» Pana la sfarsitul acestei luni, administratiile publice locale vor afla ce sume le vor fi repartizate de la bugetul national, precum si competentele ce le revin.
» Primarii constanteni nu se asteapta sa primeasca sume mai mari decat anul trecut, ba, mai mult, cred ca vor primi mai multe sarcini si atributii in unele domenii de activitate.
Edilii din judetul Constanta sustin ca vor primi noi competente pe unele domenii de activitate, domenii ce vor trebui finantate din fonduri locale. Tot in sumele ce vor fi alocate de la bugetul national sta si realizarea principalelor proiecte ale autoritatilor publice locale, edilii sustinand ca in 2009 vor fi facute mai putine lucruri decat in anii precedenti.
La Medgidia situatia nu este deloc buna. Desi primarul Marian Iordache sustine ca a reusit sa mai acopere din deficitul bugetar care a ajuns la 45 de miliarde de lei vechi, administratia locala are nevoie de bani multi care cu siguranta nu vor veni in numar atat de mare de la bugetul national. La acest deficit se adauga si viitoarele cresteri de preturi si salarii, asa incat liberalul Iordache considera ca la Medgidia 2009 va fi "un an mai prost decat 2008, dar mai bun decat 2010".
Primele calcule facute de reprezentantii locali arata ca aici ar fi nevoie anul acesta de 650 de miliarde de lei vechi, dar disponibili nu vor fi decat 350 de miliarde de lei vechi. Diferenta ar urma sa fie cat de cat acoperita de o serie de artificii, printre care si privatizarea serviciilor publice. Desi procedura de externalizare a fost deja demarata si sunt asteptati trei investitori care sa preia principalele servicii, eventualele beneficii se vor resimti abia spre sfarsitul anului, primaria trebuind sa le sustina activitatea inca o buna perioada de la bugetul local, pana cand procedurile de licitatie si atribuire vor fi incheiate.
» Datoriile patronilor
La nivelul orasului, taxele si impozitele locale din surse viabile au fost colectate in proportie de 95%. Insa raman "gauri" care nu vor fi acoperite prea curand. Se intampla si la Medgidia ca persoane cu domiciliul in acest oras, amendate prin diverse localitati, sa datoreze bugetului local anumite sume. Banii nu vor veni insa prea curand, amenzile neincasate fiind unul dintre pietroaiele ce atarna in balanta bugetului local. La acestea se adauga si restantele unor agenti economici care sunt in insolventa si care datoreaza bugetului local peste 20 de miliarde de lei. Nici aceste fonduri nu vor fi colectate prea curand, inaintea platilor catre administratia locala aflandu-se cele catre administratia centrala.