2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBunătăţi cu prune

Bunătăţi cu prune

Prunele sunt ieftine, gustoase şi uşor de folosit în bucătărie, atât la deserturi, cât şi însoţind felurile principale. Deşi cele mai cunoscute reţete cu prune sunt gemul şi găluştile, cu aceste fructe se pot prepara tarte, prăjituri, băuturi savuroase şi chiar sosuri pentru friptură.

Succesul mâncărurilor este asigurat de gustul acrişor al prunelor, dar şi de faptul că acestea împrumută uşor aroma condimentelor folosite: ghimbir, scorţişoară, anason, miere, vin, cimbru, chimen sau frunze de dafin. În plus, dacă ai cumpărat nişte prune nu foarte aromate, le poţi prăji puţin, iar savoarea se va intensifica.

Prăjitură cu prune şi alune

Desertul ideal pentru o după-amiază ploioasă, alături de un ceai fierbinte: pandişpan cu aromă de alune de pădure şi prune acrişoare, care completează perfect aluatul dulce.

Ingrediente pentru opt felii:

* 200 de grame de alune de pădure decojite
* 500 de grame de prune, fără sâmburi
* 200 de grame de unt, la temperatura camerei
* 200 de grame de zahăr pudră
* patru ouă bătute
* 200 de grame de făină
* o linguriţă de praf de copt
* două linguri de zahăr brun

Mod de preparare:

Preîncălzeşte cuptorul la 180 °C. Acoperă o tavă cu o bucată rotundă de hârtie pentru copt. Păstrează câteva alune pentru a decora prăjitura, la final, iar pe celelalte prăjeşte-le uşor. Lasă-le să se răcească, apoi pune-le într-un blender şi amestecă până sunt măcinate fin. Păstrează două linguri pentru decor.
Împarte prunele în două cantităţi egale. Toacă o parte în bucăţele mari, iar cealaltă parte în jumătăţi. Pune într-un bol untul şi zahărul şi bate-le până obţii o pastă omogenă şi cremoasă. Adaugă apoi treptat ouăle şi, dacă amestecul devine prea moale, pune puţină făină. Presară restul fainei, praful de copt, apoi alunele măcinate şi prunele tocate bucăţi.
Pune amestecul astfel obţinut în tava pentru prăjitură şi acoperă-l cu jumătăţile de prună. Amestecă alunele măcinate rămase cu zahărul brun şi presară pudra obţinută pe deasupra, apoi pune alunele întregi.
Bagă coca la cuptor 40-45 de minute, până devine aurie şi fermă. Lasă prăjitura să se răcească timp de un sfert de oră, înainte să o scoţi din formă.

Raţă crocantă cu sos de prune

Ingrediente pentru şase porţii:

* un kilogram şi jumătate de carne de raţă
* o lingură de piper chinezesc
* o lingură de sare
* 60 de grame de făină
* o cană de ulei vegetal

Ingrediente pentru sosul de prune:

* 250 de mililitri de apă
* 250 de grame de zahăr
* patru-cinci prune coapte, tăiate în jumătate
* 160 de mililitri de sos de peşte
* şase bucăţi întregi de anason
* două beţe de scorţişoară
* 80 de mililitri de suc de lămâie

Spală bine carnea cu apă rece. Înlătură grăsimea din cavitate, dar lasă gâtul, târtiţa şi aripile intacte. Pune raţa la uscat, apoi freac-o cu sare şi piper. Acoperă carnea şi las-o la frigider peste noapte, să se marineze.
Transferă raţa într-un vas pentru gătit la aburi. Pune-l deasupra unei tigăi în care fierbe apa. Acoperă apoi vasul, timp de o oră, sau până când carnea este suficient de fiartă, apoi scoate-o şi aşeaz-o pe o tavă, cu pieptul în partea de sus. Când se răceşte, pune-o în frigider.
Între timp, prepară sosul de prune. Amestecă apa şi zahărul într-o tigaie şi adu mixtura la fierbere. Fierbe apoi la foc mic, timp de cinci minute. Adaugă prunele, sosul de peşte şi condimentele, apoi mai lasă la fiert încă un minut sau două. Toarnă sucul de lămâie şi ia vasul de pe aragaz. Menţine sosul cald până termini de gătit raţa.
Taie raţa în două bucăţi, pe lungime. Scoate carnea din carcasă, dar lasă pulpele şi aripile intacte. Presară un strat de făină, apoi pune ulei într-o tigaie întinsă şi încinge-l. Prăjeşte bucăţile de raţă, pe rând, timp de trei minute sau până când devin crocante. Absoarbe excesul de grăsime cu şerveţele de hârtie, apoi lasă carnea la răcit timp de cinci minute. La final, feliază carnea, pune-o pe o farfurie şi ornează cu sos de prune.

Cocktail cu prune

Ingrediente pentru zece porţii:

* două ceşti cu zahăr
* opt prune, fără sâmburi şi tăiate în şase felii fiecare
* două lămâi, tăiate felii
* 300 de mililitri de gin
* apa minerală

Mod de preparare:

Pune zahărul şi o ceaşcă şi jumătate de apă într-un vas la foc mic şi amestecă din când în când, până la dizolvare. Adu apoi amestecul la fierbere şi adaugă prunele. Ia oala de pe foc şi lasă la răcit, apoi pune lichidul la frigider.
Umple zece pahare cu gheaţă. Stoarce câte o felie de lămâie în fiecare pahar. Pune un sfert de ceaşcă de sirop şi 30 de mililitri de gin în pahare. Adaugă apoi apă minerală până la umplere şi amestecă. Garniseşte cu prune şi serveşte.

 

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă