Bursele europene au deschis luni în urcare, revenind de la minimul ultimelor şapte săptămâni, datorită speranţelor că liderii din zona euro vor prezenta noi măsuri anticriză înainte de summit-ul UE de săptămâna viitoare, transmite Reuters şi Mediafax.
Încrederea investitorilor a fost întărită şi de informaţiile publicate de ziarul La Stampa privind un posibil acord de finanţare externă de 600 miliarde euro între FMI şi Italia, deşi un purtător de cuvânt al creditorului de la Washington a precizat că nu există discuţii cu guvernul de la Roma pe această temă.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,8% până la ora 8:01 GMT (10:01 ora României), sprijinit în principal de acţiunile bancare.
Societe Generale a deschis în creştere cu 2,9%, iar UniCredit a avansat cu 2,8%.
Creşterile au fost temperate însă de avertismentele lansate de agenţia Moody’s, care a arătat că agravarea rapidă a crizei datoriilor de stat şi a crizei bancare din zona euro ameninţă ratingurile tuturor ţărilor din UE.
Bursele din Asia au crescut puternic luni, datorită speranţelor că zona euro va prezenta în curând măsuri concrete în privinţa activării Fondului European pentru Stabilitate Financiară.
Pieţele asiatice au fost sprijinite şi de informaţiile privind presupusul împrumut FMI către Italia, dar şi de datele favorabile privind vânzările retail din SUA de „vinerea neagră”.
Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a crescut cu peste 2%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în urcare cu 1,6%, revenind de la minimele ultimilor doi ani şi jumătate.