17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBuget de aproape 760 de milioane de lei pentru cultura in 2008

Buget de aproape 760 de milioane de lei pentru cultura in 2008

Bugetul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) pentru anul 2008 va fi de 759,230 milioane, cu 14,25% mai mare decat cel alocat in anul 2007, a anuntat ministrul Adrian Iorgulescu marti, in cadrul unei conferinte de presa.
Bugetul MCC si sumele alocate autoritatilor locale pentru manifestari si actiuni culturale totalizeaza aproape 1% din produsul intern brut, potrivit ministrului. "Asa cum se configureaza acest buget, va fi in mare masura satisfacator pentru necesitatile noastre", a declarat acesta.
Printre programele propuse spre finantare prin bugetul de stat pe anul 2008 de MCC se numara Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice, programul "O Romanie Frumoasa" pentru reabilitarea centrelor istorice (cu componenta "Un Bucuresti Frumos"), programul "Patrimoniul in pericol", continuarea programului "Promocult" pentru promovarea valorilor romanesti in spatiul Uniunii Europene, finantarea Fondului Cultural National si continuarea parteneriatelor cu UNITER si TIFF.
Pentru cheltuieli de capital MCC are alocata suma de 70.047 milioane de lei. Destinatiile importante ale acestor bani includ continuarea lucrarilor de restaurare si punere in valoare a cladirilor monumente istorice in care isi desfasoara activitatea institutiile ministerului (Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Arta, Teatrele Nationale din Cluj si Iasi, Muzeul Taranului Roman), demararea lucrarilor de executie pentru Sala Omnia (noul sediu al Teatrului de Opereta "Ion Dacian") si Sala Palatului si achizitionarea de imobile ca sedii pentru institutiile din subordinea ministerului.

Cum anul 2008 a fost declarat printr-o decizie a Consiliului Parlamentului European "Anul European al Dialogului Intercultural", MCC a elaborat un proiect national de participare la acest program, intitulat "Puzzle" si sprijinit cu 48.777.008 milioane de lei din buget. Cea mai parte din acest buget va fi directionat care Planul National de Restaurare a Monumentelor Istorice (40 de milioane), apoi catre Festivalul National de Teatru organizat de UNITER (2,5 milioane), Festivalul Uniunii Teatrelor Europene (1 milion), programul "Romii impreuna prin Europa" (1 milion) si Festivalul Proetnicultura (1 milion). Cu sume sub un milion de lei vor fi finantate participarea Romaniei ca invitat special la Carnavalul de la Venetia, Saptamana internationala a muzicii noi, manifestari muzeale de anvergura, Festivalul Man.in.Fest, Transilvania Jazz Festival, festivalurile de film TIFF, Alter-Native si Astra, Targul de carte Bookfest etc.
Unul dintre programele pe care ministerul la va demara anul viitor este Biblioteca Digitala a Romaniei, componenta nationala a Bibliotecii Digitale Europeane, care va permite oricarui cetatean al UE sa acceseze prin internet patrimoniul european.
Programul se va concentra pe digitalizarea patrimoniului documentar scris, care se afla in biblioteci, dar si pe patrimoniul din arhive, patrimoniul mobil (muzee, colectii), patrimoniul audiovizual si patrimoniul imobil (monumente, arheologie). In 2008, cheltuielile vor fi directionate spre achizitionarea de materiale si echipamente si asigurarea logisticii necesare desfasurarii programului, iar suma totala alocata este de 2,1 milioane de euro.
Un program al MCC care nu este inca bugetat, dar ar putea primi finantare de la Fondul de rezerva bugetara implica manifestari culturale organizate cu ocazia Olimpiadei de la Beijing, ce va avea loc in august 2008. "Pe langa manifestarile sportive din vara anului viitor, vom completa prezenta romaneasca cu manifestari culturale importante. Deja se vorbeste despre olimpiada sportiva si despre olimpiada culturala", a spus Iorgulescu, care a refuzat sa dea mai multe detalii.

Ministerul cumpara arta romaneasca contemporana de 500.000 de euro

MCC a inceput Programul de achizitii de arta plastica romaneasca, urmand sa cumpere, prin Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), lucrari in valoare de 500.000 de euro. Lucrarile vor fi selectionate si evaluate de o comisie de specialisti in domeniu, numita prin ordin al ministrului. "Dorim sa stimulam creatia si sa aducem lucrari noi la Muzeul National de Arta Contemporana, de a da un impuls artei contemporane", a spus Adrian Iorgulescu. Inscrierea la procedura de selectie se realizeaza prin depunerea la MNAC a unei documentatii care cuprinda CV-ul autorului, insotit de material documentar asupra ultimei perioade de creatie (catalog, fotografii), imagini referitoare la lucrarile propuse spre achizitie si o oferta de pret. Documentatia poate fi depusa pana pe 2 noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă