Reader's Digest a trimis reporteri sub acoperire in 35 de metropole ale lumii, din tot atatea tari, pentru a evalua politetea locuitorilor. In fiecare locatie ei au inscenat situatii pentru a vedea daca oamenii le tin usa deschisa, daca le multumesc dupa ce au cumparat un produs din magazinul lor sau daca ii ajuta sa-si stranga hartiile de pe jos intr-un loc public intens circulat.
Pentru fiecare raspuns politicos au fost acordate puncte, iar rezultatele obtinute de fiecare oras au fost inregistrate si comparate. Testul nu a fost un studiu stiintific, insa a oferit o imagine a comportamentului populatiei din diverse tari din lume.
Locuitorii din New York au ocupat primul loc la testul de curtoazie, orasul clasandu-se printre primele cinci din lume la toate cele trei categorii de testare. Orasele europene care au obtinut cel mai mare punctaj au fost Zurich, din Elvetia – clasat pe locul al doilea din lume, urmat de Berlin, din Germania, si Zagreb, din Croatia, care a ocupat in clasamentul general pozitia a patra, alaturi de Sao Paulo – Brazilia. Locuitorii din Zagreb au iesit lideri mondial la testul cu hartii imprastiate pe jos. Vanzatorii au fost deosebit de politicosi la Zurich si Stockolm – Suedia, multumindu-le celor de la Reader's Digest de fiecare data cand acestia au cumparat ceva din magazin. Moscova si Bucurestiul s-au dovedit cele mai nepoliticoase din Europa.
Un clasament al scorului obtinut de 35 de orase stabileste urmatoarele procente: New York – 80, Zurich 77, Toronto – 70, Berlin, Sao Paulo, Zagreb fiecare cu 68, Auckland – Noua Zeelanda si Varsovia – 67, Mexico City – 65, Stockholm Suedia – 63, Budapesta, Praga, Madrid, Viena – 60, Paris 57, Amsterdam – 52, Helsinki 48, Milano si Sydney – 47, Bangkok, Hong Kong, Liublijana – 45, Jakarta – Indonezia si Taipei – Taiwan – 43, Moscova si Singapore – 42, Seul – 40, Kuala Lumpur – Malaiezia – 37, Bucuresti – 35, Mumbai – India – 32.
Operatorii de sondaj au stat de vorba cu mai multe persoane varstnice, care s-au plans ca politetea este rar intalnita la tineri. Testele au relevat insa ca tinerii sub 40 de ani sunt cei mai politicosi, in timp ce persoanele trecute de 60 de ani sunt cele mai putin amabile. Unii barbati au afirmat ca se tem sa nu fie prea protectori cu femeile moderne, care sunt independente. Aceasta ar putea explica de ce barbatii de peste 60 de ani au fost cel mai putin dispusi sa tina usa deschisa pentru femei.