17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialBulgaria ar putea recadea in plasa Rusiei

Bulgaria ar putea recadea in plasa Rusiei

» Bulgaria risca sa vireze spre "interesele economice si politice ale Rusiei", daca nu reuseste sa isi construiasca o agenda europeana bazata pe interesul public national si sustinuta activ de Uniunea Europeana.

Acesta este avertismentul lansat de o comisie de experti internationali infiintata in noiembrie din initiativa fostului guvern socialist de la Sofia, cu scopul de a face recomandari pentru facilitarea adaptarii Bulgariei la exigentele apartenentei la Uniunea Europeana si pentru depasirea neincrederii manifestate fata de aceasta tara de mai multi dintre membrii mai vechi si mai bogati ai Uniunii. Comisia de experti, formata din sase membri, a fost condusa de fostul premier francez Dominique de Villepin si i-a inclus pe Josep Piqué, fost ministru de Externe spaniol, si pe Antonio Vitorino, fost comisar european pentru justitie si afaceri interne.

Avertismentul privind riscul "orbitarii" Bulgariei in sfera intereselor rusesti este una dintre concluziile raportului comisiei de consultanti internationali, obtinut de "Financial Times", care a publicat extrase ieri, cu doar o zi inaintea prezentarii de catre Comisia Europeana a raportului de monitorizare a progreselor postaderare ale Bulgariei in domeniul justitiei.
La fel cu raportul Comisiei Europene, si cel al consilierilor internationali se concentreaza in principal asupra problemei coruptiei, recomandand Bulgariei sa actioneze urgent, o masura preconizata de experti fiind demiterea imediata a oficialilor de nivel inalt impotriva carora sunt formulate suspiciuni de coruptie, fara sa se mai astepte concluziile procedurilor juridice, criticate pentru durata prea mare si pentru lipsa de fermitate.

Pe de alta parte, cei sase consilieri internationali subliniaza ca si Bruxelles-ul trebuie sa faca eforturi pentru a contracara riscul intrarii Bulgariei si a altor state din fostul Pact de la Varsovia in sfera de influenta ruseasca, aratand ca Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca si sa utilizeze o singura voce in convorbirile cu Rusia in probleme de securitate si de energie.
In raportul lor, intocmit inaintea victoriei in alegerile de luna aceasta ale noului partid de centru-dreapta GERB (Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei), condus de populistul Boiko Borisov, expertii arata ca "Bulgaria trebuie sa isi construiasca, potrivit interesului public national, o agenda europeana, sustinuta de expertiza si ajutorul activ al institutiilor europene". Neindeplinirea acestui obiectiv ar putea sa aiba drept consecinte "in primul rand, cresterea vulnerabilitatii Bulgariei, care ar incuraja miscarile populiste si ar planta semintele descurajarii in societatea civila bulgara. In al doilea rand, eforturile facute pentru a construi un aparat de stat mai puternic, mai modern si mai eficient ar putea scadea in intensitate, iar increderea cetatenilor in stat ar scadea. si, in final, legaturile dintre Uniunea Europeana si Bulgaria ar putea fi desfacute, impingand Bulgaria spre interesele politice si economice rusesti".
Expertii au recomandat adoptarea de catre fortele politice ale Bulgariei a unui "pact de toleranta zero fata de coruptie", aratand ca "pana astazi partidele nu au urmarit niciodata aceleasi obiective si nici nu au impartasit aceleasi asteptari, ceea ce a dus la neintelegeri continue". Ei au semnalat ca situatia sociala si politica din Bulgaria prezinta chiar "riscuri pentru stabilitatea tarii", fiind "important pentru UE sa constientizeze aceste riscuri si sa evite orice actiune care ar duce la radicalizare".  

Noul premier al Bulgariei, Boiko Borisov (liderul partidului GERB si primar al Sofiei), care a promis in campania electorala ca ii va arunca in inchisoare pe toti cei vinovati de coruptie, a numit-o la inceputul acestei saptamani pe Margarita Popova, seful unitatii speciale de investigare a fraudelor din fonduri europene, in functia de ministru al Justitiei. Presedintele Parlamentului de la Sofia, Tetka Taceva, membru al partidului GERB, a declarat ca intentioneaza sa propuna anularea imunitatii parlamentarilor in fata justitiei, pentru a se permite accelerarea anchetelor de coruptie.

Critici

» Concluziile CE
Semnalele de alarma trase de consilierii internationali ai fostului guvern de la Sofia sunt in concordanta cu concluziile raportului Comisiei Europene privind progresele pe justitie ale Bulgariei, asteptat astazi, ale carui copii au ajuns in media bulgare si internationale. Desi mai putin critic decat rapoartele precedente de acest tip, cel de astazi mentine observatia privind lipsa de vointa politica necesara pentru combaterea coruptiei de care dau dovada autoritatile bulgare. De asemenea, se constata persistenta unei lipse de organizare eficienta in lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, aratandu-se ca pedepsele sunt minime, intrucat legea permite incheierea unor intelegeri cu procurorii. Asasinatele in plina strada continua, iar criminali cunoscuti sunt fie eliberati, fie primesc o condamnare minima, ceea ce ii face sa para invulnerabili. Multi magistrati bulgari nu doresc sa inceapa o investigatie atunci cand descopera ca suspectul are "relatii", recomandandu-se infiintarea unor structuri speciale pentru anchetarea si condamnarea celor responsabili de coruptie la nivel inalt si crima organizata.

Cele mai citite

Ajutoare financiare de 10.000 de lei de gospodărie și bani suplimentari pentru familiile celor decedați în urma indundațiilor

Guvernul a anunțat în ședința de guvern adoptarea unui proiect de hotărâre prin care fiecare familie afectată de inundații va primi 10.000 lei și...

România, noul centru medical din sud-estul Europei, atrage tot mai mulți pacienți străini

România se conturează ca un pol important al serviciilor medicale în sud-estul Europei, atrăgând din ce în ce mai mulți pacienți din afara țării...

Cele mai importante bănci comerciale se alătură experimentului de monedă digitală organizat de G7

Patruzeci dintre cele mai importante bănci comerciale ale lumii s-au alăturat unui proiect pilot condus de G7, în colaborare cu Rezerva Federală din New...
Ultima oră
Pe aceeași temă