3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialBugetarii, fortati sa intre in "curbele de sacrificiu"

Bugetarii, fortati sa intre in „curbele de sacrificiu”

» Cabinetul Boc incepe sa aplice din august masurile de austeritate convenite cu Fondul Monetar International: vacante fortate ale bugetarilor, taierea premiilor, a orelor suplimentare si concedieri.

» Sindicatele spun ca astfel de masuri reprezinta "curbe de sacrificiu" de genul celor aplicate in timpul crizei din anii ’30 si le recomanda guvernantilor sa renunte mai intai la fantanile arteziene pe care le tot construiesc, si apoi la oameni.

Guvernul a inceput sa anunte masurile de austeritate convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) imediat dupa ce acestia au zburat catre Washington. Sindicatele spun ca unele dintre aceste masuri, precum vacanta fortata a bugetarilor sau neplata orelor suplimentare, sugereaza impunerea unor "curbe de sacrificiu" asa cum s-a intamplat in timpul crizei din 1929-1933, cand veniturile populatiei au fost micsorate dramatic.
In ciuda nemultumirilor sindicale, reducerile suplimentare de cheltuieli de circa 1 miliard de euro (0,8% din Produsul Intern Brut), acceptate pentru limitarea deteriorarii bugetului pe 2009, vor fi aprobate de Guvern chiar cu ocazia rectificarii bugetare din aceasta luna. Acestea vizeaza: diminuarea timpului de lucru al celor 1,4 milioane de angajati ai statului cu 10 zile (cu reducerea aferenta a salariilor), disponibilizari masive de personal pana la jumatatea anului viitor, taieri de prime, neplata orelor suplimentare si scaderi ale cheltuielilor publice pentru bunuri si servicii.

 

In 2010, chiar daca la orizont vor aparea semnalele relansarii economice, concedierile vor continua, pentru reducerea cheltuielilor bugetare; tigarile si combustibilul se vor scumpi, prin majorarea accizelor, in scopul cresterii veniturilor, iar salariile si pensiile vor ingheta, potrivit draftului de scrisoare suplimentara la acordul cu FMI.
Ministrul Pogea a confirmat ieri ca Executivul va opera o rectificare bugetara chiar in luna august, prin taierea cu 4,5 miliarde lei (0,9% din PIB) a cheltuielilor cu salariile, premiile, bunurile si serviciile. La rectificare vor fi suplimentate, in schimb, bugetul pentru pensii, cu 500 milioane de lei, bugetul de somaj, cu 864 milioane lei, bugetul primariilor, cu 120 milioane lei, si bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, cu 353 milioane lei. Autoritatile locale vor mai primi 400 milioane lei pentru finalizarea drumurilor judetene iar companiei CFR i se vor da 364 milioane lei pentru plata restantelor la energie electrica.

Dupa rectificarea bugetara, cei 1,4 milioane de angajati ai statului vor fi trimisi obligatoriu intr-o vacanta neplatita de 10 zile lucratoare (in lunile septembrie-octombrie) sau vor munci cate 6 ore pe zi in loc de 8, pentru ca Guvernul sa poata economisi 0,3% din PIB sau 1,5 miliarde lei, conform angajamentelor fata de FMI. Informatia a fost confirmata ieri de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, care a precizat ca noul orar va fi "o combinatie legata de specificul fiecarei activitati pentru a putea asigura continuitatea serviciilor publice". Pogea a mai aratat ca printre masurile anticriza se numara anularea primelor bugetarilor si neplata orelor suplimentare pana la sfarsitul acestui an. Concediul bugetarilor nu va putea salva insa toate locurile de munca de la stat. Potrivit ministrului Pogea, pentru a scadea si mai mult cheltuielile salariale, va exista un numar mare de oameni disponibilizati.

 

"Pana la jumatatea anului viitor, pana in iunie, pot sa va asigur ca, avand in vedere angajamentul de reducere cu 0,6% din PIB al cheltuielilor salariale, va fi vorba despre un numar mare de personal disponibilizat. Nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane", a spus Pogea. Ministrul nu a confirmat cifra de 150.000 de angajati din administratie care ar putea fi pusi pe liber pana la mijlocul anului viitor, mentionata de sindicatele functionarilor publici in timpul negocierilor cu FMI. Reamintim ca in perioada urmatoare Executivul va concedia 9.200 de persoane din agentiile guvernamentale, 7.000 din companiile CFR si cateva mii din educatie si din primarii.

» Sindicatele contraataca
Sindicatele au inceput sa critice masurile de austeritate ale Guvernului. "Seamana cu niste curbe de sacrificiu ale anilor ’30. Nu cred ca in cazul profesorilor si medicilor ele pot fi aplicate. Nu ai cum sa inveti un copil de clasa I, de exemplu, literele A si B, dupa care sa intri in concediu fara plata si sa revii apoi la scoala, pentru a invata literele E si F, sarind peste literele C si D. De asemenea, nu ai cum sa trimiti fortat in vacanta un chirurg care trebuie sa opereze", ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Pe de alta parte, liderul sindical spune ca masura eliminarii suplinitorilor necalificati din scoli este buna, desi in acest caz nu este vorba de a da afara niste oameni. "Acesti suplinitori nu sunt angajati permanenti, ei au contracte pe un an. Problema care se pune este sa nu li se reinnoiasca aceste contracte, in toamna", explica Aurel Cornea. La randul sau, Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, sustine ca Guvernul trebuie mai intai sa elimine cheltuielile inutile din administratie si sa imbunatateasca gradul de colectare prin eliminarea evaziunii fiscale si apoi sa ia masuri de reducere a cheltuielilor de personal, pe care sa le discute cu sindicatele.

"Daca vor sa ne arate buna-credinta trebuie sa ne demonstreze ca au eliminat cheltuielile inutile din administratia publica, de exemplu fantani arteziene de un milion de euro, ca incearca sa imbunatateasca gradul de colectare prin eliminarea evaziunii fiscale si, in al treilea rand, sa aiba o discutie cu sindicatele pentru reducerea cheltuielilor cu forta de munca vie", spune Hossu.

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă