5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBucurestiul, sub ocupatie artistica

Bucurestiul, sub ocupatie artistica

» Pe 16 octombrie va ajunge la final proiectul "Spatiul Public Bucuresti", unul dintre cele mai interesante si puternice proiecte de arta contemporana derulate in Bucuresti, in ultimii ani.
» Marius Babias si Sabine Hentzsch, cei doi curatori, isi propun ca prin acest proiect sa aduca Bucurestiul pe harta artei contemporane si sa starneasca interesul locuitorilor pentru spatiul public.
» Proiectul este realizat de Goethe Institut, in colaborare cu Institutul Cultural Roman si Allianz Kulturstiftung, si implica creatiile a 11 artisti contemporani.

Ati vazut poate "what the fuck are you staring at?", filmuletul de cateva secunde care a precedat proiectiile de la Cityplex, la sfarsitul lunii iunie. O tanara vi s-a adresat agresiv, v-ati simtit probabil inconfortabil. "Ce mai vrea si asta?", v-ati spus si ati uitat filmuletul de cum s-a incheiat, asezandu-va mai bine pentru a urmari un film "pe bune". Sau poate si dumneavoastra deseori ati gandit-o, daca nu chiar ati spus-o cu voce tare: "La ce naiba te holbezi?", cand o privire insistenta v-a analizat si intors pe toate partile in timp ce asteptati metroul, in metrou, pe strada, oriunde.
Filmuletul Anettei Mona Chisa, artista nascuta in Romania in urma cu 32 de ani, care traieste si lucreaza la Praga, care a rulat si pe cateva panouri digitale outdoor din Bucuresti, tocmai asupra acestei apucaturi dambovitene a dorit sa atraga atentia: privirile insistente si critice, care iti cer socoteala pentru cum esti imbracata, pentru cum arati, pentru ce coafura ai. "What the fuck are you staring at?" face parte din proiectul "Spatiul Public Bucuresti", inceput inca din 2006, dar al carui punct culminant il reprezinta chiar aceasta perioada, pana pe 16 octombrie, cand se va incheia.
Nu intamplator filmuletul Anettei Mona Chisa atinge chestiuni feministe, o problema sociala constanta si perfect reala. Pentru ca scopul cel mai puternic al proiectului "Spatiul Public Bucuresti", initiat de Marius Babias (teoretician nascut in Romania, de unde a plecat cand avea 11 ani) si de Sabine Hentzsch (directoarea Geothe Institut din Bucuresti), este de a demonstra ca in aceste zile arta este ceva mai mult decat o modalitate de petrecere a timpului liber. Pe langa functia prima, de "divertir", arta inseamna interactiune, inseamna modelare a spatiului public, inseamna implicare si dialog, inseamna critica si discurs social. Din programul acestei luni nu vor lipsi discutiile despre feminism, postcomunism si educatie, despre media alternative, comunitatea gay si summitul G8, nu vor lipsi performance-urile "scandaloase", asa cum este cea al lui Dan Perjovschi, nici arta cu perfecta forma utilitara, care totodata te obliga sa alegi, asa cum sunt "tramvaiele-institutii" ale lui Daniel Knorr. "Bucurestiul trebuie sa fie recunoscut ca o metropola culturala europeana si ca atare are nevoie de acele structuri care pot stimula un schimb de idei sincronizate cu dezvoltarile internationale contemporane", spune curatorul Marius Babias care isi doreste ca prin acest proiect sa fixeze Bucurestiul pe harta artei contemporane internationale. "Spatiul Public Bucuresti urmareste trei obiective: 1. sa incurajeze Bucurestiul sa tina pasul cu evolutia artei contemporane si sa creeze interes fata de spatiul public; 2. pe termen scurt, proiectul urmareste sa creeze o initiativa autonoma privind arta in spatiul public; 3. pe termen lung, aceasta initiativa autonoma va permite realizarea sustinuta si continua a proiectelor in spatiul public", puncteaza Babias.
Artistii implicati in acest proiect – Mircea Cantor, Anetta Mona Chisa/Lucia Tkacova, Nicoleta Esinencu, grupul H.arta, Daniel Knorr, Dan si Lia Perjovschi – sunt varfuri ale artei contemporane si, in plus, reprezentantii unei directii critice in cultura contemporana.
Proiectul a fost lansat oficial sambata, pe 15 septembrie: o atmosfera efervescenta, cu artisti, jurnalisti, gura-casca, cu aurolaci si cersetori, care au profitat de grupurile mari si aproape exotice in peisajul de fiecare zi al Capitalei pentru a-si incerca norocul.
Sambata, dupa discursurile de deschidere – Sabine Hentzsch, Marius Babias si Michael M. Thoss de la Allianz Kulturstiftung (directorul Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici a lipsit, desi era anuntat) – Dan Perjovschi a prezentat in Piata Universitatii proiectul sau, intitulat "Monument (Istorie/Isterie2)". Plecand de la modelul statuilor vivante, adevarate atractii in centrele marilor orase europene, Perjovschi readuce in memoria locuitorilor un moment inca "nedigerat" din istoria recenta a Romaniei: mineriadele de la inceputul anilor ’90. "Monumentul" va fi "ridicat" zilnic in aceasta saptamana, in Piata Universitatii, intre orele 17.00 si 20.00.
"Asta e arta? E arta. Nu trebuie sa produc obiecte. Eu produc relatii, legaturi, comunicare", a spus Lia Perjovschi in timpul vizitei la atelierul sau din Berthelot, pentru ca pe aici a continuat sambata turul "Spatiul Public Bucuresti". Micul spatiu in care este depozitata istoria formelor artistice contemporane, pe care Lia Perjovschi o construieste din 1985, a fost neincapator. Cine vrea sa rascoleasca prin aceasta arhiva, sa adune informatii sau pur si simplu sa vorbeasca cu Lia Perjovschi poate indrazni sa paseasca in Atelierul CAA (Contemporarz Art Archive/Centre for Art Analysis) din General Berthelot nr. 12 zilnic, intre orele 11.00 si 19.00, pana pe 22 septembrie.
Patru tramvaie – doua care pleaca de la Gara de Nord, si doua din Piata Unirii – poarta insemnele celor patru institutii in care romanii au cea mai mare incredere si pe care le stimeaza cel mai mult: Biserica Ortodoxa Romana si Armata (de la Gara de Nord), Politia si Crucea Rosie (de la Piata Unirii). Tramvaiele vor circula pana la finalul proiectului, iar cand veti urca in "Biserica Ortodoxa Romana" amintiti-va ca nu faceti un simplu drum pe traseul lui 42, ci, in acelasi timp, luati parte la un proiect artistic si faceti o alegere.
Ieri, turul din "Spatiul Public Bucuresti" a continuat cu prezentarea celorlalte proiecte din program, semnat de H.arta, Nicoleta Esinencu, Mircea Cantor. z

Artistii
» Mircea Cantor s-a nascut in 1977 la Oradea, in prezent traieste si lucreaza la Paris.A expus la Centrul Pompidou, din Paris, la Philadephia Museum of Art, Gulbenkian Fondation din Lisabona.

» Anetta Mona Chisa s-a nascut in Romania, in 1975, iar Lucia Tkacova, in 1977, in Slovacia. Traiesc si lucreaza la Praga si, respectiv, Bratislava. Lucreaza impreuna din 2000. Proiectele lor pornesc de la istorii personale si deconstruiesc conceptul de acces la diferite forme de putere: profesionala, politica, ideologica, geografica.

» Nicoleta Esinencu s-a nascut in 1978, la Chisinau. A studiat artele dramatice si scenografia la Universitatea de Arte din Chisinau. In 2003 si 2005, a avut bursa la Akademie Scloss Solitude din Stuttgart, unde a scris piesele "Fuck You, Eu.ro.Pa!" si "Zuckerfrei". "Fuck You, Eu.ro.Pa!" a fost publicata in catalogul Pavilionului Romaniei la Bienala de la Venetia, din 2005, fapt care a provocat controverse politice in Republica Moldova si Romania.

» Grupul H.arta a fost fondat in 2001 de Maria Crista, Anca Gyemant si Rodica Tache. Traiesc si lucreaza la Timisoara si Bucuresti.

» Daniel Knorr s-a nascut in 1968, la Bucuresti. Traieste si lucreaza la Berlin. Knorr exploreaza domeniile spatiului public, privat, natural si artificial.

» Dan Perjovschi s-a nascut in 1961, la Sibiu. Traieste si lucreaza la Bucuresti. A devenit cunoscut prin desenele sale, executate in cele mai neasteptate locuri, prin care comenteaza probleme actuale din politica, viata sociala si cultura. A avut expozitii personale in cele mai mari muzee de arta contemporana din lume, inclusiv la MoMa, din New York.

» Lia Perjovschi s-a nascut in 1961, la Sibiu. Traieste si lucreaza la Bucuresti. Este interesata de strangerea, analizarea, sistematizarea si medierea cunoasterii artei si culturii contemporane. In anii ’90, infiinteaza Arhiva de Arta Contemporana, devenita in prezent Centrul de Analiza a Artei.

Program
» Luni 17 septembrie

11.00-19.00: este deschis atelierul Liei Perjovschi (General Berthelot nr. 12);
17.00-20.00: Piata Universitatii, la Fantana, proiectul lui Dan Perjovschi.
11.00-21.00: dezbateri si ateliere organizate de H.arta, la sediul Ordinul Arhitectilor din Romania (Pictor Arthur Verona nr. 19).

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...
Ultima oră
Pe aceeași temă