15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialBulgaria: Preşedintele se opune legii care nu le mai permite foştilor securişti...

Bulgaria: Preşedintele se opune legii care nu le mai permite foştilor securişti să fie diplomaţi

Preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov şi-a folosit dreptul de veto asupra legii care le interzice agenţilor Securităţii din timpul regimului comunist să ocupe funcţii diplomatice importante, relatează NewsIn, citând Sofia News Agency.

După vetoul prezidenţial, amendamentele vor fi trimise înapoi în Parlament, pentru noi dezbateri.

Părvanov şi-a motivat decizia prin faptul că mai multe amendamente la legea adoptată în 14 iulie încalcă atât Constituţia, cât şi principiile de bază ale legilor internaţionale.

El a criticat dur amendamentele respective, ce le interzic foştilor agenţi să reprezinte Bulgaria în străinătate şi cer chemarea lor de la reprezentanţele diplomatice ale Sofiei.

„La mai mult de 20 de ani de la începutul reformelor democratice, societatea noastră ar fi trebuit să depăşească opoziţia primitivă şi este inacceptabil ca un organism legislativ să creeze noi condiţii legale care să favorizeze diviziunea„, a declarat şeful statului.

El a mers până la a critica legea, pentru că este un instrument de aplicare a discriminării statului.

Părvanov l-a criticat şi pe ministrul de Externe, pentru că şi-a depăşit prerogativele şi şi-a asumat dreptul de a demite diplomaţi din străinătate, drept rezervat preşedintelui.

Amendamentele la legea privind serviciul diplomatic au fost adoptate de Parlamentul de la Sofia luna această. Normele deschid calea pentru demiterea a 35 de ambasadori ai ţării, care au colaborat cu serviciile secrete comuniste.

Modificările, iniţiate de ministrul de externe Nikolai Mladenov, vizează să pună capăt unui scandal de proporţii ce a afectat Guvernul bulgar în toamna anului 2010.

La sfârşitul anului 2010, Comisia însărcinată cu examinarea documentelor din perioada comunistă a dezvăluit că aproape jumătate dintre ambasadorii bulgari din străinătate au colaborat cu Securitatea.

Cele mai citite

Cum tehnologia pliabilă transformă creativitatea: descoperă ultimele apariții în materie de telefoane

Tehnologia pliabilă din lumea smartphone-urilor nu doar că revoluționează experiența utilizatorilor, ci aduce și un impact semnificativ asupra creativității. Aceste dispozitive inovatoare deschid noi...

Andrei Rațiu, desemnat cel mai rapid jucător al lunii în La Liga!

Andrei Rațiu se află într-o formă excelentă în tricoul celor de la Rayo Vallecano, unde a reușit să impresioneze atât prin performanțele sale ofensive,...

Iranul atacă Israelul. Turcia încearcă să-și aducă acasă cetățenii din Liban

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat pe Telegram că au fost lansate rachete din Iran către statul Israel și au ordonat civililor să...
Ultima oră
Pe aceeași temă