22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBuget marit pentru sportul romanesc

Buget marit pentru sportul romanesc

» Cele 62 de federatii sportive au primit 89.920.000 lei, cu 3 milioane mai mult ca in 2008.
» Atletismul, din nou cel mai bogat for, cu 15.100.000 lei, baschetul – pe locul secund, cu 7.600.000.

 

Cu o intarziere de trei luni, federatiile nationale sportive si-au primit banii de la bugetul de stat. Desi economia romaneasca trece printr-o criza financiara, majoritatea forurilor au primit finantare nediminuata fata de anul trecut. Neasteptat, o serie de federatii au obtinut chiar mai mult decat sperau. Suma totala alocata de catre Ministerul Tineretului si Sportului pentru cele 62 de formatiuni sportive afiliate este de 89.920.000 de lei, cu aproape 3 milioane de lei mai mult decat banii acordati anul trecut.
"In stabilirea bugetelor am tinut cont de specificul fiecarei ramuri de sport, de potentialul olimpic pe care il au anumite federatii, de faptul ca ne aflam in primul an al unui ciclu olimpic, de federatiile care au competitii foarte importante, cum este cea de haltere (n.r. – la finalul acestei saptamani, FR de Haltere organizeaza la Bucuresti Campionatele Europene). Fiecare caz a fost analizat separat si, de aceea, anumite federatii au primit sume la nivelul bugetului de anul trecut, iar altele – mai mult.

 

Va asigur ca nicio federatie nu a primit mai putin decat are nevoie pentru a asigura continuitatea in pregatirea sportivilor de performanta si pentru a-si finanta competitiile de anul acesta si campionatele la care participa." De asemenea, Monica Iacob Ridzi a mentionat ca nu medaliile aduse de catre federatii au decis sumele alocate in buget. "Numarul de medalii nu este direct proportional cu suma primita ca subventie de la bugetul statului. Sunt multe federatii care acuza de multe ori MTS-ul in cazul in care obtin medalii mai putine. Vreau sa clarificam acest lucru. De pregatirea sportivilor si de cantonamentele sporti-vilor se ocupa strict federatiile. Noi nu facem decat sa le acordam acele sume in baza cererilor pe care le depun federatiile. In proportie de 90 la suta, sumele sunt acoperite de catre bugetul statului prin MTS.

 

Calendarul competitional, numarul de loturi si locatiile de pregatire in care sunt trimise loturile respective, participarea sau neparticiparea la anumite competitii nu le putem stabili noi, ele sunt strict responsabilitatile federatiilor", a declarat ministrul. Astfel, desi anul trecut a obtinut rezultate modeste la competitiile de anvergura, FR de Atletism a primit, la fel ca in anii precedenti, cel mai mare buget. Practic, cu exceptia medaliei de aur cucerite la maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing de Constantina Dita, care se pregateste pe cont propriu in America, atletismul romanesc nu a mai obtinut nici o medalie in intrecerile importante ale seniorilor. Cu un lot de tineret si juniori de perspectiva si o finantare corespunzatoare, sefii atletismului spera la revenirea Romaniei in topurile internationale ale acestei discipline.

 

De asemenea, forul de natatie, al carui lot olimpic de inot se afla in plin proces de tranzitie dupa retragerea a doi dintre cei mai valorosi componenti, si cel de kaiac-canoe au primit chiar mai multi bani decat se asteptau.

» Federatiile nationale ale unor sporturi olimpice reprezentative la noi au primi bugete multumitoare: Atletism – 15.100.000 lei; Baschet – 7.600.000 lei; Box – 2.600.000 lei; Canotaj – 7.300.000 lei; Gimnastica – 4.250.000 lei; Haltere – 3.700.000 lei; Handbal – 5.700.000 lei; Judo – 3.195.000 lei; Kaiac-canoe – 3.800.000 lei; Lupte – 3.900.000 lei; Natatie si pentatlon modern – 2.150.000 lei; Polo – 1.855.000 lei; Rugby – 3.960.000 lei; Scrima – 3.900.000 lei; Tenis – 2.650.000 lei; Tenis de masa – 1.530.000 lei; Tir sportiv – 2.200.000 lei; Volei – 2.200.000 lei.

» COSR a finantat o parte din activitatea sportiva din ianuarie
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a sprijinit financiar in luna ianuarie activitatea loturilor olimpice la anumite discipline, cand bugetul statului nu era stabilit, iar MTS nu a putut aloca nici un ban. "Toate ministerele au trecut prin aceasta situatie, nu doar MTS. Tocmai de aceea am rugat Comitetul Olimpic si Sportiv Roman sa ne ajute, iar acesta a asigurat o mare parte din banii necesari in luna ianuarie, pentru pregatirea unor loturi olimpice si participarea la anumite competitii. S-au rezolvat toate problemele in acest sens si am gasit solutii pentru a deconta toate cheltuielile pe care federatiile le-au avut in acea perioada", a precizat Monica Iacob Ridzi. Una dintre federatiile salvate de COSR este cea de Scrima, care a primit un imprumut 40.000 de euro.

Concedieri sau reduceri de salariu pentru angajatii unor federatii sportive
Una dintre masurile impuse de conducerea MTS a fost ca o parte din federatii sa reduca cu 20 la suta cheltuielile de la bugetul de stat pentru personal. Astfel, o serie de foruri sportive s-au vazut in situatia de a recurge fie la concedieri, fie la micsorarea salariilor. Printre federatiile avizate s-au numarat cele de Scrima si Baschet, dar nici una nu a criticat masura sefilor sportului. "Am inteles situatia de criza. Am explicat oamenilor care este situatia si, de comun acord, am decis sa nu dam pe nimeni afara, dar sa micsoram salariile.

Asteptam sa treaca furtuna si ne vom reorganiza. M-a impresionat solidaritatea fantastica a oamenilor din federatia noastra", a spus Ana Pascu, presedintele FR de Scrima, una dintre federatiile cu rezultate foarte bune, care nu a obtinut insa o marire spectaculoasa de buget, dar care s-a declarat multumita de banii primiti.  Chiar daca baschetul a primit un buget foarte mare (peste 7 milioane de lei), Carmen Tocala, seful acestui for, a decis ca din schema de 17 angajati sa ramana numai 15. "Nu vom reduce activitatea federatiei, ci doar vom redistribui sarcinile", a precizat Carmen Tocala.

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă