7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCabana Padina, rechizitionata a doua oara

Cabana Padina, rechizitionata a doua oara

Proprietarii cabanei Padina din Muntii Bucegi sunt supusi a doua oara abuzurilor puterii. Prima data acestia au fost victimele comunistilor, a doua oara ale urmasilor acestora, pesedistii. Fostii proprietari au fost dati afara dupa modelul adoptat de regimul de trista amintire. Cine a pus la cale acest nou rapt? Este vorba despre oamenii deputatului PSD Ion Stan. Care este povestea? Urmasii familiei Serghe Popescu si-au redobandit proprietatile din Muntii Bucegi in urma unui lung proces. Insa fostul proprietar este deposedat de baronul local de Dambovita, Constantin Constantin. Este pur si simplu dat afara. In urma unor tertipuri juridice, Constantin se instaleaza bine mersi in cabana Padina. Acesta pune mana pe mai toate hotelurile si cabanele din judetul Dambovita, in urma privatizarii dubioase a fostului OJT. In cele din urma, Curtea Suprema constata abuzul exproprierii proprietarului de la Padina si face din nou dreptate: fostul proprietar isi redobandeste bunurile. Insa… baronul refuza sa paraseasca complexul turistic. Cere despagubiri de cinci miliarde de lei.
In 1948 complexul turistic de la Padina din muntii Bucegi a fost rechizitionat de comunisti. Proprietarii, membrii familiei Serghe Popescu, au fost aruncati in strada. Intreg inventarul de la cabana si de la al doilea imobil a fost trecut in patrimoniul statului. Insa cabana nu a fost luata niciodata cu titlu. Nu a fost trecuta pe lista imobilelor nationalizate. Chiar si legile pe care le-au facut, comunistii le-au incalcat. Rechizitia unui bun nu se putea face decat pe o perioada de maxim doi ani. Astfel, din punct de vedere juridic, cabana Padina nu a fost trecuta in proprietatea statului. Cabana Padina a fost administrata de Oficiul Judetean de Turism Dambovita. Dupa 1990, OJT s-a transformat in SC Valahia.
Mostenitorii familiei Popescu deschid proces pentru recuperarea proprietatilor sale. Ei redobandesc pamantul de sub imobil, dar si cabana, in 1995. Terenul este restituit potrivit Legii 18/1991, iar imobilul in urma unei decizii judecatoresti definitive.

Drama deposedarii, a doua oara

Dupa recuperarea bunurilor, fostii proprietari retraiesc drama deposedarii de bunul lor. Mostenitorii sunt pur si simplu dati afara a doua oara. Printr-o serie de alte decizii judecatoresti cel putin dubioase, este anulat dreptul de proprietate al familiei Popescu. Intra pe fir mai intai societatea SC Valahia, cea care a preluat dupa 1989 administrarea bunurilor fostului OJT, inclusiv a cabanei Padina. Apoi dupa ce societatea a fost privatizata in 2002, abuzurile la adresa fostului proprietar au fost continuate de catre oamenii PSD, in speta de baronul de Dambovita Constantin Constantin, care a preluat SC Valahia SA.

Prima cabana din Bucegi electrificata

In 1928, Serghe si Elena Popescu, doi proprietari, crescatori de animale, proveniti dintr-o familie de preoti, au ridicat cabana Padina din Muntii Bucegi, iar in 1942 a fost construit al doilea corp de cladire. In 1938 a fost instalata prima microcentrala. Astfel, Padina devine prima cabana electrificata din Muntii Bucegi. Aici, familia Popescu detinea o ferma de animale, detinea un gater pentru taiat lemne, fiind proprietara pe tot muntele Padina, adica 120 ha. In 1943, dupa moartea lui Serghe Popescu, pamantul a fost impartit celor patru copii. In 1948, cabana Padina a fost rechizitionata, fara sa fie nationalizata. A intrat in administrarea Oficiului Judetean de Turism.

Baronul Constantin, „eroul abuzurilor”

Astfel, primul pas catre deposedarea familiei Serghe Popescu a fost facut prin decizia judecatoreasca nr. 733 din 1997, prin care Popescu pierde terenul de sub cabana. Cum s-a intamplat ca peste noapte un proprietar sa fie expropriat? Prin aranjamente juridice, care au mers pana la absurd. Societatea Valahia SA da in judecata Romsilva pentru un teren de 8.000 mp din preajma cabanei Padina. Dar, in actiunea judecatoreasca este inclus in cei 8.000 mp in mod voit si terenul de sub cabana, adica 643 mp. Valahia SA castiga procesul si obtine astfel si pamantul care se afla in proprietatea familiei Lecca. Este vorba despre pamantul pe care societatea nu l-a avut niciodata. Cu alte cuvinte, societatea se judeca cu Romsilva si castiga o suprafata de teren care apartine unui proprietar privat! Mai mult, mostenitorii familiei Lecca, proprietarii celor 643 mp, nici nu au fost citati in acest proces! Exact aceeasi metoda de luat de japca exact ca pe vremea lui Ceausescu! Acest proces a fost judecat la Tribunalul Pucioasa, de catre magistratul Mastacan Irina, acuzata de multe ori ca ar fi facut jocul PSD in toate procesele in care ar fi fost implicati lideri ai acestui partid.

