» Sindicatele critica vacantele fortate si valurile de concedieri, desi aceste solutii de criza sunt aplicate in tari mai bogate decat Romania.
» In SUA, guvernatorul Arnold Schwarzenegger vrea sa-i trimita pe profesori in concedii fara plata de doua-trei saptamani si chiar sa-i faca sa munceasca fara bani in unele zile. Solutia "Terminatorului" nu poate fi aplicata in Romania, riposteaza sindicalistii autohtoni.
Vacantele fortate si disponibilizarile iminente au infuriat sindicatele. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, spera insa sa-i poata convinge pe sindicalisti sa accepte concediile neplatite de 10 zile, pentru motivul ca situatia economica a tarii nu este chiar buna. Concediile fortate incep sa fie aplicate pe scara larga si in alte tari, pentru salvarea finantelor publice. Ungaria, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia si Lituania au fost obligate sa-si micsoreze cheltuielile bugetare prin scaderea reala a salariilor, inclusiv cele ale presedintilor, premierilor si ministrilor, pentru a face fata crizei, a declarat Andreea Vass, consilierul premierului Boc. Totodata, in SUA, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, vrea sa faca economii drastice in scoli si universitati, profesorii urmand sa fie trimisi in concediu fara plata pentru doua-trei saptamani si chiar sa lucreze fara bani in unele zile, potrivit publicatiei germane "Die Zeit".
Sindicalistii romani cred insa ca solutiile guvernatorului Schwarzenegger, supranumit "Terminatorul", nu pot fi preluate in Romania. "Nu cred ca legislatia noastra prevede asa ceva. In mod sigur Constitutia si Codul Muncii interzic obligarea oamenilor la munca neplatita", sustine Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, crede insa ca "americanii au cazut probabil la un acord cu Arnold Schwarzenegger, la nivelul dialogului social, pentru o asemenea masura", in timp ce la noi n-a existat un dialog. Pe de alta parte, Oprescu recunoaste ca si in Romania munca functionarilor este in buna parte neplatita. "Reducerea timpului de lucru ca masura a reducerii cheltuielilor de personal este practic imposibila, intrucat functionarii publici presteaza, in interesul cetateanului, mii de ore suplimentare, de cele mai multe ori neplatite", spune sindicalistul.
El nu este de acord nici cu concedierea bugetarilor, sustinand ca aceasta ar face ineficiente institutiile publice. La randul sau, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirma ca prin reducerea timpului de lucru al bugetarilor Guvernul da dovada de lipsa de profesionalism. "Ce se intampla cu sanatatea, cu invatamantul, ii trimitem pe toti acasa 10 zile? Ce se intampla cu ordinea publica? Orele suplimentare efectuate de angajati demonstreaza ca este lipsa de personal. Acum, acestia vor sta acasa. Este aberant", declara Hossu. si reprezentantii Blocului National Sindical afirma ca trimiterea bugetarilor in "fara plata" va conduce la incercarea de a-i convinge pe angajati sa presteze munca voluntara in cuantumul acestor ore.
Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea privind restructurarea agentiilor guvernamentale, a spus premierul Boc. "Exista foarte multe agentii care sunt stat in stat (…) Aici sunt salarii foarte mari si cheltuieli masive pentru investitii de tot felul. (…) Banii au fost cheltuiti pentru ambarcatiuni si zeci de masini de lux. (…) S-au facut «eforturi» ca banii sa fie cheltuiti", a declarat Boc. Premierul a anuntat ca si saptamana viitoare Guvernul va analiza modul in care au fost cheltuiti banii in ministere.
» Val de concedieri
Ministrii si-au prezentat ieri planurile de restructurare a agentiilor din subordine. Astfel, la Ministerul Administratiei si Internelor vor disparea 1.225 de posturi, printre care multe de directori si directori-adjuncti. La Ministerul Economiei, circa 5.400 de angajati ai companiilor din subordine vor fi concediati pana la sfarsitul anului, dupa ce alte 4.800 de persoane au ramas fara loc de munca incepand din ianuarie. La Ministerul Muncii vor disparea 1.316 posturi de la agentiile din subordine, fara ca aparatul central sa sufere modificari. La Ministerul Sanatatii, ministrul Ion Bazac a promis ca nu va da afara cadre medicale.
Daca la Ministerul Educatiei sunt taiate 401 posturi, la Transporturi dispar 627, iar saptamana viitoare vor fi reluate discutiile cu sindicatele de la companiile CFR de unde, pana in prezent, au fost concediate 4.986 persoane si urmeaza a fi date afara inca 7.000. La Agricultura vor fi reduse 1.220 de posturi, la Mediu – 444 posturi, la Comunicatii – 314, la IMM-uri – 260, la Finante – 447, la Dezvoltare Regionala – 271, iar la Autoritatea Sanitar-Veterinara – 920 de posturi. Prin aceasta restructurare Guvernul economiseste 100 de milioare de euro.