Cei 35 de europarlamentari care vor reprezenta Romania la Bruxelles au o medie de varsta de 43 de ani si formeaza un adevarat mozaic de profesii si calificari. Cei mai multi dintre ei sunt ingineri, economisti si juristi, dar s-au strecurat si medici, matematicieni, psihologi, precum si doi preoti reformati. Analistii politici sunt de parere ca profesia noilor europarlamenatri nu este foarte importanta, accentul fiind pus pe experienta politica.
Doru Frantescu, coordonator de programe la Institutul de Politici Publice (IPP), este de parere ca europarlamentarii care au avut experienta legislativa in Parlamentul de la Bucuresti s-au descurcat mai bine la Parlamentul European (PE), novicii insa au avut probleme de adaptare: "Cei de la PSD i-au propus in fruntea listei pe multi dintre actualii europarlamentari; surprinzator este ca pe pozitii fruntase se regasesc cei care nu au avut o activitate grozava, precum Daciana Sarbu si Rovana Plumb". Aceeasi problema se regaseste si la PNL, "care a plasat un om muncitor, Adina Valean, pe locul trei". Frantescu este convins ca profesia le va fi de folos noilor europarlamentari doar in masura in care vor face parte din aceleasi comisii in care au si specializarea profesionala: "Daca esti inginer, te ajuta mai putin sa fii in Comisia de afaceri externe".
Un aspect comun tuturor partidelor este reprezentat de numarul mare de candidati necunoscuti electoratului. Valerian Stan, expert in politici publice, socoteste ca "pentru partide, posturile din PE nu sunt foarte importante si nici atractive, chiar si ca statut financiar. Cei plecati acolo sunt mai putin importanti in economia partidului si sunt de o calitate discutabila in raport cu miza din PE".
Proaspat europarlamentar din partea PSD, Adrian Severin considera ca avantajele din PE nu sunt similare cu cele din Parlamentul dambovitean: "Oamenii cu influenta si bani si-au dat seama ca nu au ce cauta in PE, pentru ca nu e loc de trafic de influenta si la ce bun sa te deranjezi?". Daniel Daianu, cap de lista la PNL, afirma ca oamenii necunoscuti cu care partidele au defilat in campania electorala au fost rezultatul unui compromis pentru a mentine coeziunea partidului: "In orice partid se fac compromisuri si tranzactii politice, care isi gasesc expresia pe liste. si in alte tari indezirabilii unui partid sunt trimisi la Bruxelles, deoarece pot deveni periculosi pentru partid".
Atat Severin, cat si Daianu sunt de parere ca expertiza asupra unui anumit domeniu conteaza foarte mult, dar si experienta politica este foarte importanta. Daniel Daianu afirma ca "nu poti trimite oameni care sa faca ucenicie la Bruxelles. Pe de alta parte, nu te poti bizui numai pe ce iti spun consilierii sau afli din diverse surse. Ai nevoie de expertiza". Adrian Severin pune accent pe experienta politica dobandita in Romania, debutantii nefiind avantajati: "Daca te intreaba fostul premier al Frantei ce ai facut in tara ta si tu nu ai ce sa-i spui, nu va mai vorbi cu tine niciodata, iar parerea ta nu va fi luata niciodata in calcul".
Promovarea oamenilor foarte tineri in PE este vazuta de Daianu drept o capcana in care au cazut multe partide, "din dorinta de a scapa de trecutul comunist": "Un europarlamentar trebuie sa aiba rutina discutiilor si sa inteleaga ce inseamna lumea. Sa aiba experienta de viata si sa nu fie naiv".