Privatizare dubioasa

Intre timp, adica in ianuarie 2002, SC Valahia se privatizeaza. Cine castiga licitatia? Firma Creon SA, care apartine baronului PSD de Dambovita, Constantin Constantin, omul de casa al deputatului PSD Ion Stan. Constantin a cumparat mai multe hoteluri din Targoviste, Moreni si chiar cabana Padina cu doar 6 miliarde de lei. Numai hotelul Valahia valora la vremea respectiva peste 100 de miliarde de lei. Surse din cadrul autoritatilor din Targoviste ne-au declarat ca toate afacerile facute de Constantin l-au avut in spate pe Ion Stan. Ministerul Turismului care face privatizarea vinde si cabana Padina, fara sa tina cont de faptul ca acest imobil era revendicat. Deci se afla in litigiu! Legea spune clar ca un bun nu poate fi vandut daca nu este eliberat de sarcini.

Revizuirea… revizuirii

Al doilea pas catre deposedarea familiei Popescu a fost facut de aceasta data pentru anularea actului de proprietate asupra cabanei Padina. Constantin Constantin depune actiune de revizuire pentru anularea actului de proprietate. Motivul: s-au gasit noi documente care atesta faptul ca aceasta cabana a fost reconstruita de comunisti. Deci nu mai poate fi vorba de reconstituirea dreptului de proprietate. Instantele din Dambovita si Prahova, intr-o perioada foarte scurta de timp (sase luni) dau castig de cauza baronului local. Cine judeca acest proces in prima instanta? Aceeasi judecatoare, Irina Mastacan. Amintim faptul ca procesele privind proprietatea au durat chiar si 15 ani! Dupa ce castiga revizuirea in prima instanta, fara sa astepte recursul la aceasta decizie, adica fara o decizie definitiva, proprietarii de drept sunt dati afara.

Salvarea: recursul in anulare

Familiei Popescu i se face insa dreptate prin recurs in anulare in 2003. Procurorul general de atunci Tanase Joita recunoaste abuzurile iar Curtea Suprema aproba recursul in anulare. Firma lui Constantin Constantin, care a ocupat prin aranjamente cabana Padina, refuza sa plece. Instanta din Targoviste se grabeste sa puna sechestru pe complexul turistic. Motivul: baronul local are de recuperat investitiile facute. Adica renovarea cabanei si ridicarea unei alte constructii langa cabana. Constantin Constantin cere despagubiri de cinci miliarde de lei. Este o suma absurda, tinand cont ca acesta a dat pe tot patrimoniul fostului OJT sase miliarde lei. Proprietarii de drept au contestat despagubirile. Firma a ridicat imobilul din apropierea cabanei dupa ce a daramat o veche cladire. Fara nici o autorizatie. Motiv pentru care prima ria Moroeni a amendat SC Valahia SA in 2004 cu 10 milioane de lei. Totodata, in procesul verbal de constatare a contraventiei se spune: „A fost construita fara autorizatie de constructie o cabana turistica depistata in urma controlului efectuat in data de 6 august 2004. Nu are autorizatie constructia deoarece terenul pe care este amplasata nu era in proprietate, fiind revendicat prin actiune in judecata”.

Baronul PSD vorbeste de interventiile in justitie ale proprietarului

Constantin Constantin, cel care controleaza SC Valahia SA, ne-a declarat ca urmasii fostului proprietar si-au redobandit cabana Padina prin aranjamente la fostul procurorul general, Tanase Joita. „Domnul Gagionea a avut relatii de a obtinut recurs in anulare. Cine a obtinut pana acum recurs in anulare?”, se intreaba retoric Constantin. Acesta ne-a declarat ca a modernizat cabana Padina, ca de fapt vechea cabana nu mai exista. „Nu mai era decat fundatia”, a mai spus liderul local PSD. El il acuza pe Gagionea de fals in acte, deoarece ar fi solicitat in instanta terenul pe motiv ca ar fi fost pasune, fara sa faca mentiunea ca este vorba despre un teren cu constructie. Toata argumentatia juridica legata de dreptul de proprietate al societatii SC Valahia asupra cabanei Padina consta in faptul ca vechea constructie nu mai exista. Avocatii lui Constantin Constantin aduc in favoarea lor o declaratie a unui cabanier, care a administrat Padina pe vremea comunismului. Din declaratia acestuia rezulta ca in 1954 vechea cabana a fost demolata, pastrandu-se fundatia pe care a fost ridicata o alta cabana. Intrebarea fireasca este insa pe ce baza juridica a fost ridicata noua constructie, de vreme ce proprietarul de drept, familia Popescu, nu a fost consultat de comunisti. Si atunci functionau o serie de legi care trebuiau respectate. Reamintim ca Padina nu a fost nationalizata niciodata, ci doar rechizitionata.

Cele mai citite

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă