15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialBulgaria îşi alege viitoarele avioane de luptă. Ce opţiuni are

Bulgaria îşi alege viitoarele avioane de luptă. Ce opţiuni are

Guvernul de la Sofia se va reuni într-o şedinţă cu uşile închise, pentru a decide ce model de avioane de luptă va achiziţiona pentru Forţele Aeriene ale Bulgariei.

Potrivit agenţiei Novinite, Guvernul are de ales între avioane F-16 second hand, avioane Eurofighter second hand şi avioane Gripen noi.

Avioanele MiG, utilizate în prezent de Forţele Aeriene ale Bulgariei, vor fi retrase din exploatare la mijlocul anului 2016, întrucât le expiră resursa de zbor. Termenul initial pentru retragerea acestora a fost septembrie 2015, dar el a fost prelungit pentru a oferi timpul necesar găsirii unei variante de rezervă, până la cumpărarea şi recepţionarea altor avioane.

O variantă este asigurarea misiunilor de poliţie aeriană, deasupra teritoriului Bulgariei, de avioanele altor state NATO, până ce Bulgaria va avea din nou aeronave operaţionale.

Cele trei modele de avion aflate acum în atenţia guvernului de la Sofia sunt cele pe care le-a analizat şi România, înainte să aleagă avioanele F-16, second hand, care au fost cumpărate din Portugalia.

Tot avioane F-16, însă noi, a cumpărat şi Polonia.

Citeşte şi: Avioanele F-16 aduc Poloniei nu doar securitate, ci și investiții americane de 6 miliarde USD

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...
Ultima oră
Pe aceeași temă