21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialBunicii rock-ului: pe unul il lasa vocea, pe altul memoria

Bunicii rock-ului: pe unul il lasa vocea, pe altul memoria

Solistul trupei Def Leppard a avut probleme de interpretare, iar David Coverdale de la Whitesnake a fost pe punctul de a confunda Bucurestiul cu Budapesta.

 

Chiar daca la ora 18.00, cand a inceput concertul, canicula s-a mai domolit, betoanele de la Romexpo au functionat ca niste caramizi care au conservat caldura din timpul zilei. Cum portile au fost deschise cu doua ore inainte, rockerii au fiert literalmente in suc propriu asteptand sa inceapa concertul. Organizarea a fost incomparabil mai proasta decat la B’estfest – cozi la jetoane (4 lei jetonul, deci cu 25% mai scump  decat la B’estfest), cozi deprimante la cortul cu bauturi, cozi si mai mari la chioscul cu mancare. Berea promisa de organizatori nu a mai venit pana la sfarsitul serii, astfel ca fanii au trebuit sa se multumeasca cu bauturi racoritoare sau cocteiluri simple (gen bourbon cu cola).

La concertul de deschidere al "juniorilor" de la Iris, o scurta rapaiala a mai racorit aerul, care devenise irespirabil aproape din cauza caldurii. Oricum, cei doi chitaristi de la Def Leppard (Phill Collen si Vivian Campbell) au cantat la bustul gol. La acest concert au asistat in jur de 5.000 de oameni, numar care s-a dublat pana la sfarsitul serii. Concertul nu a fost insa deloc entuziasmant atat din cauza sonorizarii proaste (vocea se distingea destul de prost de instrumentatia acustica), cat si a prestatiei lui Joe Elliott – pe care, sa spunem lucrurilor pe nume, vocea l-a cam lasat. Pe langa falsete, au fost si momente in care glasul se prabusea, fiindca nu mai putea sa duca melodia. Concertul, care a inceput la 20.15, a fost deschis cu "Rocket" de pe "Hysteria" – cel mai popular album al formatiei, aparut in acelasi fatidic an, 1987, in care tobosarul Rick Allen si-a pierdut bratul, urmata de "C’mon, c’mon", care a trezit publicul din amorteala.

 

Cum era de asteptat, publicul a reactionat cel mai puternic la marele hit romantic al formatiei, "Love Bites", omniprezent in playlisturile de radio de la inceputurile anilor ‘90. Pe aceasta piesa, publicul a cantat cu Elliott. Hitul "Whenever you go" a fost interpretat de cei doi chitaristi la chitara rece, ca o balada folk.  Pe "Rock on" s-a consumat cel mai patetic moment al serii: vocea lui Elliott a cedat in cateva randuri, in ciuda eforturilor solistului. Publicul a reactionat pozitiv, rasplatind cu aplauze intentia solistului de a canta piesa pana la sfarsit. Concertul a inclus si un moment instrumental de 15 minute, cand Eliott a putut sa-si odihneasca vocea, lasandu-l pe basistul Rick Savage in prim-plan, cu un solo destul de tern. Au urmat apoi doua din cele mai cunoscute melodii ale formatiei, "Make love like a man", "Put some sugar on me", ambele piese de dragoste, care au entuziasmat in special rockeritele din sala, ale caror tipete s-au auzit distinct in timpul melodiei. Bisul s-a consumat cu piesa "Let’s get rocket", alta prezenta obligatorie de pe playlisturile din ’90, Elliott promitand ca trupa o sa revina in Bucuresti.

Concertul "serpilor albi" de la Whitesnake a inceput dupa ce s-a lasat intunericul, la 22.20. Chiar daca sunt pentru a doua oara prezenti in Romania (precedentul concert a avut loc in 1997), trupa a fost primita cu mai mult entuziasm de public decat Def Leppard, care s-au aflat la primul contact cu publicul romanesc. Vocea lui Coverdale a parut nealterata de trecerea anilor, insa sunetul a fost chiar mai prost decat la Def Leppard, in multe momente instrumentele auzindu-se ca o harmalaie indistincta.
Prima piesa a fost una energica, de deschidere, "Best years", urmata insa de hitul "Fool for your loving", care a incins publicul. Dupa aceasta piesa, Coverdale a contrariat publicul cu o gafa, fiind pe punctul de a confunda Bucurestiul cu Budapesta, insa s-a oprit la jumatatea numelui capitalei din tara vecina "Buda… Oh, shit! Bucharest". Spectatorii au trecut insa fara probleme peste momentul jenant, incat pe balada rock "Is this love", poate cea mai cunoscuta piesa a trupei, au cantat impreuna cu David Coverdale.

Dupa aceasta piesa, a fost randul celor doi chitaristi sa treaca in prim-plan, facand o demonstratie (destul de plata si de tehnica) a virtuozitatii lor, intr-un moment aproape jazzistic de improvizatie. Emotionanta a fost si secventa cand publicul i-a cantat lui Coverdale "Happy birthday!", dupa ce acesta a spus ca Whitesnake aniverseaza "30 fucking years" de la infiintare. Cum Def Leppard serbeaza tot atatia ani, aceasta a fost adoptata ca tema a turneului pe care cele doua trupe il intreprind impreuna. La bis, Coverdale a cantat "Burn" de la Deep Purple (formatie in care a activat ca solist, inainte de Whitesnake). Concertul s-a incheiat aproape de miezul noptii, dupa un parcurs muzical care a durat mai mult de trei ore.

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

PSD condamnă decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă

“Dreptul oricărui cetățean de a alege și de a fi ales. CCR Trebuie să explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă” București, 5...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă