaru. Pe de alta parte, Octavian Iancu a fost arestat si apoi eliberat, fiind acuzat de procurori de implicare in afacerea RAFO.
Am incercat sa luam legatura si cu cei doi mahari de la VGB. Un anume Peiciu, director general, mana dreapta a „fratilor Iancu”, nu a dorit sa ne ofere nici un fel de amanunte si a refuzat categoric sa ne indrume spre unul din sefii sai. Prietenii stiu de ce.
Vineri a expirat termenul legal de plata stabilit prin caietul de sarcini. VGB Invest nu a platit nici un sfant in plus. A depus, in schimb, o cerere prin care solicita amanarea platii pana pe 22 noiembrie a.c.