0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialBugetari, atentie: Vreti salariu mare, trebuie sa fiti creativi!

Bugetari, atentie: Vreti salariu mare, trebuie sa fiti creativi!

Coeficientii de salarizare vor fi revizuiti astfel incat bugetarii sa fie platiti in functie de opt criterii, printre care creativitatea la locul de munca ori complexitatea muncii. Noile reguli ar putea intra in vigoare din 2011. Unii spera sa nu ajunga sa "deseneze" la serviciu pentru a-si dovedi creativitatea, altii spun ca e singura solutie pentru a obtine o grila salariala echitabila.

Banca Mondiala a trimis Ministerului Muncii un set de criterii care sa stea la baza reformarii grilei de salarizare unica, proces ce ar trebui finalizat pana in luna iunie. Salariile vor trebui sa fie gandite nominal, pentru fiecare categorie de post, si vor fi departajate pe baza unui punctaj care va tine cont de opt criterii: responsabilitatea de supervizare si management, capacitatea de luare a deciziilor, nivelul de supervizare a activitatii proprii, complexitatea muncii, contactele pe care le are angajatul, creativitatea sa, nivelul de cunostinte sau pregatire si experienta. Fiecare criteriu va fi notat sau punctat. Creativitatea la locul de munca, de exemplu, presupune ca la nivelul minim, 1, sa se afle "sarcini repetitive, care nu necesita decat putina gandire proprie sau creativitate". Nivelul 8, cel maxim, li se aplica angajatilor care intocmesc "rapoarte complexe pentru ministru, vizand o gama larga de probleme de importanta nationala, care necesita solutii originale la nivel inalt pentru adoptarea unei noi strategii sau politici".

Vasile Marica, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor – "Sed Lex", nu pare foarte incantat de criteriile trimise de Banca Mondiala: "Asta ne mai trebuie, sa desenam la serviciu ca sa fim creativi". Sindicalistul crede ca o solutie impusa din afara nu se potriveste neaparat cu sistemul bugetar romanesc: "De 20 de ani vin pe bani publici in Romania diverse institutii sa ne faca legi, sa ne spuna cum e in alte tari. La ora actuala, Guvernul a facut o Lege a salarizarii proasta. Ea trebuie refacuta pe specificul romanesc, nu pe ce zice Banca Mondiala ca merge la Washington".

Totusi, acest set de opt criterii este aproape identic cu cel recomandat de Uniunea Europeana in domeniul salarizarii publice, ne-a explicat Petru Dandea, vicepresedintele Confederatiei sindicale Cartel Alfa: "Modelul Bancii Mondiale se potriveste cu European Qualification Framework (EQF), documentul-cadru creat de UE acum cativa ani". Liderul sindical linisteste temerile legate de functionarii care ar trebui sa devina, brusc, creativi daca vor un salariu mai bun: "Nu se pune problema diferentierilor salariale pe baza unui singur indicator, precum creativitatea. Trebuie sa existe un punctaj care sa corespunda fiecarui criteriu in parte si se va face o medie". Dandea crede insa ca aceste criterii de evaluare nu pot fi folosite la restructurarea grilelor de salarizare intr-un termen atat de scurt, pana in iunie, cand legea trebuie sa fie periata si modificata. Utilizarea unui set de criterii atat de complex presupune o evaluare a salariului de pe fiecare post.

 

"Asta nu se poate face de pe o zi pe alta. Departamentele de resurse umane din institutiile bugetare ar trebui sa aiba la dispozitie o metodologie de evaluare", explica Petru Dandea. Criteriul responsabilitatii de supervizare va fi notat de la 1 la 9, la nivelul maxim aflandu-se bugetarii care "aduc schimbari majore ale procedurii sau care recomanda schimbari ale politicii sau ale legislatiei". Nivelul minim al criteriului de experienta va fi rezervat posturilor unde "nu este necesara nici o experienta pentru absolventi, dar la care asteptarile privind perioada in care va deveni competent este de doua luni". Petru Dandea sustine ca aplicarea acestui set de opt criterii de departajare va duce la "o evaluare transparenta a posturilor din sistemul public si la crearea unui sistem de salarizare echitabil, care ar trebui sa convina tuturor".

Cele mai citite

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă