Zona Banatului Montan a fost una deosebită în ceea ce priveşte rezistenţa anticomunistă. Conflictul dintre Securitate şi detaşamentele de partizani a continuat ani buni după instalarea comuniştilor la putere în România.
Prin beciurile Securităţii din municipiul Caransebeş au trecut mulţi haiduci anticomunişti din Munţii Banatului. Eroi ai luptei anticomuniste din zona Teregova, Domaşnea sau Luncaviţa au fost prinşi şi aduşi la Caransebeş unde au fost ţinuţi în beciurile securiştilor. Câţiva muncitori de la serviciul de salubritate din Caransebeş au făcut recent o descoperire uimitoare. În timp ce făceau curăţenie în curtea societăţii, roata unui tractor s-a scufundat într-o groapă. După ce au scos utilajul de acolo, oamenii au realizat că au de a face cu o încăpere subterană specială. De aici şi până la mici anchete pe cont propriu nu a mai fost decât un pas: potrivit localnicilor, acolo a existat un beci de detenţie în care au fost executaţi partizani. Cu toate că oamenilor li s-a spus că este vorba de o simplă groapă, imaginile în infraroşu arată că de fapt acolo este vorba despre o încăpere şi un culoar de trecere lucrate în cărămidă şi mortar.
,,Acolo a fost sediul Securităţii, oamenii se tem să spună că au fost găsite şi lanţuri cu bile în interior. Încă ne mai bântuie fantomele trecutului, teama şi teroarea că ne pândeşte Securitatea. De aceea nu vor să vorbească. Bătrânii spun că erau aduşi partizanii, schingiuiţi să-i dea în vileag pe tovarăşii lor şi mai apoi şi executaţi în beciuri fără nici un fel de judecată”, spune Doru Bălăşoaiu, căpitan de aviaţie în rezervă. De cealaltă parte, colonelul în rezervă Liviu Groza, care este şi istoric, spune: „Se prea poate ca această construcţie să fie de pe vremea Împărătesei Maria Tereza. Caransebeşul a fost un punct important pe harta strategică a fostului Imperiu Habsburgic. Sunt zeci de tunele şi încăperi secrete pe sub oraş. Securiştii numai l-au amenajat şi l-au transformat într-un loc l ororilor”. Directorul firmei de salubritate ce îşi are acum sediul în apropiere, Ilie Vintilă, spune că ,,a fost descoperit buncărul din întâmplare şi până se va lua o decizie, i-am pus pe oameni să îl închidă cu ciment. Practic, este un capac ce poate fi îndepărtat când este nevoie”.