UPDATE 16.45: Comunitatea Bicicliștilor susține, într-un răspuns transmis Rl, că anunțarea proiectului nu reprezintă decât ”o declarație de intenție” și că nu a văzut nici un proiect tehnic pentru rețeaua de piste de biciclete.
În plus, Comunitatea Bicicliștilor a arătat că, de când a anunțat pentru prima dată realizarea proiectului, Primăria a promis că vor avea loc consultări cu ocietatea civilă. ”În primăvară, am avut o întrevedere și cu reprezentanții Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, să le solicitam monitorizarea atentă a proiectului pe care Primăria vrea sa îl realizeze din fondurile acestea. Având în vedere că deja avem peste 10 milioane de euro cheltuite pentru pistele declarate de Politia Rutiera ca fiind ilegale și, deci, neutilizabile de către bicicliști, nu mai putem să acordăm clemență sau prezumția de bună-credință în realizarea acestui nou proiect (cu atat mai mult cu cat inca nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acel proiect)”, arată Comunitatea Bicicliștilor.
Citește și: Brigada Rutieră: 40 de piste de biciclete neconforme în Capitală
În aceste condiții, bicicliștii susțin că mențin marșul anunțat pentru data de 20 septembrie, întrucât PMB ”trebuie să știe că bicicliștii doresc infrastructură viabilă. Dacă Primăria ar fi avut intenția de a realiza piste, ar fi trebuit ca această intenție să se reflecte în buget. Ori singurii bani alocați sunt cei primiți de la Guvern. Din suma alocată, o parte se va duce pentru realizarea unui sistem de bike-sharing. Ori cheltuirea de bani pentru un astfel de sistem înainte ca orașul să aibă infrastructură este o irosire de bani”.
În luna mai, Poliția Rutieră a ajuns la concluzia că cea mai mare parte a pistelor construite în București sunt neconforme și le-a închis circulației.
Proiectul PMB prevedea construirea a 98 de kilometri de piste, 78 de parcări pentru biciclete și 18 centre de închiriere.
–-
97 de kilometri de piste de biciclete vor fi construite în Capitală, din banii Ministerului Mediului, printr-un proiect aprobat de Consiliul General al Municipiului București, relatează Agerpres.
Conform proiectului, vor fi construite piste de biciclete în valoare de 10 milioane de euro, pentru 60 de străzi din zona centrală, puncte intermodale care să asigure conexiunea între biciclete și mijloacele de transport în comun.
Proiectul, finanțat de MMSC din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, se dorește o soluție privind decongestionarea traficului auto din București și, implicit, ameliorarea calității aerului din Capitală, se mai arată în comunicat.
Citește și: Bicicliștii organizează un nou marș în Capitală, în 20 septembrie
"Mă bucur foarte mult că proiectul privind realizarea pistelor pentru biciclete a fost deblocat. Este vorba despre un proiect deosebit de important pentru bucureșteni, care va aduce beneficii multiple: îmbunătățirea calității aerului, eliberarea marilor bulevarde de mașini, îmbunătățirea stării de sănătate a bucureștenilor care vor alege bicicletă, precum și creșterea siguranței în trafic pentru bicicliști", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.
În aceeași ședință a Consiliului General, proiectul pentru avizarea suprafeței administrative a viitorului Parc Natural Văcărești a fost respins.
Cele două proiecte au fost deja aprobate în ședința Consiliului General din 29 aprilie, însă această ședință a fost atacată în instanță de Prefectura București, ca fiind nestatutară, toate hotărârile aferente acesteia fiind, astfel, suspendate. Pentru a fi deblocate, proiectele au fost reintroduse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General.
Joi, Comunitatea Bicicliștilor și OPTAR au anunțat că, în 20 septembrie, vor organiza Marșul bicicliștilor, în care oamenii vor milita pentru construirea de piste și pentru accesibilizarea Bucureștiului.