Pentru a nu risca deschiderea unui al treilea dosar de corupţie pe numele său, preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD) pare să facă pasul înapoi în privinţa transferului terenului de 2.815 ha de la Academia de Ştiinţe Agricole la CJ Brăila. După ce, în mai multe intervenţii publice, preşedintele Traian Băsescu a spus că este un caz de corupţie şi că scopul transferului de teren este ca peste un sau doi să fie trecut în domeniul privat, pentru ca apoi să fie dat, prin hotărâri ale CJ Brăila, „în contul unor eventuale despăgubiri sau dat clientelei politice”, preşedintele CJ Brăila a anulat licitaţia în baza căreia o suprafaţă de 2.527 ha din terenul respectiv urma să fie dată în închiriere pentru doi ani. Acum, terenul va fi preluat de Staţiunea de Cercetări Agricole Brăila.
„În ceea ce ne priveşte, noi am anulat licitaţia. Am trimis adresă la SCDA, ni s-a trimis răspuns că sunt interesaţi să preia în administrare până la 2.815 ha. Ordonanţa este în Parlament. Acum, după atâta tevatură nu ştiu cât de mult îmi mai doresc acest lucru. Se pare că în România dacă vrei să faci ceva bun, toată lumea sare şi spune că vrei să furi ceva. Vom aştepta rezultatul din Parlament, ce va hotărâ. Noi, oricum, pentru un an, îl vom da în administrare, dacă se va hotărâ altfel prin modificarea ordonanţei vom vedea, dacă nu, să se întoarcă înapoi de unde a fost, o să îl închirieze în continuare şi asta este”, a fost declaraţia surprinzătoare a lui Bunea Stancu la conferinţa de presă a PSD Brăila.
Mesaj patetic al lui Stancu: „Scopul nostru este de a face cercetare”
Transferul de teren a fost realizat în luna iunie, prin OUG nr 81/2013. Ulterior, Gh Bunea Stancu a convocat CJ în şedinţă de îndată, pentru a aproba asocierea în baza căreia terenul intră în administrarea CJ Brăila. Consilierii au aprobat „Acordul de Cooperare între Judeţul Brăila, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) <> şi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Brăila, în vederea implementării proiectului <<Creşterea competitivităţii activităţii SCDA Brăila prin dezvoltarea capacităţii de cercetare-dezvoltare-inovare>>”.
Proiectul, estimat la 15 milioane de euro, e demarat de CJ Brăila, prin preluarea celor 2.815 ha, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări, din domeniul public al statului şi administrarea ASAS în domeniul public al judeţului Brăila şi în administrarea CJ. Proiectul de dezvoltare a SCDA Brăila viza modernizarea laboratoarelor de cercetare, achiziţionarea de echipamente ultramoderne, refacerea infrastructurii, accentul punându-se pe analiza seminţelor. Preşedintele CJ Brăila îşi prezenta proiectul printr-un mesaj patetic: „Scopul nostru este de a face cercetare şi dezvoltare, dar prioritate o are cercetarea. De ce cercetarea? Pentru că în România nu se mai face cercetare. Scopul nostru este nu de a concura firmele mari din România, ci de a oferi agricultorilor din judeţul Brăila seminţe de calitate, certificate, la preţuri corecte. Noi nu vrem să obţinem profit pe acest teren, tot profitul este orientat spre cercetare”.
Dosarele de corupţie ale preşedintelui CJ Brăila
Gh Bunea Stancu este implicat în două dosare de corupţie. Într-unul dintre ele, este judecat după ce ANI a descoperit că CJ a sponsorizat cu aproximativ 600.000 de euro două cluburi sportive controlate de societăţi ale lui Stancu. În dosarul „Mită la PSD”, Stancu a fost trimis în judecată de DNA, alături de omul de Ioan Niculae în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din 2009. Potrivit DNA, în 2009, Bunea Stancu şi-a folosit influenţa de preşedinte al PSD Brăila a PSD pentru a obţine 1.000.000 de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială a lui Geoană, la schimb omul de afaceri urmând să aibă un cuvânt de spus la numirea unor persoane în funcţii importante din guvern. Instanţa de la Judecătoria Sectorului 1 a amânat pronunţarea în acest dosar pentru astăzi, 20 noiembrie.