5.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialCabane de vanatoare in zone fara vanat

Cabane de vanatoare in zone fara vanat

Fosta conducere a Directiei Silvice Suceava a infaptuit o premiera nationala. Ex-directorul general Gheorghe Nichiforel, impreuna cu fostul economist sef Constantin Catargiu, a cheltuit peste sase miliarde de lei pentru constructia a doua cabane de vanatoare pe terenul a doua ocoale silvice unde Directia Silvica nu are fonduri de vanatoare. Si pe deasupra nici nu prea e nimic de impuscat.
Prin 2002 conducerea de pe atunci a Directiei Silvice Suceava a luat hotararea sa realizeze cinci cabane de vanatoare. Suma alocata a fost de 28 miliarde de lei, din care zece miliarde pentru cabanele care urmau sa se ridice in perimetrul ocoalelor silvice de la Rasca si Falticeni. Toate bune, numai ca pe teritoriul acestor doua ocoale fondurile de vanatoare, si-asa destul de subtiri, nu apartineau directiei. Fondul de la Rasca fusese cedat inca de pe 17 mai 2001 prin Ordinul ministrului nr. 167 Facultatii de Silvicultura din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava iar cel de la Falticeni apartine inca din anii '90 Societatii de Vanatoare Bucovina. Potrivit noului director general al Directiei Silvice Suceava, Sorin Popescu, nu s-a facut nici macar un studiu de prefezabilitate, trecandu-se direct la studiul de fezabilitate, care a fost realizat pentru cabana Rahtina de la Rasca de catre firma Wareso Prod SRL Suceava. Firma care apartine familiei fostului director al Oficiului Judetean de Cadastru Suceava Titi Petre. Justificarea: „O zona deosebita din punct de vedere cinegetic, in care nu exista o cabana de vanatoare care sa corespunda nivelului de civilizatie contemporan”… In ceea ce priveste cabana Jerna de la Falticeni, terenul pe care se ridica investitia a fost revendicat de urmasii unui fost mosier local, un anume boier Slavescu.

Cei doi ex-sefi ai Directiei Silvice Suceava sunt urmariti penal

Impotriva fostului director general Gheorghe Nichiforel si a economistului sef Constantin Catargiu a fost declansata urmarirea penala, ne-a declarat ofiterul pentru relatiile cu presa din cadrul IJP Suceava, inspectorul Alin Botezatu. De caz se ocupa Serviciul pentru Investigare a Fraudelor condus de comisarul sef Mircea Smoleac. Cei doi sunt invinuiti de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si neglijenta in serviciu. Plangerile penale care au stat la baza constituirii acestui dosar au fost intocmite si semnate de noul director general al Directiei Silvice Suceava, Sorin Popescu.
Urmeaza sa se analizeze in amanunt modul in care au fost cheltuiti banii pentru constructia celor doua cabane de vanatoare, a caror constructie e greu de justificat in zonele in care au fost amplasate. In prezent sunt in curs si o serie de expertize ce vor fi luate in calcul pentru finalizarea anchetei.

Reparatii de sase miliarde pentru pagube de 420 milioane de lei
øø
O alta cotcarie pentru care cei doi fosti sefi ai silviculturii sucevene sunt anchetati este una in care respectivii au aprobat reparatii in valoare de 6,2 miliarde de lei pentru un drum forestier, in conditiile in care reparatiile au fost evaluate la 420 milioane de lei. Este vorba de drumul care face legatura intre cabana de vanatoare Sadau si o artera judeteana. In iulie 2002, in urma intemperiilor drumului auto forestier Sadau i-a fost distrus terasamentul pe o lungime de 30 de metri. Totodata au mai fost calamitate doua poduri, o albie colmatata pe un kilometru si un sant colmatat si el pe o lungime de doi kilometri. Potrivit procesului-verbal intocmit, fondurile necesare pentru refacerea lucrarilor prejudiciate erau evaluate la 420 milioane de lei. Noua conducere a Directiei Silvice Suceava a descoperit intamplator un alt set de documente ce aratau cum si cu cati bani s-a realizat cu adevarat reabilitarea respectivului drum.
Cu toate ca Directia Silvica Suceava dispune de un numar important de lucratori la drumuri, grupati intr-o sectie de drumuri forestiere, lucrarea a fost incredintata unei firme private, Sardonix SA Suceava. In plus, s-a descoperit ca lucrarile sunt de zece ori mai scumpe decat stabilisera initial silvicultorii. Adica peste cinci miliarde de lei. La final Sardonix a incasat de la Directia Silvica Suceava 6,2 miliarde de lei.

Fostul director are informatii ca Flutur vrea sa-l infunde

Gheorghe Nichiforel si Constantin Catargiu sustin ca nu exista nici o lege care sa le interzica sa construiasca ceva pe un teren pe care il gestioneaza. In speta, Directia Silvica Suceava construia cele doua cabane in perimetrul a doua ocoale silvice pe care le administra. Da, dar ce s-au facut ca uita cei doi e ca ocoalele respective nu aveau fonduri de vanatoare. Cei doi spun ca actuala conducere a directiei confunda patrimoniul public cu cel privat. Nichiforel, mai transant, adauga ca are informatii neverificate cum ca in spatele acuzatiilor ce li se aduc ar fi ministrul Gheorghe Flutur. In plus, mai zice acesta, s-ar fi putut, pana sa se ajunga la Politie sau Parchet, sa fie verificati de Corpul de Control al Regiei Nationale a Padurilor. Ambii se considera nevinovati si sustin ca sunt hartuiti de pomana.

Cele mai citite

Donald Trump avertizează UE: Tarife vamale dacă nu creșteți achizițiile de petrol și gaze din SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut Uniunii Europene să cumpere cantități „semnificative” de petrol și gaze americane, amenințând că în caz contrar...

Mariah Carey, învinsă de grupul Wham!

Grupul britanic Wham! a câștigat cursa pentru locul întâi în topul muzical de Crăciun din Germania, cu celebra lor piesă "Last Christmas", lansată în...

Rusia afirmă că au fost ucise și rănite persoane în urma atacului ucrainean cu rachete asupra regiunii Kursk

Un atac cu rachete ucrainene asupra orașului Rylsk, situat în regiunea Kursk din Rusia, a provocat vineri victime, potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei....
Ultima oră
Pe aceeași temă