In continuare bursa americana dicteaza (de la distanta) miscarile pietei romanesti. Tendinta actiunilor la Bucuresti este aproape intotdeauna aceeasi cu a marilor burse europene si americane, doar amplitudinea fiind elementul de diferentiere. In general, scaderile bursei romanesti au fost mai ample decat cele din plan extern, iar cresterile au fost de o intensitate mai redusa comparativ cu ceea ce se intampla pe pietele de capital mature.
Ca atare, era de asteptat ca in sedinta de miercuri sa vedem scaderi ale actiunilor romanesti, date fiind corectiile pe care principalii indici din SUA le-au avut in seara precedenta. Aceste corectii nu s-au manifestat doar in Romania, ci peste tot in Europa, insa cele de pe bursa noastra au fost probabil cele mai ample.
In aceste conditii, nici analiza tehnica pe piata romaneasca si nici cea a indicatorilor fundamentali ai companiilor nu mai constituie repere semnificative. De cele mai multe ori, preturile companiilor romanesti se ajusteaza direct din deschidere la miscarile de peste noapte din SUA, primele tranzactii facandu-se cu scaderi sau cresteri de cateva procente bune comparativ cu nivelurile de referinta ale zilei precedente. Este ceea ce specialistii in piete de capital numesc "deschideri cu gap de pret". Acest tip de comportament bursier face foarte riscanta tranzactionarea pe termen scurt si mediu, pentru ca nu ofera posibilitatea investitorilor de a reactiona inainte ca miscarea pretului sa fie deja suficient de mare incat decizia de cumparare sau de vanzare sa nu mai fie oportuna.
Daca piata va continua sa manifeste astfel de caracteristici negative si in perioada urmatoare, pe termen mediu si lung, pare rational ca investitorii pe termen mediu si speculatorii sa se orienteze direct catre tranzactii pe Dow Jones Industrials sau S&P500, decat catre operatiuni pe bursa locala sau alte piete emergente similare din Europa. Este mai bine sa tranzactionezi direct pe piata care da semnalele de crestere sau de scadere decat sa fii mereu la remorca si sa ai in permanenta un decalaj care te face sa ratezi momentele optime si atunci cand vinzi, si atunci cand cumperi.