0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialBucătăria vietnameză, din ce în ce mai mult pe placul românilor

Bucătăria vietnameză, din ce în ce mai mult pe placul românilor

Vietnamul, exotica ţară a Orientului Îndepărtat, este de cele mai multe ori descris ca două mari coşuri de orez, atârnate pe un băţ, pentru a fi cărate pe umăr. Cele două coşuri reprezintă cele două delte ale ţării, în nord Delta Râului Roşu şi în sud Delta Mekong-ului, „legate” între ele de lanţurile muntoase din centrul ţării.

„Hoc an, hoc noi” sau în traducere „învaţă să mănânci, înainte să înveţi să vorbeşti”, caracterizează cel mai bine bucătăria vietnameză, care la fel ca bucătăria thailandeză pune mare preţ, nu doar pe gustul mâncărurilor, cât şi pe felul cum arată şi cum servite acestea. Influenţată de-a lungul secolelor de bucătăria chinezească, thailandeză şi franceză, mâncarea vietnameză şi-a păstrat totuşi individualitatea în ciuda sutelor de ani de ocupaţie chineză şi franceză care şi-au lăsat amprenta.

Trei regiuni culinare

Nordul ţării este influenţat de bucătăria chinezească, aici predominând sosurile de soia şi prăjelile, centrul este caracterizat de arome puternice, culori vii şi porţii mici, demne de un rege, zona centrală şi oraşul Hue de aici, fiind leagănul regatului vietnamez de odinioară. Spre sud, bucătăria este bogată în ierburi şi condimente, porţiile sunt mai mari şi de cele mai multe ori sunt servite alături de sos de peşte, făcut din hamsii fermentate la care se adaugă sare, apă, zahăr, lămâie, usturoi şi chilli. În Vietnam sosul de peşte este la fel de popular precum sosul de soia în China. De asemenea, abundenţa fructelor din sudul ţării duce la prepararea cărnii, în special cea de porc şi de pui, şi a legumelor, cu fructe dulci, precum mango, papaya şi prune.

Orez, legume şi faimoşii tăiţei vietnamezi

La fel ca în toată Asia de Sud-Est orezul joacă un rol esenţial în bucătăria vietnameză şi este considerat un aliment de bază care este mâncat, oricând şi oriunde. Locuitorii din nord preferă orezul cu bobul lung, în timp ce vietnamezii din sud consumă mai mult orez cu bob rotund. Orezul stă la baza unui preparat pentru care Vietnamul este faimos în întreaga lume, tăieţii de orez. Făcuţi în zeci de variante, servici reci, calzi, uscaţi, prăjiţi în wok sau fierţi, aceştia reprezintă un adevărat deliciu. Pe lăngă orez, legumele şi fructele se găsesc din abundenţă în bucătăria vietnameză, clima tropicală favorizând această bogaţie. Una dintre principalele diferenţă între Vietnam şi China de exemplu, este că bucătăria vietnameză foloseşte cu precădere legume proaspete, şi pe alocuri legume conservate prin marinare. Pe lăngă legumele specifice, vietnamezii folosesc din abundenţă şi varza, morcovii, castraveţii, vinetele, ceapa verde, conopida şi spanacul, legume care de altfel se găsesc şi la noi, şi care reprezintă adevărate surse de beneficii pentru sănătatea fiecăruia.

Varza – vitamina C, multe fibre şi minerale

Acest aliment aparent banal pentru mulţi dintre noi, de altfel foarte folosit în Vietnam, este considerat de mulţi o adevărată farmacie naturală, fiind denumit în antichitate panaceu universal. Varza este bogată în provitamina A, vitaminele C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Fiind o legumă foarte puţin calorică, deţinând în jur de 25 de calorii la 100 g, ea este recomandată persoanelor care un nivel al colesterolului ridicat sau celor care vor să ţină cure de slăbire. De asemenea, studii efectuate în ultimii 20 ani au confirmat faptul că un consum regulat de varză are efecte benefice în prevenirea cancerului de colon în special, celui de stomac, dar şi celui de plămâni, esofag şi rect. Conţinutul în minerale este şi el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, fiind doar câteva dintre mineralele prezente în varză. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză, şi care ajută la stimularea intestinului.
Românii, amatori de pacheţele de primăvară şi pui Kung Pao.

Nelipste din bucătăria vietnameză sunt bineînţeles peştele şi fructele de mare, în special creveţii, care se găsesc la tot pasul în Vietnam. Din cauza climei tropicale şi a lipsei de frigidere, vietnamezii vând de obicei peşte viu şi fructe de mare vii. Chiar şi în restaurante există această practică acolo unde clienţii pot să-şi aleagă peştele direct din acvariu. Din păcate, în ţara noastră românii încă nu pot să-şi aleagă peştele preferat direct din acvariul de la restaurant.

Bucătăria asiatică şi în special cea vietnameză se strecoară timid în peisajul autohton suprasaturat de şaorme, mici, cartofi prăjiţi şi şniţel cu piure. În ciuda faptului că este o afacere la început, există totuşi câteva restaurante cu specific vietnamez în România. Unul dintre acestea este Li Wu din Bucureşti care are două restaurante, unul în Sun Plaza şi unul pe Şoseaua Ştefan cel Mare şi care are angajaţi peste cinci bucătari veniţi din Vietnam. Chiar dacă preparatele sunt adaptate pentru europeni şi în special pentru români, reţetele tradiţionale nefiind respectate ca la carte, restaurantul se bucură de clienţi.

„Dacă carnea este mai mult un supliment, o garnitură, în Vietnam, aici în România a trebuit să ne adaptăm şi să oferim meniuri cu mai multe carne, pentru a răspunde cererii românilor”, ne-a declarat Adriana Birlica, directorul restaurantelor Li Wu. „Cele mai populare mâncăruri vietnameze în rândul românilor sunt pacheţelele de primăvară, tăiţeii şi puiul Kung Pao, toate acestea fiind preparate din ingrediente proaspete obţinute de la furnizori autohtoni sau în cazul ingredientelor specifice, din afară”, a mai adaugat Birlica. Pe pagina web www.liwu.ro puteţi afla cum se prepara puiul Kung Pao în cadrul unui scurte prezentări video. Poftă bună!

Cinci lucruri inedite despre bucătăria vietnameză

1. Vietnam este singura ţară din lume unde oamenii mănâncă sânge de animal

2. Vietnamezii consumă în medie 31.5 kg de carne pe an, mai puţin decât locuitorii Thailandei (40 kg) şi Chinei (53 kg)
3. Localnicii au un obicei ciudat, unic în lume, de a adăuga supă peste bolul plin cu orez

4. Pacheţelele de primăvară sunt cel mai popular fel, însă nu este deloc servit de zi cu zi, ci mai degrabă la reuniuni sau aniversări

5. Bucătăria vietnameză foloseşte peste 70 de feluri de ierburi şi peste 30 de sosuri

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă