Oficialii pietei de capital din Romania sunt prinsi la stramtoare de efectele turbulentelor si virulenta sus/jos a miscarilor burselor internationale ce se intalnesc nu numai la nivelul pietelor de actiuni, ci si la celelalte instrumente financiare de pe toate pietele de capital. Intre falimentul unui sistem bancar si o recesiune globala, acestia evita sistematic sa se adapteze mersului actual si nu asculta decat de comenzi politice sau private.
In acelasi timp constatam ca singurii care doresc cel mai mult o schimbare a situatiei actuale si se zbat pentru adaptarea Codului bursier la nivelul normelor comunitare, in corelatie cu specificul local, sunt investitorii minoritari (as specifica aici mai mult pe cei de la Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital), care fac o tot mai mare presiune asupra BVB, CNVM si a membrilor comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei. Ramane de vazut daca aceste initiative vor avea un efect constructiv si pentru modernizarea pietei noastre de capital, inca primitiva si in opozitie radicala cu modul de functionare al pietelor din regiune.
Chiar daca unii reprezentanti ai acestor institutii recunosc, mai mult sau mai putin fatis, ca normele BVB trebuie armonizate cu cele ale pietelor de capital dezvoltate, atat din regiune, dar si din lume, NIMENI nu misca un deget. Oficialii stau prea confortabil pe fotoliile care le asigura o generoasa libertate financiara pentru a le mai pasa de pierderile si angoasele amaratului de investitor roman, ramas captiv pe o piata de capital care nu intra, dupa standarde, in nici o categorie a celor existente si mai ales in atentia marilor fonduri de investitii straine.
Atat timp cat BVB nu are incluse in propriul COD BURSIER norme clare de tranzactionare, aliniate la standardele internationale, mai ales pentru reglementarea pietei Rasdaq, suspendarea pietei sau a unui emitent, folosirea instrumentelor de protectie a investitorilor pe piata spot (vanzarile in lipsa, codul global – denumit si "clearing sau pool account" si tranzactiile in marja), precum si sanctiuni corespunzatoare pentru limitarea abuzului sau manipularii pe piata de capital, nu vom putea vedea un REBOUND TEHNIC care sa scoata BVB din gapul negativ in care a intrat datorita lipsei de incredere a investitorilor intr-o piata atipica/anormala si haotica, aflata la mana manipulatorilor si abuzurilor actionarilor majoritari si a emitentilor.
Sa revenim la partea tehnica a evolutiei propriu-zise a pretului actiunilor emitentilor BVB din ultima perioada si vom analiza miscarile bursiere la nivelul unui emitent. Am ales SIF5 deoarece a fost in atentia mai multor investitori si a avut oscilatii foarte interesante, trecand, intr-un interval de timp foarte scurt, de 5 zile, de la un GAP NEGATIV puternic, de -14,9% (1.400 pct), din 10 octombrie 2008, la un rally foarte scurt, de doua zile, care nu a acoperit inca gapul anterior. Acesta este un semnal puternic pentru noi scaderi. Printre analistii tehnici, aceste tipuri de evolutii zilnice negative se intalnesc foarte des pe o piata BEAR, puternic volatila si speculativa (vezi miscarea anterioara din data memorabila, 8 octombrie, cand pretul actiunii a mai avut inca un gap negativ, puternic, de maximum -14,3% si piata a fost suspendata).
Apropo de 8 octombrie se naste urmatoarea intrebare: "Daca in acea zi operatorul pietei BVB nu ar fi suspendat tranzactiile decat o ora (cum se procedeaza pe majoritatea pietelor normale), si nu toata ziua, lasand apoi pretul sa evolueze LIBER si fara tunel, oare am fi avut, ulterior, deprecierea de peste 3900 de puncte, de la pretul de 1,19 la 0,80 lei, adica de 32,7%, mai ales ca bursele au avut o mica redresare in aceeasi zi? Daca luam in considerare faptul ca numai indicele Dow a scazut, in aceeasi perioada, doar cu 996 puncte, adica -10,5%, de la 9.447 la 8.451, fara ca NYSE sa fie suspendata (vezi prevederile art. 48 din Codul bursei americane), atunci se isca alte interogatii: Unde este cu adevarat motivatia BVB privind PROTECTIA INVESTITORILOR? A caror investitori?
In acelasi timp, am mai observat ca in ziua celui de al doilea gap negativ (10 octombrie), prin aplicarea restrictiva a tehnicii fixingului de catre BVB, in ultimul sfert de ora de tranzactionare s-au putut face usor crossuri, inacceptabile pe o piata serioasa. si, fiind vorba de intrebari, ma gandesc, in final, daca masurile controversate aplicate in aceasta perioada de catre BVB, sub obladuirea CNVM, au fost luate de adevarati cunoscatori ai pietelor de capital normale/mature.